Budućnost sela u ovoj državi.

Tu se s tobom slažem.
Ja napravim godišnje preko 70.000 km in ne dam za auto više od 2.000 €.
Onda gledaš ljudi što naprave 10 puta manje i zakreditiraju se do guše za duge godine, sa komšije vide.

Da ne pričam kad dođe TV nekim 'jadnicima' kojima tobože treba pomoć.
Svi bez posla, ceo dan kući, djeca jurca okoo s nekim žemličkama, bezveznim slatkišima, svima cigaret u ustima...
Od gluposti, koje ja vidim na ekranu, da su ih kupili, imaju za 14 dana pristojnog života, da ne gladuju.

Mozda me i niste bas najbolje razumjeli . kako Tine potrositi 90 posto ? Sta dalje ? Duga je godina . Sta ako rasjeces gumu ?
Za auto mislim da bi trebalo odvojiti maks 10posto od novca koji ti je ostao godisnje . Npr ako je ostslo 20000e onda auto od 2000e . nekad sam i ja drukcije mislio al ssd tako . ko ima 200 000 na racunu moze ladno da potrasi 20k za kola . za godisnji odmor jedno 5 do 10 posto itd . Ako je nula onda nista . ako ostane 2000e onda bicikl sta fali . nekad je bio rog i unis lasta sad kinez jbg.
Ne kupuješ auto svake godine ?

To je do mentaliteta naroda, zelja da se prikaze drugima u sto boljem svetlu, ima tu i drugih faktora , ali bi rekao da je narod zeljan svega (mislim na dobre stvari) i sit svega (mislim na lose stvari).

Jos je bolje pitanje npr zasto se na licitacijama teraju za neku masinu, nebitno koju, na nerealne cene, a da su pogledali oglase na internet , ima za mnogo manje, cak i u boljem stanju. I to se teraju ljudi koji se poznaju. Zbog da bi se pricalo, marketing.
A marketing je skup.
Sto kaze zika iz dinastije, da citiram otprilike : Neka se prica da je bata zika potrosio vise ....od mileta golje
Al smo razvodnjili temu:)

Poslednja izmena:
Kupio auto 2011 kada je imao 3.5 godine i 120kkm, sada ima 235kkm sto bi znacilo za 9.5 godina 115kkm. Ulaganja mimo redovnih servisa su do sada oko 2000e. Sve u svemu zadovoljan i ne planiram menjati jos koju godinu.

Kupio astru g 2014god. staru 12g, presao oko 80000km, ulaganje oko 100e ako ne racunam ulje i filtere, gume
kada bi znao da bi tako i sa traktorom prosao odmah bi kupio mf 3125

Слобапатрола, да ли произвођачи које сте навели могу да продају робу за реалну цену која је упола као у маркету. Ено качили смо снимке о парадајзу. Увозни иде а домаћи се баца и дели џабе. Како је то могуће да ли можете да напишете? Сличан систем је са увозом меса.
Te price oko uvoza su besmislene.
Ja radim sa marketima dva najveca.
Oni nikada ne kupuju ako imaju robu na domacem trzistu. Iz par razloga prvo jeftinija, manje troskova prevoza, drugo nas potrosac voli domace..
Problem je hiperprodukcije. Obicno ako nesto bude dobro jedne godine iduce je proizvodnja utrostrucena pa eto muke.
Jos kad se na to nakalemi uvoz (ciscenje plastenika iz albanije) onda.....
Mislim da u celoj situaciji drzava moze da postavi neke barijere tipa posle 1.7 nema uvoza paradajza iz albanije itd.
Ali podseticu vas dosta nase robe ide tamo, kukuruza psenice jecma pa i paradajza i ostalih povrtarskih kultura kad tamo nema ovde ima.
Sto se tice marketa oni placaju da kazemo da prate trzisnu cenu, mada kod vecih skokova ne prate bas ali ima kad i ne daju bas mizernu cenu.
Drugo sta je kod njih problem to je adekvatno pakovanje, razna obelezavanja, roba iskljucivo u hladnjacama i ohladjena, global gap od 2021... Bar kodovi rokovi placanja 90 tak dana pod uslovomda ste stavili tacku na J...
Nadam se da sam pojasnio iz mog ugla

Lepo, market kupi jabuke za 10dinara/kg kupi 10 jabuka, prodavcu ostane jos 20 jabuka kad vidi da nece prodati po 10din/kg on spusta cenu dok se ne resi robe. Market je platio 10din/kg i oni NECE da prodaju ispod nabavne cene.

U hrvatskoj 17.20 eura kukuruz na zeleno, soja 51,80 eura suncokret 45.80 eura. Kakve su kod vas cijene na zeleno.
Da li bi mogao da nam napišeš kakve subvencije imate u Hrvatskoj po hektaru, koliko dobijate za dizel gorivo, kakvi su vam porezi i sl. Mi u Srbiji imamo 34 eura po hektaru. Može i u temi o subvencijama da ne idemo mnogo u off topic.

U pravu si, zaboravio sam da napišem kolegi iz Hrvatske da se kod nas daje 34 evra po hektaru ali samo do 20ha. Za veću površinu od te dobijamo nula evra. Baš me zanima gde smo u odnosu na okruženje. Koliko vidim otkupne cene su približno iste ali mislim da subvencije nisu.

Давања по хектару нису једина субвенција. Ако, нпр. добијеш нову машину за неки мањи део од пуне цене, или повољан, бескаматни кредит, итд. то је исто субвенција.

Zanima me koliko u Hrvatskoj imaju po hektaru pošto kod nas samo to dobijaju svi. Sve ostalo nije garantovano ide na konkurse gde se nekada prodje nekada ne.

Mislim da je najvisa direktna subvencija koja se sada moze dobiti nesto malo manja od 500e po h(secerna repa)...ako neko zna neka napise

u RH su poticaji oko 250 eura po ha nekad su bili oko 220 malo su nam podigli... ako sijete repu idu i do 500 sve skupa. ima tu par caka tipa sad uzmete neku novu zemlju može ispasti da ništa od poticaja ne dobijete ako vam općina nije od nekog posebnog značaja itd. ali generelno na staru zemlju poticaji se vrte od 200 do 250 eura po ha kako kod koga. znači bolje nam je nego kod vas radi poticaja i što je arenda jeftinija nego kod vas... ja ne razumijem koji kreteni su išli kod vas nabijati arendu tipa 350 eura po jutru ili 300 eura po jutru a poticaja nemate.... to moraš biti bolestan u glavu da svjesno sam ideš dizati takvu arendu da bi ulovio par jutara zemlje

dizel gorivo znači nema subvencija nego je cijena fiksna na benzinskoj ili dalje (ok odstupa 3 4 centa kako gdje ) ali se kreće oko 70 centi po litri s pdvom. dok je običan eurodizel koji ne moramo točiti u traktore 1,36 eura

Nazad
Vrh