Budućnost sela u ovoj državi.

Kupio je traktor,sigurno radi i usluge sa njim.Ja samo ne razumem ljude koji maltene sve placaju drugima da im rade preko usluga,skoro sto bi rekli od setve do zetve ,koji kur.. oni racunicu tu imaju i zasto ne prodaju zemlju ili daju u arendu onda ??.

Jel se radi samo o vrsenju ili i o drugim uslugama? Ako je i o drugim hices napisati cijenu ako nije tajna
Radio sam sve dok sam imao stalnog radnika, on je bio vrhunski majstor pa sam smeo svega da se prihvatim. Zadnje dve sezone radim nešto malo pripreme, setve i tanjiranja a nešto više uslužnog oranja, uglavnom njiva gde vlasnici ne mogu i ne smeju da oru. Te brežine i horore naplaćujem 6500 din ili 55 evra jutro a lepše njive 5000-5500 din ili 40-45 e jutro. Setva je 2000 din, priprema 2000-2500 jedan prohod spremačem, tanjiranje 2500-3000 jedan prohod. Evro je 117,5 din.

Kupio je traktor,sigurno radi i usluge sa njim.Ja samo ne razumem ljude koji maltene sve placaju drugima da im rade preko usluga,skoro sto bi rekli od setve do zetve ,koji kur.. oni racunicu tu imaju i zasto ne prodaju zemlju ili daju u arendu onda ??.
Ima puno ljudi koji imaju teške njive za obradu, bregove i slično. Onda ima ovih stočara koji su nespremni za toliku državnu zemlju, nemaju mehanizacije za to. Ako si gledao moje kalkulacije, što se pšenice tiče, kod mene je isplativije sve platiti nego sam raditi...

Pa koliko sam ja skapirao naš kolega Olalija radi 80h a to je 140 jutara neka je njegovih 40 au arendi 100. Koliko znam da računam na njegovoj zemlji zaradi 10500evrova a na arendi 4600 a sve zajedno 15000. Ako 5000 troši za život 10000 mu je za investicije ako grešim ispravite me.
Pa treba zasnovati novu proizvodnju.A 5000E na život bi bilo dosta za njega samog-ne znam koliko mu porodica broji članova.
Porez,prirez,opravka mehanizacije....
Koliko vidim da najbolje prođe u uslužnom radu i to ga drži na površini.Možda i grešim jer ovde ima svakakvih kalkulatora.

Radoslave brate moj da me ne shvatis pogresno nisam zavidan niti ljubomoran ali sa zaradom od 46e po k.j ti kuci imas izuzetno dobar mlad i jak vozni park sto recimo ja koji radim 40kj zemlje od toga pola u vlasnistvu pola u arendi sa prosecnom arendom 140e po k.j (pravo preceg spusta prosek) ne mogu ni pomisliti da kupim. Sve prko 15000e na godisnjem nivou dobro moram da razmislim pre nego sto se upustim u investiciju.
Tako da nesto se meni tu ne slaze sa tvojom matematikom. :D
Vrlo je jednostavno, od poljoprivrede nisam skoro ništa zaradio prvih 15-16 godina. Onda sam upumpao neki novac koji sam zaradio na neki drugi način i za taj novac dao učešće za neke mašine koje su u periodu 2005-2016 donele neki profit. Deo tog profita sam utrčao u novi kombajn a ove ostale mašine kupujem kao pijani mornar na lizinge i slično, bez ekonomske isplativosti i opravdanosti, većinom zbog ogromnih tumbanja u gazdinstvu...

Poslednja izmena:
Pa koliko sam ja skapirao naš kolega Olalija radi 80h a to je 140 jutara neka je njegovih 40 au arendi 100. Koliko znam da računam na njegovoj zemlji zaradi 10500evrova a na arendi 4600 a sve zajedno 15000. Ako 5000 troši za život 10000 mu je za investicije ako grešim ispravite me.
Polovina zemlje je moje vlasništvo.

bukvalno svako ko zeli moze da ode do banke digne kredit i kupi novu masinu,traktor,prikolice ili nesto od prikljucnih...lepo covek napisao da jos 50% nije otplatio u postu,takodje napisao da je imao 80+ musterija do samo pre 4 godine(znaci radio usluge bar 120jutara) a sada ih ima 19 sto je na uslugama poprilican novac jer ne radi samo vrsidbu naprimer vec dosta operacija(sam kaze da su mu neki otkazali posto je njima navodno skup)

dakle @pidikanac usluge nisi racunao
Radio sam usluge mnooogo više...Što se tiče mašina, napravio sam kalkulaciju pre nego sam išta kupovao, posebno kombajn. Naravno, tačna je i treba mi 850 jutara da sam sebe otplaćuje. Prvu sezonu sam bio kratak 16000 evra, drugu 2000 evra, treću sam bio 300 e u plusu i prošlu 1000 e minus...

Ja se izvinjavam nije mi bila namera da nekome gledam u novčanik i da mu pravim kalkulaciju namera mi je bila da kažem kako niko ne bi radio da nema kakvu takvu računicu. I dalje sam protivnik gledanja u tuđe dvorište, lonac i spavaću sobu a to je nama omiljena disciplina.

Radio sam sve dok sam imao stalnog radnika, on je bio vrhunski majstor pa sam smeo svega da se prihvatim. Zadnje dve sezone radim nešto malo pripreme, setve i tanjiranja a nešto više uslužnog oranja, uglavnom njiva gde vlasnici ne mogu i ne smeju da oru. Te brežine i horore naplaćujem 6500 din ili 55 evra jutro a lepše njive 5000-5500 din ili 40-45 e jutro. Setva je 2000 din, priprema 2000-2500 jedan prohod spremačem, tanjiranje 2500-3000 jedan prohod. Evro je 117,5 din.
mislio sam na ove indijance pa kojoj oni cijeni obrađuju tj idu ispod cijene naspram drugih ljudi. hvala što si podijelio ovo bi iskreno bile neke minimalne cijene obrade s obzirom da imate punu cijenu dizela ali opet nešto i na tim navedenima cijenama ostane kao zarada.

Neka , opustite se , evo skoro sam stigao pa citam sta ste sve pisali . Odlicna i korisna diskusija , nemoj neko da pominje sad OT , svima nam treba ovakva rasprava da vidiko sta radimo i kud idemo. U ovom slucaju to nije gledanje u tudje dvoriste neko sagledavanje nase ekonomije kroz tudje i svoje primjerw

Evo da doprinesem i ja temi i da malo zakuvam . Uzmimo ratarstvo za primjer , moze i za ostale grane al eto neka bude cisto ratarstvo . Kad pricamo o kalkulaciji godine , bilo je misljenja treba li uracunati ovo ili ono ,...npr o arendi na sopstvenu zemlju dal treba racunati ili ne ,.. Sad bi dodao nesto , sto smo na nekom drugom forumu diskutovali nekad , ... Ako pravimo racunicu ratarske godine , dal se isplati ili ne itd,.. mislim da u racunicu treba dodati cak i potrosnju domacinstva , svidjelo se nekom ili ne . Npr kucni troskovi za namirnice , auta , odmori i sve .. cak i luksuz , kafana itd
To je onda prava racunica . Npr za god 2022 ulazem toliko za to i to ,.. trosak svaki ulazi u to pa i kafana ... Dobijam od prinosa tolko i tolko , pa onda vidjeti sta ce reci kalkulator

mislio sam na ove indijance pa kojoj oni cijeni obrađuju tj idu ispod cijene naspram drugih ljudi. hvala što si podijelio ovo bi iskreno bile neke minimalne cijene obrade s obzirom da imate punu cijenu dizela ali opet nešto i na tim navedenima cijenama ostane kao zarada.
Najniža cena prskanja je 600 din, setva može za 1200 din da se nađe, spremiranje 1500 jedan prohod, tanjiranje isto 1500, oranje 3500-4000 din i vrhunac svega, jedan retard je radio žetvu i prevoz za 4000 din. Realna cena je samo košenja deteline, 2500-3000. Sad zamisli kad meni dođe Mile sa Imt 558 i nekom Poljskom kosačicom da kosi detelinu, sve mašine mu vrede 2500 e zajedno, uradi za 20 min jutro i 3000 din. Onda ja odem njemu da vršem kukuruz, poteram 500000 evra na njivu, radimo 18 minuta i naplatim mu 4000 din...
Najviše me nervira što ljudi ne razumu o čemu pričam. Ja nisam ni jednom rekao da se ne isplati ni da sam u gubitku, pokušavam da objasnim koja je to bedna zarada naspram rizika i uloga.

Evo ovako,nisu ti visoke cene usluga.Kod nas ide kombajniranje bez prevoza od 80-100 evra,setva pšenice sa bacanjem đubriva u red 50 evra,setva kukuruza 30 evra,tanjiranje u dva prohoda otprilike kao i oranje.Sve je po ha.

Ljudi,poljoprivreda je naj neisplativija grana privrede. Tako je od pamtiveka. Stalno,ali stalno se presipa samo iz supljeg u prazno.Imam utisak da sto vise imam da je sve gore.Uvek te vuce da ulazes u masine,zemlju cudesa itd. Pre 10 godina kada sam poceo imao sam Rakovicu 60,plugove,tanjiracu i jednu prikolicu (sve u fazi raspada),radio 5 hektara zemlje i imao 2 ovce.Sada imam cc-a 100 000e u masinama radim 50 hektara zemlje i imam 200 ovaca. Nista bolje ne zivim sada nego sto sam ziveo tada,samo "imam taj kapital". Pre sam se zaduzivao za 300-500e sad se zaduzujem za 10 -15000e.Tada sam istom mukom vracao tih 300-500e kao sto i sada vracam 10-15000e i to mu je to.Novca ostaje da se prezivi i nista vise od toga.A rad znate kakav je posebno sa stokom.

Zadnjih 2-3 godine ratarstvo izdrzava ovcarstvo jel je sa ovcama trenutno teska propast,a pre toga je ovcarstvo izdrzavalo ratarstvo jel nisam imao masine i sve u krug.Uvek neka zajebancija da se ostane praznih dzepova.

Pa ide vama dosta dobro kad za tako kratko vreme si nabavio toliko mehanizacije za tako malo zemlje,pretpostavljam arenda,stim sto je kod vas maltene dzaba,plus usluge naravno.A tu su i dobre godine,sigurno ne toliko susnih losih godina kao mi ovde...

Najniža cena prskanja je 600 din, setva može za 1200 din da se nađe, spremiranje 1500 jedan prohod, tanjiranje isto 1500, oranje 3500-4000 din i vrhunac svega, jedan retard je radio žetvu i prevoz za 4000 din. Realna cena je samo košenja deteline, 2500-3000. Sad zamisli kad meni dođe Mile sa Imt 558 i nekom Poljskom kosačicom da kosi detelinu, sve mašine mu vrede 2500 e zajedno, uradi za 20 min jutro i 3000 din. Onda ja odem njemu da vršem kukuruz, poteram 500000 evra na njivu, radimo 18 minuta i naplatim mu 4000 din...
Najviše me nervira što ljudi ne razumu o čemu pričam. Ja nisam ni jednom rekao da se ne isplati ni da sam u gubitku, pokušavam da objasnim koja je to bedna zarada naspram rizika i uloga.
Jeftine usluge,bar u odnosu na nas.
Ja te razumem.Ideš ispod cene jer treba vratiti uloženo.Ako nabiješ cene.nema mušterija.
Košenje je preskupo.

'Ебте се са оволиким офтопичарењем!

Навратим до теме не би ли видео неке моменте у кретању цене кукуруза, а ви опичили по свему другом!

Ova tema mi se činila kao najjuniverzalnija za prebacivanje postova iz teme Cena kukuruza.Ima postova za bar deset različitih tema ali nemam sada toliko vremena da redom prebacujem a ne bi bilo ni u kontekstu pisanja pa neka sve ide zajedno.

Nazad
Vrh