Budućnost sela u ovoj državi.

Moze se reci siguran plus, svi znamo da se u poljoprivredi za kratak period ne moze ni obogatiti ni propasti

Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Do 2017 sam imao između 80 i 90 mušterija kojima sam radio usluge kombajnom. Sada imam 19.
9 su promenili firmu koja im radi usluge jer nisam hteo da spustim cenu.
50+ njih su odustali od poljoprivrede, sigurno jer je previše dobro...
Još 3-4 su propali samo još to ne znaju.
Tvoja konstatacija je 50% tačna, ovaj deo da se ne može brzo obogatiti...

Nije to baš tako jednostavno odustati, uložio sam u mašine pola miliona koje još nisam ni 50% isplatio, čime bih se sada drugo bavio? Neću ispod neke cene da radim kao određeni retardi pa sam i tu izgubio deo posla. Da bar imaju neke koristi, samo su oborili cene, ovaj jedan, super mu ide kaže a malo malo proda zemlje...Nemamo problem sa firmama, ne uzimaju zemlju u zakup, kupuju je. Problem sami pravimo, tačnije država u kombinaciji sa seljacima iz susednog sela. Državno zemljište kojeg kod nas ima oko 2000 ha ne možemo da radimo jer je država to dala stočarima po pravu preče kupovine ali svima u krugu od 50 kilometara. Imamo nesreću da u komšijskom selu ima puno jakih seljaka sa dosta niskim iq i oni su nam dobar deo atara zauzeli sa arendama od 250-350 evra. Ukupno od nekih 4500 hektara obradivog mi možda radimo 2000 ha. Zadnjih 10 godina zarada na zakupu mi je 46 e/kj.
Sve to stoji htio sam ukazati kad covjek mora presjeci i reci ne. Rekao si da neces ispod neke cijene raditi i tocka e to sam htio cuti i ukazati. Jednostavno ispod odredjene cijene ne vrijedi raditi samo zalosno je sto je tako....

Radoslave brate moj da me ne shvatis pogresno nisam zavidan niti ljubomoran ali sa zaradom od 46e po k.j ti kuci imas izuzetno dobar mlad i jak vozni park sto recimo ja koji radim 40kj zemlje od toga pola u vlasnistvu pola u arendi sa prosecnom arendom 140e po k.j (pravo preceg spusta prosek) ne mogu ni pomisliti da kupim. Sve prko 15000e na godisnjem nivou dobro moram da razmislim pre nego sto se upustim u investiciju.
Tako da nesto se meni tu ne slaze sa tvojom matematikom. :D

Pa koliko sam ja skapirao naš kolega Olalija radi 80h a to je 140 jutara neka je njegovih 40 au arendi 100. Koliko znam da računam na njegovoj zemlji zaradi 10500evrova a na arendi 4600 a sve zajedno 15000. Ako 5000 troši za život 10000 mu je za investicije ako grešim ispravite me.

Kod tebe @Dobrinčan je druga prica, uvezao si kao i ja ratarstvo sa stocarstvom, moze se ratarska mehanizacija iskoristiti u gradjevinarstvu i sumarstvu, kolega @olalija se prosirio na drustvene mreze, samo jos da nam napise dobit koju tamo ima i da je ubaci u kalkulaciju

E sigurno mu je to najveći izvor prihoda verovatno planira da Direktora zaposli da radi samo snimke na youtubeti i da se ne školuje dalje jer se tu opasno zarađuje.

Kod tebe @Dobrinčan je druga prica, uvezao si kao i ja ratarstvo sa stocarstvom, moze se ratarska mehanizacija iskoristiti u gradjevinarstvu i sumarstvu, kolega @olalija se prosirio na drustvene mreze, samo jos da nam napise dobit koju tamo ima i da je ubaci u kalkulaciju

Nemoj o stocarstvu da pricamo kada znas kakva je situacija da tu leba nema isto kao i od youtuba. :D

bukvalno svako ko zeli moze da ode do banke digne kredit i kupi novu masinu,traktor,prikolice ili nesto od prikljucnih...lepo covek napisao da jos 50% nije otplatio u postu,takodje napisao da je imao 80+ musterija do samo pre 4 godine(znaci radio usluge bar 120jutara) a sada ih ima 19 sto je na uslugama poprilican novac jer ne radi samo vrsidbu naprimer vec dosta operacija(sam kaze da su mu neki otkazali posto je njima navodno skup)

dakle @pidikanac usluge nisi racunao

Фендт 515ц зашто се онда и поред јефтиног горива,субвенција пољопривреда у Хр гаси,фарме се гасе,ратарство исто грца?
Ratarstvo sigurno ne grca to ko kaze taj, i laze kazem pod pretpostavkom da uredno radi njive i da nije sad tipa u istri ili u nekim brdima di nista ne rodi. E sad ko se prezaduzio ili nabijo cijenu arende tipa 350 eura po jutru ili ne uradi njive kako treba naravno da je u problemima ili ce prvi vrisnuti ako dodje losa godina.
Stocarstvo je u problemima i to jako velikim i to ne sad vec zadnjih 15 godina. Vama je ovo sad doslo (ako zanemarimo ovu suludu cijenu ratarskih proizvoda u odnosu na cijenu mesa i ostalih stocnih proizvoda) nekako prije par godina. A kod nas ovo sa uvozom traje vec 15 godina. Moji su drzali 200 komada svinja i kad nisu vise kome imali poslje prodati radi uvoza dosao interventni otkup po 65 centi kg zive vage tata je sve rasprodo i to je bilo to i od tada smo samo ratari. I iskreno preporodili smo se sto se posla a i financija tice. Znaci stocarstvo na malo po selu jos ide ali na ovu cijenu hrane ako se ne povisi na malo vijena mesa i suhomesnatog i to ce se ugasit.
Mljekarstvo se ugasilo prije 10 15 godina ispada da tko ne drzi jedno 200 300 krava ne moze dobit cijenu od tipa 35 do 40 centi nego ti daju 25 centi pa se snalazi a u toj cijeni nema snalazenja nego je cisti gubitak.
Sto se drzavne zemlje tice kod nas nema maksimalne cijene zakupa tipa na licitaciji pa ko da najvise taj i dobija zemlju nego je npr za nasu opcinu odredjena maksimalna cijena zakupa od 85 eura po jutru i onda daju prioritet stocarima kojih nema na ovom podrucju pa onda ovi sto su otprije radili pa onda mladi itd ali i tu ima budalastina 1 krivu rijec u popunjavanju papira napises ili nisi predao 1 papir i odmah te iskljuce.
Kod nas kukaju bez pokrica ratari ne kazem da nam je bajno ali smo u daleko boljež polozaju nego vi ili npr jedan Nijemac, u Njemackoj imate situaciju da se 5 okoolnih sela ne bavi ratarstvom jer su arende tipa 500 600 eura po jutru pa i malo vise. A imate i podrucja kod nas gdje je zakup privatne zemlje 80 eura po jutru, solidno rodi i imate poticaj od 200 do 250 eura po ha kako koje godine. Samo i tu je dovoljno jedan budalas da nabije arendu na 250 300 eura radi pomame od par desetina jutara da vise obradi. Nisam napisao drzavnu zemlju u 90 posto slucajeva dobijaju giganti tipa ex todoric ili igraci kao vas Kostic Matijevic itd

@aca74 svakako da je tako
Puno smo u OT, ali jedna mi stvar pade na pamet, nisam video da neko racuna da ga nazovem reklamiranje ili pustanje prica kako je odredjeni posao koji neko obavlja najbolja solucija pa ga svi zovu, najcesce bude u pitanju neki prikljucak kojeg niko nije imao pa se prica kako bez toga nema posla i svi izgibose da se i njima tako uradi....

Imas ljude koji ce da bi bili "baje" po svaku cenu raditi. Idem po terenu jako puno. U najgoroj situaciji su mlekari, pa svinjari pa vocari. Ratari najbolje prolaze i pored ludackih zakupa.
Upravo to da se prica da radi 500 jutara a otima drugima zemlju i na kraju krajeva losije zivi financijski i ima manje slobodnog vremena kad je radio manje zemlje sa normalnom cijenom arende. Ako cemo strogo poslovno gledati svako sirenje posla je pucanj u prazno ako ti na kraju godine ostane manje novaca nego kad si imao manji promet a vise novaca na kraju, godine. Plus na veliko se prije propadne nego na malo ako se zaredaju lose godine. Cak se i ne mora propasti ali se tada spali sva zivotna ustedjevina prije nego sto se okrenes ako placas suludu cijenu arende i upravo o tome i pisem. Ocito postoje ljudi koji bi prodali i svoju vlastitu zemlju samo da ne ostanu bez zemlje u zakupu sto je suludo....

Jos 1 kratka konstantacija prinosno ako nam godina dozvoli imamo brutalne prinose zadnjih 7 godina sve za kes kupujemo arende i ostalo unaorjjed placamo no tu dolazi 1 veliko ali ukoliko bi se u 3 godine 2 katastrofalne desile tipa kao sad da nije palo ovih 100 lit kise za proljetne kulture i da je psenica podbacila (a nije) takve 2 godine da dodju bez obzira sto nam je manja arenda zadnjih 20 godina nego kod vas i sto imamo subvencije zadnjih 20 godina cak bi i ja kleko u tom poslovanju ukoliko se nesto ne promjeni. Jednostavno takav je biznis da za 2 katastrofalne godine unutar 2 3 kalendarske godine moras imati strasnu zalihu novaca da se izvuces a to mislim da nema nitko ili maltene nitko.... A kako je klima varljiva i to se moze u nekim krajevima drzave dogodit

Nije to baš tako jednostavno odustati, uložio sam u mašine pola miliona koje još nisam ni 50% isplatio, čime bih se sada drugo bavio? Neću ispod neke cene da radim kao određeni retardi pa sam i tu izgubio deo posla. Da bar imaju neke koristi, samo su oborili cene, ovaj jedan, super mu ide kaže a malo malo proda zemlje...Nemamo problem sa firmama, ne uzimaju zemlju u zakup, kupuju je. Problem sami pravimo, tačnije država u kombinaciji sa seljacima iz susednog sela. Državno zemljište kojeg kod nas ima oko 2000 ha ne možemo da radimo jer je država to dala stočarima po pravu preče kupovine ali svima u krugu od 50 kilometara. Imamo nesreću da u komšijskom selu ima puno jakih seljaka sa dosta niskim iq i oni su nam dobar deo atara zauzeli sa arendama od 250-350 evra. Ukupno od nekih 4500 hektara obradivog mi možda radimo 2000 ha. Zadnjih 10 godina zarada na zakupu mi je 46 e/kj.
Jel se radi samo o vrsenju ili i o drugim uslugama? Ako je i o drugim hices napisati cijenu ako nije tajna

Nazad
Vrh