Budućnost sela u ovoj državi.

Hvala na novoj temi i sto si Maticu zaustavio diskusiju u temi kukuruza.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Neznam gde sam usao sta je sad ovo.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Sve su to lopuže,čast izuzetcima, na pozicijama .
Konkretan primjer javašluka i lopovluka meni se desio prošle godine kada mi nisu isplatili podsticaj za zasejane površine (300 km po hektaru).
Uslov je minimum 1.5 Hektara,sjemenska pšenica,profaktura,fiskalni račun,veleprodajna ovjerena faktura i da nisi sankcionisan iz nekog razloga.
Dakle,imao sam nepunih 5 hektara sjemenske pšenice,sve po ps-u,ali...
do momenta kompletiranja dokumentacije,negdje u julu,kada su me zvali iz ministarstva da mi traže fiskalni račun,koji nisam imao jer sam uzeo robu na ugovor kao što radim godinama,ali sam zato imao ovjerenu veleprodajnu fakturu (što je pod tačkom 2 u pravilniku glavni uslov ) .
Onda me gospođica Misita,tako se zove,zvala da mi kaže da ja odem i uplatim iznos za sjemensku pšenicu i da im dostavim izvod iz banke da je to
plaćeno,kao da će oni umjesto mene platiti ako ja kojim slučajem to ne uradim.
Elem,nekada pred kraj godine sam im i to dostavio,u Novembru uz žalbu naravno,ali su me opet odbili.
Da ne dužim više,ostao sam kratak nekih 1430 km konto podsticaja,ali nema veze,neće seljak propasti nikada,ma koliko se oni trudili da nas zajaše i
upašu u svoje samare,da nam nabiju ular oko glave ,neće nas uništiti,
jer kao što neko pametan jednom prilikom reče "tvrd je orah voćka čudnovata,zube slomi al ga ne polomi " ;)

Buducnost sela je da se 7-10 % populacije bavi poljoprivredom, ostali voljno. Kao i svuda u svetu sa kojim se pokusavamo porediti.
Kod nas je, procenjujem 18-20 % poljoprivredne populacije, znaci, pola ce se preorjentisati na nesto drugo. Pa gradovi su nam jos uvek mali i prazni, imaju mesta.....
Pogledsjte Grcku, ima ih 10 mil, a 5 mil zivi u Atini i Solunu. Njihov bdp je 200 milijardi, a nas 50.
Ili Madjarsku, tamo se poljoprivredom bavi 8% stanovnistva. Njihov bdp je 160 milijardi, a nas 50

Mislim da svakom normalnom mora biti jasno koliko ih je briga za selo i njegov razvoj kada su kao ministra za to pitanje postavili najvećeg lelemuda koji postoji(Krkobabić što pije po tri flaše viskija dnevno u skupštinskom restoranu na račun naroda).
Nije mi jasno kako mu ljudi uopšte dozvoljavaju da nešto priča tamo gde dođe. Siguran sam da veća 'dilea' u svetu ne vrši takvu funkciju..
Dali je on uopšte nekada živeo na selu, ili je oduvek u državnom petosobnom stanu u krugu dvojke..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Njhov posao je da budu vlast, jer to je najlepse i najisplativije zanimanje. Nase je da ih trpimo ili ne, Jel tako?

Kako ih nije briga za selo kada jedino selo ima dva ministarstva i dva izvrsna ministra koi kao da imaju zadatak što jedan preskoči drugi da dotuče i overi u glavu ko SS jedinice.

Najniža cena prskanja je 600 din, setva može za 1200 din da se nađe, spremiranje 1500 jedan prohod, tanjiranje isto 1500, oranje 3500-4000 din i vrhunac svega, jedan retard je radio žetvu i prevoz za 4000 din. Realna cena je samo košenja deteline, 2500-3000. Sad zamisli kad meni dođe Mile sa Imt 558 i nekom Poljskom kosačicom da kosi detelinu, sve mašine mu vrede 2500 e zajedno, uradi za 20 min jutro i 3000 din. Onda ja odem njemu da vršem kukuruz, poteram 500000 evra na njivu, radimo 18 minuta i naplatim mu 4000 din...
Najviše me nervira što ljudi ne razumu o čemu pričam. Ja nisam ni jednom rekao da se ne isplati ni da sam u gubitku, pokušavam da objasnim koja je to bedna zarada naspram rizika i uloga.
Jel taj vrsi sa zmajom i prevozi fergusonom kad ima takve cijene? To se zove da je zaradio za 5 6 piva na 1 jutru i to je to

Gledao sam danas proizvodnju mlijeka u Njemackoj znaci farma od 600 krava koja posluje 10 godina se sad zatvara ejr se jednostavno ne mogu pokriti sa cijenom od 33 centa za mlijeko a kamoli nesto zaraditi.

Ima sad još jedan takav, oni se takmiče a sve nas upropaštavaju...
Nije lako, ali mene nije sekiralo sto sam izgubio dio musterija u sjetvi psenice kad im jenbila moja cijena skupa, znam da cu taj stroj imati 15 godina uz dobru iskoristenost a ovako da ga pohabam za 10 godina uz nikakvu zaradu to necu. Samo da ima uvijek budalastina.

Nazad
Vrh