Postovani,
Obracam se svim cenjenim proizvodjacima "svinjetine",posebno Crnom Gruji.Ja nisam te "srece" da se bavim ovom proizvodnjom,ali silom prilika zadnjih 2-3 meseca morao sam da budem ukljucen u tu tematika.Naime,pokojni tast je imao/ima 4-5 prasilja,prilicno uslovan objekat,pojilice,ukljestenja,boxovi itd,rasne svinje (pietren i landras ... itd..).Citao sam pazljivo vase postove,i primetio da svi "mi" imamo iste probleme...
cena proizvoda ne pokriva cenu kostanja samog proizvoda..E sada,ja sam malo poceo da razmisljam kao jedan obican povrtar,mada to isto "Agroeknomija" ,udzbenik na ekonomskom fakultetu pominje (mislim da se tako zove udzbenik).Elem, jedan obican povrtar koji proizvodi,recimo, paradajz ili papriku,luk itd.,cena njegovog proizvoda se krece od 200 din.(paradjz) do 35din.(ok 6,5 puta manja od neke "pocetne price"), ali on ima "seriju" za celu godinu, tako da njegova "prosecna cena" pokriva,sigurno, troskove prozvodnje.Samim tim,namece se jedno osnovno pitanje, "DA LI MI MOZEMO DA IMAMO USTALJENU PROIZVODNJU MALIH PRASICA I UVEK SPREMNIH , RECIMO 20 KOMADA ZA PRODAJU ODMAH I SADA I PARE NA RUKE) ili , "vracamo" potencijalne kupce jer "nisu stigli kilazu"..Samim tim imali bi "neprekidnu seriju",bez uceninjivanja nakupaca, a i cena bi onda bila trzisna, s tim sto bi i mi morali da budemo spremni na dramaticne oscilacije cena.Znaci,jednom reciju,mislim da je kljucna rec,ovde "nisu stigli kilazu", to je kod tebe, pa kod Mike pa Laze...( a cena 200 din.kg a ti ga nemas ) itd,A onda "stignu kilazu" kod svih i cena naravno padne u "ambis".Mozda je ovo malo vise za teorisenja iz Agroekonomije ,ali zamolio bih Vas za Vasa iskustva u smislu "Nisu stigli kilazu" i "neprekedne serija (20-30 komada svakog casa , 365 dana u godini, s tim sto je to naravno tesko izvesti sa 4-5 prasilja).Nadam se da sam postavio jasno pitanje?
S postovanjem Vas
Ing.Misa S. Miletic
P.S. Nakupci, ili ti trgovci, su sastavni deo proizvodnje, pa zato i mislim da proizvodnja treba da diktira stanje u trgovini..jer ako nema proizvodnje trgovina je
![Lose ::lose:: ::lose::](/styles/default/xenforo/smilies/poljoinfo/lose.gif)
,odnosno ako je lose stanje u proizvodnji losa je i trgovina.Sada nazalost nakupci trljaju ruke a proizvodnja trpi... itd.Moje misljenje je da postoji neka "greska" u proizvodnji u smislu "olovke" i , naravno "optimalne strategije u formiranju serije samog proizvoda "