Budućnost sela u ovoj državi.

Obzirom na način kako se tematika sa svakim prilogom udaljava od svog jedra, ja mislim, da neke budućnosti i nema na takav način.
Na 15 stranica samo ko nešto je ili nešto nije.
Stvarno smo mogli dobru debatu da razvijemo.

Zavadi pa vladaj. Nikad necu zaboraviti 88g i jogurt revoluciju kada je otimana nam autonomija i ustav iz 74g. Tada su dolazili autobusi sa Kosova puna brace Srba koji su dolazili da nas oslobode. Isli od grada do grada,mitinga na miting sa parolom OJ SRBIJO IZ TRI DELA PONOVO CES BITI CELA. Nisu siroti znali da ce taj isti Milosevic dovesti mecku i pred njihova vrata.Trebao je njemu siguran glas u saveznoj skupstini jer je tad Srbija tamo imala tri glasa. Svoj , Kosovski i Vojvodjanski. Drugo trabao mu je Vojvodjanski budjelar jer je tih godina vojvodjanska privreda bila u velikom zamahu pa je sam grad Novi sad imao veci BDP od cele Crne Gore, a Vojvodina duplo veci od uze Srbije. Danas je obrnuta situacija. Rat, otvorena podrska tadasnjih dupelizaca na celu sa mladim jurisnikom danasnjim nam predsednikom, kolone izbeglica sa vise frontova i vise strana doveli su nas do ovog cabra.
Unistio je Vojvodinu preko noci u svakom smislu!
I od tada pa na ovamo skrnavi je i dalje svaki slina i olos koji se docepa vlasti.
Napravili od Pokrajne kantu za djubre po kojoj i dan danas ceprkaju nacii u njoj jos po kolko tolko nesto vredno.

Obzirom na način kako se tematika sa svakim prilogom udaljava od svog jedra, ja mislim, da neke budućnosti i nema na takav način.
Sta da obecas i da uradis sa selom od 300 ljudi. Ili sa selom koje ima 5 zaseoka.Gotovo da nemogu ni varosice da opstanu. Kod nas Crna bara, Vrbica,Podlokanj pa sve do Banatskog Arandjelova danju kad prodjes i lici na nesto, ali nocu u svakoj trecoj gori svetlo nigde zive duse ne daj boze da ti stane auto, a to su sve bila sela sa 2-3 hiljade stanovnika.

Dragi moj Tine u Srbiji od mozda 6,5 miliona ljudi 800 000 su clanovi vladajuce stranke sa karticama i placaju pretplatu tj clanarinu a neka bude da je jos 400 000 clanovi drugih stranaka ili sindikata .....i imamo 150 000 jehovinih svedoka i ima tu jos mnogo nevladinih organizacija i sekti sa clanovima I SVI NEGDE PRIPADAJU. Manji deo su idealisti koji su utopisti i veruju u taj program a 90 posto su grebatori ,paraziti i lezilebovici koji bi da se negde uvuku i da kraduckaju ili uzivaju drzavne privilegije bez mnogo znoja .I tog momenta kada vladajuca stranka pukne i dozivi totalni krah svi clanovi napuustaju brod koji tone i prelaze u drugu stranku. I to treba tako prihvatiti i to je mozda i prirodna pojava ALI JE OSTALA U NASEM NARODU PODELA NA MI I ONI i to vise predstavlja neko mehanicko praznjenje nego sto ta podela ima veze sa bilo cim A SVE TO SE DOGADJA USLED NEDOSTATKA NOVCA jer da ima novca za luksuzna letovanja i zimovanja, sopingovanja NE BI LJUDI TROSILI ENERGIJU NA GLUPOSTI a kada se zna da je od 1 700 000 penzionera prosek penzija 200 eura PONAVLJAM PROSEK 200 EURA nemoze ni da se ocekuje neka apstraktna prica ili inspiracija da napise neku pesmu ili da ode u pozoriste ili na piknik I SVI ONI TRAZE RAZLOG ZASTO JEDU POPARU I KACAMAK I JEDVA PREZIVLJAVAJU A NA TELEVIZORU IM PRIPADNICI VLADAJUCE SEKTE DANONOCNO OBJASNJAVAJU KO JE KRIV I UPIRU PRSTOM NA NEKE STO SU NEKADA VLADALI I VICU .......DRSTE LOPOVA ENO GA LOPOV ON JE KRIV ZA VASE PATNJE i samo jos da procitam da su zbog ovog posrnuca krivi Rimljani Iliri ili Osmanlijsko carstvo..................... A MORAVA TECE TECE I VALOVE BRZE SECE a moze i ona TIHO TECE KOLUBARA I MOJ ZIVOT S NJOM:veseljak::

Ne može da svane pre zore Tine. Ovo su zakonitosti i kafanske i konferencijske i kongresne debate na neku temu u Serbiji Zemlji.

Mora se primetiti da se krećemo. Apsolviramo prošlost lagano, sadašnjost je poznata... To ti je kao opelo selo i seljaku, po Mokranjčevom napevu.

Posle opela sledi daća i zbor razboritih ljudi, a bez zbora nema dogovora.

i daje se prica o vllasti a ne polazimo od sebe. Kada bi se zakon o poreklu imovine primenio, koliko bi u svakom selu uglednih domacina ostalo bez imovine ili koliko ima postenih poljoprivrednika od Bezdana do Kladova sto skinu po koje bure za sebe samo pa op op nice kuca. Prvo moramo da pogleadamo sebe i oko sebe, ovo je jedina zemlja na svetu gde riba smrdi i od glave i od repa.

Malo je poljoprivrednika, ne seljaka, poljoprivrednika, koji ratare na državnom zemljištu da nisu umešani u nelegalno sticanje.

Tvrdo sam ubeđen da ne postoji ni jedan poljoprivrednik koji na bilo koji način obrađuje više od tridesetak hektara, a da nije počinio bar poresku utaju. I pri tome ne mislim na PIO i slične doprinose. Mislim u najmanjem o porezu na prihod fizičkih lica, pa nadalje... Krivotvorenje službene isprave i da ne pominjem.

Negde s proleća sam razgovarao sa jednim prijateljem upućenijim u dešavanja oko donošenja nekih odluka u sektoru poljoprivrede i od njega čuo reči: količina dizela koja se prometuje na crno u ovoj zemlji, među seljacima, je daleko veća od količine da im se odobri 100L po hektaru bez akciznih i poreskih opterećenja i pri tome se uzima ukupan broj hektara koji je u posedu privatnih lica, znači i planinski pašnjaci.

Pa se vi sad prebrojte koliko vas je POŠTENIH GRAĐANA, poreskih obveznika.

U nekim trenucima promet na crno mineralnim đubrivima doseže i do trećine legalnog prometa.

Kaže čovek da je jedini način da se to ozbiljnije suzbije doušnička dostava u realnom vremenu, jer samo u tom slučaju može postoji dovoljan broj službenika da se to dokaže, spreči i sankcioniše.

Čoveče, u ovoj zemlji svaka boca alkohola mora imati akciznu markicu pa se i dalje po trgovinama prodaje krijumčarena roba...

Stoga na tu temu leba nema. Takvi smo kakvi smo i bože moj...

Ok, onda zamenimo naslov teme u 'Zašto smo svi toliko zagazili u govno do preko guše?'

Evo samo jedno pitanje ilustrativno , pa odo zzzzz, sutra nastavljamo . Koliko % od godisnjeg prihoda domacinstva , znaci ne prometa , nego cistog prihoda , mislite da bi trebalo odvojiti za kupovinu auta , porodnicnog , putnickog ? Koliko % godisnjeg prihoda bi trebalo odvojiti na godisnji odmor , a koliko na proslave tipicne za nas folklor tipa , djeciji rodjendan , svadba ,slava itd ?

Ukratko. Pitanje je relativno tesko odnosno bez znacaja.
Sve zavisi od tog % prihoda, mozes li odvojti za sve ovo sto si naveo.
Neki stotine, neki desetine, neki na stotine hiljada e, a neki jedva krpe kraj sa krajem kako bi imali sta jesti.

Ako ti je čisti prihod na nivou golog pokrića preživljavanja, onda 0, a ako ti je 10 puta viši, u pricipu možeš 90% potrošit na gluposti.

Osnovni problem je, da se takve debate uvek svode na selo ko naselje, žitelji kojeg žive samo i isključivo od poljoprivrede.

Netačnost tog razmišljanja se pokazuje već u tome, da bi detajlan pregled isplaćenih poticaja itd. pokazao, da je recimo među žiteljima u opštini BG Centar isplaćeno više subvencija nego u ko zna koliko malih sela zajedno negde u unutrašnjosti.

Kod nas finansijski magazin izda svake godine u ovo doba spisak najbogatijih ljudi, odnosno familija.

Ima na listi i raznih prihvatizatora, makar oni malo po malo nestaju iz liste, jer kako došlo, tako i prošlo.
Neki od njih su i sa otetim nešto napravili. Njihove firme bolje rade nego pre toga u državnom vlasništvu, prava radnika su poštovana. Po meni ti bi ljudi verovatno i bez toga nešto napravili, a kad je bila prilika...
Ja teško sudim, a gabe mi se takvi, koji su ukrali i upropastili, ostavili masu ljudi bez plata za urađeno i bacili na cestu.

Na toj listi je iz godine u godinu više njih, koji su se digli sami sa svojim radom. Dosta njih u unutrašnjosti, koju se tu opisuje ko ništa nego beznađe.

Mozda me i niste bas najbolje razumjeli . kako Tine potrositi 90 posto ? Sta dalje ? Duga je godina . Sta ako rasjeces gumu ?
Za auto mislim da bi trebalo odvojiti maks 10posto od novca koji ti je ostao godisnje . Npr ako je ostslo 20000e onda auto od 2000e . nekad sam i ja drukcije mislio al ssd tako . ko ima 200 000 na racunu moze ladno da potrasi 20k za kola . za godisnji odmor jedno 5 do 10 posto itd . Ako je nula onda nista . ako ostane 2000e onda bicikl sta fali . nekad je bio rog i unis lasta sad kinez jbg.

Nazad
Vrh