Budućnost sela u ovoj državi.

dizel gorivo znači nema subvencija nego je cijena fiksna na benzinskoj ili dalje (ok odstupa 3 4 centa kako gdje ) ali se kreće oko 70 centi po litri s pdvom. dok je običan eurodizel koji ne moramo točiti u traktore 1,36 eura
Znaci ovako. U Hrvatskoj subvencije 250E po ha i gorivo 83 dinara. Kako onda mi da im budemo konkurentni na trzistu?

Na koju prijavljenu površinu se dobija ta subvencija po hektaru u Hrvatskoj? Kod nas je na 20ha a kod Vas?

Mi smo ekonomski tigar za razliku od svih zemalja u regionu.Kada Kosovo ima veće subvencije-šta tu ima da se priča.Baš me zanima kolike su u Albaniji.

Kod nas u Rs sto se tice ratarstva isto nije sjajno
Dosta su smanjeni posticaji zadnjih 2 g. Na psenicu 100e po ha plus nesto premije . Na soju ,suncokret,repicu isto do 100e ali prakticno bude manje oko 75e po ha i oko 3 do 5 posto premije na kolicinu . Dizel 0.25e popust na pumpi .mehanizacija 30 posto . Navodnjavanje 30 do 40 posto povracaj i osiguranje 50 posto.
Bude i opstinskog posticaja nesto al zavisi od opstine do opstine . U BL npr ima solidno.
U federaciji je 200e po ha

Na koju prijavljenu površinu se dobija ta subvencija po hektaru u Hrvatskoj? Kod nas je na 20ha a kod Vas?
Na svu površinu upisanu u upisnik i koja ima prava na placanje, npr ako uzmes neku zemlju u arendu ili kupis bivsi korisnik parcele ti ne mora dati prava za poticaj i tako ga ne mozes dobit al uglavnom se rijesi to nekako.Mislim svakih 7g da bi trebala biti referentna godina i u toj godini prava ti se pisu za svaku god, al pod uslovom da imas toliko ha, ne mozes dobit po pravu poticaj ako nemas ha

Znaci ovako. U Hrvatskoj subvencije 250E po ha i gorivo 83 dinara. Kako onda mi da im budemo konkurentni na trzistu?
Hvala @cociju na ovoj konstataciji, to je bila sustina pitanja koje sam postavio u vezi subvencija u nasem susedstvu. Sa ovakvom politikom Srbija stavlja svoje poljoprivrednike u neravnopravan polozaj, ubija nasu konkurentnost i ugrozava nam egzistenciju. Ne možemo pričati o tržišnim cenama kada svi oko nas imaju lepe subvencije a mi skoro pa ništa.

Poslednja izmena:
Hvala @cociju na ovoj konstataciji, to je bila sustina pitanja koje sam postavio u vezi subvencija u nasem susedstvu. Sa ovakvom politikom Srbija stavlja svoje poljoprivrednike u neravnopravan polozaj, ubija nasu konkurentnost i ugrozava nam egzistenciju. Ne možemo pričati o tržišnim cenama kada svi oko nas imaju lepe subvencije a mi skoro pa ništa.
Samo jos dopuna na moju konstataciju. Subvenciju imaju na svu zemlju koja im je u gazdinstvu, a ne kao kod nas samo do 20ha. Tako da nama ovde samo zamazuju oci.

А како се купује то јефтиније гориво и има ли ограничења?
Kupis ako imas otvoreno kako, vi nazivate poljoprivredno gazdinstvo i dobijes odredjenu litrazu po ha koja bude sasvim dovoljna. Znaci posebna crpka bude gdje pise plavi dizel i koji kosta toliko skida vam litre sa kartice a placatae u omjeru 70 centi kad je eurodizel 1.36 eura. Ono kad je korona bila aktualna i kad je sve stalo bilo je cak 28 centi taj plavi onda smo kupili 4000 litara. Sad je 70 centi i iskčjucivo tu cijeni placate. Plus onda potocaj, od 250 eura po ha arende su 250 od ove godine iako ima koji placaju 300 350 eura u susjednom selu dal, ce i kod nas takve arende biti ostaje za vidjeti. Kod vas ke malo jeftiniji reprotomaterijal pa ajmo reci sto jengorivo jeftinije kod nas tu budemo 1-1 s obzirom da je repromaterijal kod vas jeftini no ostane name poticaj i do nedavno arenda od 200 eura po jutru. Susjedno selo sam sa Sidom u Srijemu u Hrvatskoj

Samo jos dopuna na moju konstataciju. Subvenciju imaju na svu zemlju koja im je u gazdinstvu, a ne kao kod nas samo do 20ha. Tako da nama ovde samo zamazuju oci.
Na žalost to je malo više od zamazivanja očiju, dešava se tiho uništenje domaćih poljoprivrednika. U ovakvom ambijentu gde smo stavljeni u podedjeni položaj u odnosu na okruženje neće moći još dugo da se opstane. Možda je to i cilj.

Nema ogranicenja, pricali su da ve uvesti ali od toga nista. Pita se Europu jer kna rasporedjuje novce. Doduse tek od 2021. Je poticaj 250 eura do nedavno je bio 220. S tim da nam odn2022. Ili 2023.vracaju na 220 ponovno ali ubuduce ce bit sranje izgleda s tim jer cemo morati 1 dio povrsina imati pod ekoloskim znaci nema prskanja i bacanja umj gnojiva ovog konvencionalnog. Ako to ne zelis onda cemo imato poticaj, oko 120 130 eura po ha mislim opet nije lose jel s tim da taj zakon josnije izglasan.
A sad slusajte ovo ima odredjenih sela gdje isto ok rodi a nema specijalaca kao kod nas znaci poticaj 250 eura, arenda 80 eura po jutru a rodi mozda 10 posto losije nego kod nas a nekad i ne rodi manje.
Zato kazem ako prebacimo poticaj po jutru je nekih 140 eura a zakup nam je bio 200 sad je 250 eura racunajte vasih 250 eura zakupa po jutru je isto kao nasih 400 eura da bi bili jednako konkurentni. A kod nas ne placa nitko vise od 250 eura za sad ali bi se i to moglo promjeniti jer neki zele placati 350 eura da ulove novoh 20 jutara a na svojih stari 300 400 500 jutara isto moraju dici onda arendu.... Ocito nisu poceli racunati da vide sta im je isplativije. Osim tih 250 eura imate jos dodatnih 65 eura po ha samo za prvih 20 hektara npr tko obradjuje 20 ha ili manje od toga on dobija po hektaru 315 eura a ukoliko je otvorio opg i ima ga 5 godina a mladji je od 41 godinu tada sobija bonus od nekih 70 eura po hektaru. Dakle covjek mladji od 41 godinu i do 5 godina od otvaranja sbog opg tj samo tih 5 godina dobija nekih 385 eura po ha za prvih 20 ha zemlje. Ovaj bonus ha mlade odnosi se samo do 50 ha sve nakon 50 ha ne dobijate bonus za mlade. Uglavnon zali Boze situacija kod vas kad se nabijaju takve arende. Mi se zalimo na tipa 300 350 eura po jutru sto se u susjednom selu nudi ali nam za razliku od vas ostane tih 220 250 eura po ha kako koje godine odluce isplatiti.

Na žalost to je malo više od zamazivanja očiju, dešava se tiho uništenje domaćih poljoprivrednika. U ovakvom ambijentu gde smo stavljeni u podedjeni položaj u odnosu na okruženje neće moći još dugo da se opstane. Možda je to i cilj.
Znaju oni da mogu da nas jašu do mile volje.Niko prstom neće mrdnuti.Svi hrabrost pokazujemo pisanjem a njih zabole za to.

Ili tko je dobio drzavnu zemlju tipa 50 ha a zakup mi je maximalan 60 70 85 eura kako u kojoj opcini po jutru (ako ponudo vise od toga ispada iz natjecaja) mi s naseg podrucja oko 60 ljudi je dobilo 10,ha po 85 eura po jutru isto poticaj itd ide uz to

Koliko goriva mozete po ha da kupite?
nemoj me držati za riječ mislim da je oko 80 lit po ha, s tim da ako to potrošiš možeš napraviti zahtjev za povećanjem litraže pa ti ustupe još koju litru. usluge po zakonu ne možeš raditi sa plavim dizelom nego mora ići eurodizel ovaj klasični što u aute ide ali rijetko se tko toga pridržava jer cijena usluga je kao i kod vas s tim da imamo povoljniju naftu. a bilo bi nam još svima bolje da ljudi normalno razmišljaju i ne nabijaju arende radi novih 10 20 jutara zemlje na kontu starih 300 400 500 jutara. kažem vama poticaj što ga nemate ne bi bio problem da su arende tipa 100 eura po jutru na kvalitetnom zemljištu a na lošijem gajba piva.

Nazad
Vrh