Darko Dren
Član
Koliko je na zemlji u vlasništvu?
Skidam ti kapu na plivanju u ovom poslu sa tolikom zaradom...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
262 e/kjKoliko je na zemlji u vlasništvu?
Do 2017 sam imao između 80 i 90 mušterija kojima sam radio usluge kombajnom. Sada imam 19.Moze se reci siguran plus, svi znamo da se u poljoprivredi za kratak period ne moze ni obogatiti ni propasti
Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Sve to stoji htio sam ukazati kad covjek mora presjeci i reci ne. Rekao si da neces ispod neke cijene raditi i tocka e to sam htio cuti i ukazati. Jednostavno ispod odredjene cijene ne vrijedi raditi samo zalosno je sto je tako....Nije to baš tako jednostavno odustati, uložio sam u mašine pola miliona koje još nisam ni 50% isplatio, čime bih se sada drugo bavio? Neću ispod neke cene da radim kao određeni retardi pa sam i tu izgubio deo posla. Da bar imaju neke koristi, samo su oborili cene, ovaj jedan, super mu ide kaže a malo malo proda zemlje...Nemamo problem sa firmama, ne uzimaju zemlju u zakup, kupuju je. Problem sami pravimo, tačnije država u kombinaciji sa seljacima iz susednog sela. Državno zemljište kojeg kod nas ima oko 2000 ha ne možemo da radimo jer je država to dala stočarima po pravu preče kupovine ali svima u krugu od 50 kilometara. Imamo nesreću da u komšijskom selu ima puno jakih seljaka sa dosta niskim iq i oni su nam dobar deo atara zauzeli sa arendama od 250-350 evra. Ukupno od nekih 4500 hektara obradivog mi možda radimo 2000 ha. Zadnjih 10 godina zarada na zakupu mi je 46 e/kj.
Odgovorim kad dodjem kuci malo je poduzi postФендт 515ц зашто се онда и поред јефтиног горива,субвенција пољопривреда у Хр гаси,фарме се гасе,ратарство исто грца?
Nemoj o stocarstvu da pricamo kada znas kakva je situacija da tu leba nema isto kao i od youtuba.Kod tebe @Dobrinčan je druga prica, uvezao si kao i ja ratarstvo sa stocarstvom, moze se ratarska mehanizacija iskoristiti u gradjevinarstvu i sumarstvu, kolega @olalija se prosirio na drustvene mreze, samo jos da nam napise dobit koju tamo ima i da je ubaci u kalkulaciju
Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Ratarstvo sigurno ne grca to ko kaze taj, i laze kazem pod pretpostavkom da uredno radi njive i da nije sad tipa u istri ili u nekim brdima di nista ne rodi. E sad ko se prezaduzio ili nabijo cijenu arende tipa 350 eura po jutru ili ne uradi njive kako treba naravno da je u problemima ili ce prvi vrisnuti ako dodje losa godina.Фендт 515ц зашто се онда и поред јефтиног горива,субвенција пољопривреда у Хр гаси,фарме се гасе,ратарство исто грца?
Upravo to da se prica da radi 500 jutara a otima drugima zemlju i na kraju krajeva losije zivi financijski i ima manje slobodnog vremena kad je radio manje zemlje sa normalnom cijenom arende. Ako cemo strogo poslovno gledati svako sirenje posla je pucanj u prazno ako ti na kraju godine ostane manje novaca nego kad si imao manji promet a vise novaca na kraju, godine. Plus na veliko se prije propadne nego na malo ako se zaredaju lose godine. Cak se i ne mora propasti ali se tada spali sva zivotna ustedjevina prije nego sto se okrenes ako placas suludu cijenu arende i upravo o tome i pisem. Ocito postoje ljudi koji bi prodali i svoju vlastitu zemlju samo da ne ostanu bez zemlje u zakupu sto je suludo....Imas ljude koji ce da bi bili "baje" po svaku cenu raditi. Idem po terenu jako puno. U najgoroj situaciji su mlekari, pa svinjari pa vocari. Ratari najbolje prolaze i pored ludackih zakupa.
Jel se radi samo o vrsenju ili i o drugim uslugama? Ako je i o drugim hices napisati cijenu ako nije tajnaNije to baš tako jednostavno odustati, uložio sam u mašine pola miliona koje još nisam ni 50% isplatio, čime bih se sada drugo bavio? Neću ispod neke cene da radim kao određeni retardi pa sam i tu izgubio deo posla. Da bar imaju neke koristi, samo su oborili cene, ovaj jedan, super mu ide kaže a malo malo proda zemlje...Nemamo problem sa firmama, ne uzimaju zemlju u zakup, kupuju je. Problem sami pravimo, tačnije država u kombinaciji sa seljacima iz susednog sela. Državno zemljište kojeg kod nas ima oko 2000 ha ne možemo da radimo jer je država to dala stočarima po pravu preče kupovine ali svima u krugu od 50 kilometara. Imamo nesreću da u komšijskom selu ima puno jakih seljaka sa dosta niskim iq i oni su nam dobar deo atara zauzeli sa arendama od 250-350 evra. Ukupno od nekih 4500 hektara obradivog mi možda radimo 2000 ha. Zadnjih 10 godina zarada na zakupu mi je 46 e/kj.