Budućnost sela u ovoj državi.

nemoj me držati za riječ mislim da je oko 80 lit po ha, s tim da ako to potrošiš možeš napraviti zahtjev za povećanjem litraže pa ti ustupe još koju litru. usluge po zakonu ne možeš raditi sa plavim dizelom nego mora ići eurodizel ovaj klasični što u aute ide ali rijetko se tko toga pridržava jer cijena usluga je kao i kod vas s tim da imamo povoljniju naftu. a bilo bi nam još svima bolje da ljudi normalno razmišljaju i ne nabijaju arende radi novih 10 20 jutara zemlje na kontu starih 300 400 500 jutara. kažem vama poticaj što ga nemate ne bi bio problem da su arende tipa 100 eura po jutru na kvalitetnom zemljištu a na lošijem gajba piva.
tj ne možeš drugima raditi usluge sa plavim dizelom nego samo svoju zemlu možeš s njim obrađivati ali kao što kažem rijetko tko se toga pridržava a i kontrole nisu učestale.

Na žalost to je malo više od zamazivanja očiju, dešava se tiho uništenje domaćih poljoprivrednika. U ovakvom ambijentu gde smo stavljeni u podedjeni položaj u odnosu na okruženje neće moći još dugo da se opstane. Možda je to i cilj.
jedan od ciljeva bi možda mogao biti što više malih i srednjih uništiti i onda kad uđete u EU dobiti poticaj od 200 250 eura po ha a 10 000 malih subjekata je uništeno i njihova zemlja dodjeljena velikima i sad će uživati poticaj na toj zemlji.

Prošle godine 0.30e po litri a ove smanjili na 0.25e po litri , možeš svu količinu samo na jednoj pumpi da uzimaš koju odabereš , pa onda pumpe cesto nadodaju još malo popusta da sipaš kod njih

Lako, mi pravimo kalkulaciju kako nama odgovara, smanjimo troškove, slažemo površinu i to je to. Jeste da dinara nemamo ali smo jaki u priči...
bio sam ti na youtubu nešto slično napisao uglavnom ja bih na vašem mjestu pristao na skupu ali ne na luđačku arendu ako mi godina podbaci i ako se ne spuste cijene arendi u takvom slučaju onda bih samo svoj grunt radio i onu zemlju gdje nije preskupa arenda jer ćemo u protivnom svi svoje strojeve iskidati i neće se moći ni svoj grunt uraditi...

bio sam ti na youtubu nešto slično napisao uglavnom ja bih na vašem mjestu pristao na skupu ali ne na luđačku arendu ako mi godina podbaci i ako se ne spuste cijene arendi u takvom slučaju onda bih samo svoj grunt radio i onu zemlju gdje nije preskupa arenda jer ćemo u protivnom svi svoje strojeve iskidati i neće se moći ni svoj grunt uraditi...
Sećam se komentara ali moraš razumeti da ti pišeš iz komforne zone, sa malim zakupima, jeftinim gorivom i solidnim subvencijama. Ovde je sve obrnuto još gomila ludaka koji nisu prošli nigde sa poslom pa se bacili na poljoprivredu i svi mogući sportisti, tajkuni, političari takođe u agrar krenuli...Kad odustaneš od nekog zakupa, on je kod nas trajno izgubljen i za rad i za kupovinu. Još kad dodaš mehanizaciju koja je najskuplja kad stoji, ljubomoru kod nesrećnih ljudi, ima svega.

Sećam se komentara ali moraš razumeti da ti pišeš iz komforne zone, sa malim zakupima, jeftinim gorivom i solidnim subvencijama. Ovde je sve obrnuto još gomila ludaka koji nisu prošli nigde sa poslom pa se bacili na poljoprivredu i svi mogući sportisti, tajkuni, političari takođe u agrar krenuli...Kad odustaneš od nekog zakupa, on je kod nas trajno izgubljen i za rad i za kupovinu. Još kad dodaš mehanizaciju koja je najskuplja kad stoji, ljubomoru kod nesrećnih ljudi, ima svega.
U daleko losijem si polozaju to mi je jasno samo sam htio napomenuti da ako, zbilja nema smisla bolje onda odustati ako se nesto ne promjeni jer gledao sam reportazu mljekara u njemackoj proje 5 godina kad im je mlijeko palo na 27 centi po litri. Znaci obitelj koja je drzala 100krava i placala skuo zakup da ne izgube zemlju, spalili su svoju ustedjevinu i nisu odustali i nabili novih 150 000 eura duga i morali su 5 ha zemlje prodati da podmire taj dug i onda su odustali. Kada je doslo investicija u strojeve u ratarskom dijelu nisu imali odncega ulozit i skroz su ugasili biznis i dali ostatak zemlje u arendu. Kazu bolje da su na vrijrme odustali mogli su svoje obradjivati. A Radoslave jel kod tebe neke firme zakup nabijaju ili i sumjestani medjusobno? I koliko je najskuplji zakup kod vas 300 350 eura po jutru?

Htio sam svojim komentarom reci ja osobno u 7 godisnjem prosjeku ako bar 150 eura zarade po jutru ne zaradim ja bi odusto od takvih parcela s obzirom na rizik posla. Ako nemma drugog izlaza mozda bih i za 100 radio ali isppd toga nikako a tu kod nas ima onoh koji radi za gajbu piva zarade ocito ako i za toliko na nekim parcelama.

Kod nas ce pre da proda zenu i decu da plati arendu nego da odustane .Cesto puta odem u atar da vidim dal na njivama radja zlato ili ima nafte kad se toliko tuku oko zemlje

U daleko losijem si polozaju to mi je jasno samo sam htio napomenuti da ako, zbilja nema smisla bolje onda odustati ako se nesto ne promjeni jer gledao sam reportazu mljekara u njemackoj proje 5 godina kad im je mlijeko palo na 27 centi po litri. Znaci obitelj koja je drzala 100krava i placala skuo zakup da ne izgube zemlju, spalili su svoju ustedjevinu i nisu odustali i nabili novih 150 000 eura duga i morali su 5 ha zemlje prodati da podmire taj dug i onda su odustali. Kada je doslo investicija u strojeve u ratarskom dijelu nisu imali odncega ulozit i skroz su ugasili biznis i dali ostatak zemlje u arendu. Kazu bolje da su na vrijrme odustali mogli su svoje obradjivati. A Radoslave jel kod tebe neke firme zakup nabijaju ili i sumjestani medjusobno? I koliko je najskuplji zakup kod vas 300 350 eura po jutru?
Imas ljude koji ce da bi bili "baje" po svaku cenu raditi. Idem po terenu jako puno. U najgoroj situaciji su mlekari, pa svinjari pa vocari. Ratari najbolje prolaze i pored ludackih zakupa.

@fendt515c Хвала ти на детаљним појашњењима. Знаш ли можда које су субвенције у сточарству, и да ли они имају неку предност, нор. приликом закупа земље и сл?

Pale su cene zakupa i kod nas. To se sad krece od 250-280 evra.S obzirom na rizike u proizvodnji realna cena bi trebala biti između 150-180 evra.Svi rade na ivici rentabilnosti. Dve lose godine za redom da se dese i potop ce da bude sa visokim zakupima.Kako nam se klima menja taj scenario se moze i ocekivati.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

malo vece parcele kod mene bez 300 tesko naci, pre dva dana pricam sa covekom iz Kukujevaca kaze da je bilo vise kise tamo bi islo za 350-400, valjda rade dosta duvan i povrce. Kaze da je cena jutra kod njih oko 10000

Nije to baš tako jednostavno odustati, uložio sam u mašine pola miliona koje još nisam ni 50% isplatio, čime bih se sada drugo bavio? Neću ispod neke cene da radim kao određeni retardi pa sam i tu izgubio deo posla. Da bar imaju neke koristi, samo su oborili cene, ovaj jedan, super mu ide kaže a malo malo proda zemlje...Nemamo problem sa firmama, ne uzimaju zemlju u zakup, kupuju je. Problem sami pravimo, tačnije država u kombinaciji sa seljacima iz susednog sela. Državno zemljište kojeg kod nas ima oko 2000 ha ne možemo da radimo jer je država to dala stočarima po pravu preče kupovine ali svima u krugu od 50 kilometara. Imamo nesreću da u komšijskom selu ima puno jakih seljaka sa dosta niskim iq i oni su nam dobar deo atara zauzeli sa arendama od 250-350 evra. Ukupno od nekih 4500 hektara obradivog mi možda radimo 2000 ha. Zadnjih 10 godina zarada na zakupu mi je 46 e/kj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh