Cena i plasman višnje 2016.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovaj calanak je iz 2014 god.

Ima li novih informacija?
Pred nama je period izuzetno toplog vremena, nadam se da posle njega kao po obicaju nece doci neka oluja koja ce da obere visnje koje su vec sad, vecina, zrele.

Kolege da li iko bere u reonu Zitoradje, Merosine??? Sta kazu vasi otkupljivaci, hoce li ovo ''cudo'' da dobije vecu cenu ili nece...??

Na pijaci u maloprodaji 60din/kg u hladnjaci sa kojom saradjujem 25din + doplatice ako bude visa cena na kraju (obiccno bude PRC).

Prognoza zbiorów wiśni w 2016 roku

820x280mCROPcFFFFFF.jpg

Europejski Zespół Ekspertów Wiśni, którego jestem członkiem, opracował prognozę zbiorów wiśni na 2016 rok. Mogą wynieść około 550 tyś. ton. W roku ubiegłym wyniosły 500 tyś. ton, a w 2014 roku 600 tyś. ton.
Tegoroczna prognoza jest następująca:
  • Polska 200 tyś. ton,
  • Turcja 185 tyś. ton,
  • Serbia 100 tyś. ton,
  • Węgry 40 tyś. ton,
  • pozostałe kraje europejskie 25 tyś. ton.
W porównaniu z rokiem ubiegłym istotnie wyższe mogą być w Turcji i w Serbii. W Polsce o około 10 %. Niższe na Węgrzech.
Jeśli przez najbliższe tygodnie będzie aktualna susza, owoce mogą być mniejsze, a zatem niższe zbiory.
W całej Europie są niewielkie zapasa mrożonek wiśni.

Prof. dr hab. Eberhard Makosz

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
http://www.sadownictwo.com.pl/prognoza-zbiorow-wisni-w-2016-ro

Ovo bi trebalo da je vest o višnji, bar po količinama liči da je višnja u pitanju, jer ove količine nisu sigurno trešnje. Poljaci izgleda znaju nešto što mi ne znamo a to je da su zalihe višanja tanke.

Kad prodje ova halabuka pisaćemo o cenama, izvoznoj ceni višnje, i kako je veoma jednostavno preko špeditera doći do informacije po kojoj ceni višnja ide u izvoz. Možda i okačim koji scan fakture čisto zbog orijentacije, mada ne sumnjam da će se naći sveznalice koje će tako nešto opovrgnuti :osmeh:

Poslednja izmena:
Бишња у смедеревском крају 25 динара. Безобразлук

I kod nas je ista situacija. Visnju jos ne berem, cekam da vidim da li ce se situacija promeniti! Ako se nista ne promeni necu ni da je berem za ovu cenu.

Prva klasa je 40 din i traze "dlake u jajca" po njihovih kriterijumima ovde niko i nema prvu klasu, za drugu kazu da ce da padne na 20din! Katastrofa........ ::jako_besan::

Ljudi mi mnogo gresimo, piskaramo ovde po forumu umesto da se zazmemo za nase interese.
Treba da se spremimo i da kolektivno odemo kod premijera i da zahtevamo da nas zastiti od otkupljivackog lobija.
Ne moze da mi radimo cele godine a da neko za mesec dana uzme vise od nas.
Izvozna cena se zna, hladnjacari mogu da se "ugrade" jedan procenat i to je to.

Ljudi mi mnogo gresimo, piskaramo ovde po forumu umesto da se zazmemo za nase interese.
Treba da se spremimo i da kolektivno odemo kod premijera i da zahtevamo da nas zastiti od otkupljivackog lobija.
Ne moze da mi radimo cele godine a da neko za mesec dana uzme vise od nas.
Izvozna cena se zna, hladnjacari mogu da se "ugrade" jedan procenat i to je to.

Ali i vlast se ugradjuje i ima procenat,ma koja bila. Bez udruzenja i zadruga nista.

http://www.sadownictwo.com.pl/prognoza-zbiorow-wisni-w-2016-ro

Ovo bi trebalo da je vest o višnji, bar po količinama liči da je višnja u pitanju, jer ove količine nisu sigurno trešnje. Poljaci izgleda znaju nešto što mi ne znamo a to je da su zalihe višanja tanke.

Kad prodje ova halabuka pisaćemo o cenama, izvoznoj ceni višnje, i kako je veoma jednostavno preko špeditera doći do informacije po kojoj ceni višnja ide u izvoz. Možda i okačim koji scan fakture čisto zbog orijentacije, mada ne sumnjam da će se naći sveznalice koje će tako nešto opovrgnuti :osmeh:

E moj druze ako lopovi i kriminalci kazu drugacije onda je ovako . Pa zar Vucic ne tvrdi da nam nikada nije bilo bolje u novijoj istoriji .

- - - - - - - - - -

Ali i vlast se ugradjuje i ima procenat,ma koja bila. Bez udruzenja i zadruga nista.

Pa ne bih se slozio , dok su bili > zuti lopovi > cena je 2008 , 2010 , 2011, 2012 , bila bar malo drugacija .

Jeste bila,ali da nepolitizujem forum i da se ne delimo na "zute" i "sendvicare"

Poslednja izmena od urednika:
Evo nekih informacija oko cene.

Hladnjaca Nova sloga Trstenik 45 din
Dzervin Knjazevac 40 din

Informacija od otkuplivaca iz Vojvodine:

Proizvodjaci traze 50 i za prvu i za drugu klasu. Ne daju ispod te cene. Otkupljivaci za sada ne otkupljuju.

Pozdrav.

Да, не знам откуд отпор нашег народа од удруживања, намерно кажем отпор јер када сам предложила тати да уз наше шљиве тј. његове, продамо и шљиве још неколико произвођача наишла сам на НЕ. Зашто се људи не удружују?! Писала сам прошле недеље Министарству пољ. у вези цене вишње и наивно очекивала одговор.

''Ono cudo'' ako kojim slucajem se stanje oko cene ne popravi, leti sa mojih njiva, ionako zilogriz skida, ja sa sajlu malo cu da pomognem... Sta god da posadim sigurno nece cena da oscilira sa plus 100 na minus 50!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh