Cena ARENDE u vasem mestu???

Slazem se potpuno sa tobom,ali 11 tona *12 dinara... A ulaganja u hektar kukuruza ako radis kako treba su oko 600 eura po hektaru+500 eura po hektaru zakup...Gde si ti u toj prici?!Jedino da ne ulazes a da ti radja,pa da mozes nesto da zaradis!Ako se radi i ide na zaradu 100 eura po hektaru,onda se mozda i isplati!
I ja se slazem sa tobom ali u zadnjih 3 gog nije 12 din bio kukuruz,i upravo za tih 3 god su pocele da rastu arende i cena zemlje,i sada ce tesko nazad,jer ipak se otimaju za zemljom...
@diklofen: upravo o tome sam pricao sa jednim velikom gazdom,o ceni zemlje,i pitam ga pa covece koliko god.treba da se isplati ta zemlja za koju das 5000 evra ili nadaj boze vise pa kaze mi da ce da isplati onih 200 jutara kojih vec imam.eto ovako razmisljaju veliki...

sadi i ti duvan ,ili bi na silu da uzmes nekome DA OTMES.
Pa da li je normalno da zivi 30-40 duvandzija,a 100-150 poljoprivrednika u suvom ratarenju samo odrzava svoj kapital bez ikakvog napretka?!
Duvandzije su se za 5-6 godina toliko uzdigle,da to nije normalno_Ogazdili za tih par godina kao neki seljak sto radi 20-30 godina.
Samo mi uvek prodje jedna recenica kroz glavu sto mi je pokojni deda rekao,''sto se vise mucis i teze stices,duze ce trajati''!
Kad moram sada ovako da ti kazem,da se ne ljutis.Sta lupas bre,duvandziji da preuzmes arendu?Moze,jedino ako si blesav da radis za minus samo da bi se reklo da radis i da ocekujes rekordne prinose da bi imao 50-100e po jutru.

A posebna je priča što te duvandžije, ama baš svi, su lopovčine velike, jer na sve moguće načine kradu gas za sušare.

ima i duvandzija koji su pukli skroz,otisla im zemlja za dug,kredite dizali da se razduze prosle godine. ne cvetaju ni njima ruze i ruku na srce goreg posla u poljoprivredi nema. ni ja ih ne gotivim ali svi mogu pa i ja da sade duvan pa da se ogazde.

A nije samo Gas problem, sece se duvan u kucnoj radinosti, pa se prodaje i na bale na crno. Cujem da je cena seckanom duvanu od 5 do 10 evra na kilogram. Uglavnom oni sa 50 kg duvana plate zakup, a svako moze da ukrade 50 kg po jutru i da plati 400 evra zakup. A u selu imamo 7 8 tih masina za rucno secenje duvana, i 70 % sela seje duvan. ili je angazovano oko rada s duvanom.

To je najveci problem kod nas, oni nabijaju cene kod nas.

Ima jedno pitanje, rece mi jedan poznanik da ako neko radi tudju zemlju pod zakup u kontinuitetu znaci bez prekida 10 godina ili duze, da on onda stice neka prava na toj zakupljenoj zemlji? Da li je ova prica nekom poznata i da li je ovo tacno, posto meni to deluje malo neverovatno.

Ima jedno pitanje, rece mi jedan poznanik da ako neko radi tudju zemlju pod zakup u kontinuitetu znaci bez prekida 10 godina ili duze, da on onda stice neka prava na toj zakupljenoj zemlji? Da li je ova prica nekom poznata i da li je ovo tacno, posto meni to deluje malo neverovatno.
To nije tacno.

I meni je bilo cudno, ali nisam hteo da se ubedjujem sa njim. Po njegovoj prici ne stice naravno pravo svojine, ali posle tih 10 god zakupodavac ne moze tek tako da da zemlju nekome drugom u zakup.

Ne stice nikakva prava pa taman je radio 50 god.Zemlja je onoga ko ima posedovani list od te zemlje.Kod mene je bio slucaj da je covek proda jednu parcelu i to rodjaku, nisu je preveli, i prodavac posle petnestak godina vrati zemlju,ovaj ga tuzi,i morao je samo da vrati pare,i to koliko je i dobio a za kamatu je kupac radio zemlju sve te godine,tako je bar sud rekao,sto znaci da zemlja nije prodata dok se ne prevede.

- - - - - - - - - -

jedno je tačno ako zakupac neće da prepusti njivu zakupodavcu posle isteka zakupnine i radi je dalje,zakupodavac mora da ga tuži da bi ušao u svoj posed
Zemo, mislim da to nema u praksi da zakupac nece da vrati zemlju.

Jel se kod vas prica nesto na temu da ce se uvesti porez zakupcima zemlje koji rade sa overenim ugovorima od privatnih vlasnika?
Kod nas su knjigovodje napunili glave bubama ovima sto su u pdv sistemu.

Nazad
Vrh