Bušenje bunara na njivama

@Busac

Bunar je 50 m , 320 mm burgijom busen zaronjena cev fi 160mm sito je stavljeno na osnovu majstorove tehnike vodonosnih slojeva . Granulacija je sipana ( davno je bilo mislim da je bila dvojka ) i to podosta . Sito je stavljeno ali koje to neznam . Sa kolicinom vode sam zadovoljan (600-700 lit. /min. ) ,nivo vode ne opada puno kad ukljucim dizel DBM ali kao i na svakom pocetku zalivanja moram prvo 10 min . da pustim vodu da istece pa onda u sistem i onda na svakih 20-30 min. cistim filter od sitnog ali bas sitnog peska . Na pocetku sam prihvatio majstorovu sugestiju da mora da se ocisti od sitnog peska i da ce se vremenom to izgubiti ali sada mi se cini da cu uvek imati taj problem. Da li ima bilo kakve pomoci ?

Savoris,hidromotor ima dosta snage ,imam dlijeta 100mm,150 i 200mm motor radi na pola gasa na agregatu ,tlak ulja je 25 bara isa tim tlakom radim sve i malo i veliko dlijeto a maksimum je 100 bara full gas .Za ispiranje honda-pumpa 500/min na leru.
Danas izbušio jedan na 22 metra 600 litara za kompletno bušenje fi 100mm.
Ako to postaviš na viljuškar biće dobra stvar ,ako ovo tjera 5,5 ks ( ti nećeš ni morat palit traktor samo to nasloni na njega :D)

Nebojša !
Kod dobro napravljenog bunara nema "održavanja" !
Ako nemaš peska to je dobro i za pumpu i za tebe ! :D
Samo onda počinje problem kad se pojavi pesak.
Ako bunar počinje da se peskara onda prevuče kroz sito taj pesak , i polako ga začepi.
To se primećuje poput smanjenja kapaciteta .
Peska ima onda kad je bunar napravjen sa sitom koji ne odgovara za taj pesak , a majstor ima samo takav , i napraviće ti bunar...
Da kažem SRCE bunara je sito , a srce sita je GRANULACIJA!!!
Granulat nora jako pažljivo da se sipa , pošto ako nije koncentrično sipan oko cevi , onda možda sa jedne strane cevi ima 100 mm , a sa druge strane 30!
Gde ima manje tamo će da uđe pesak!
Kod tebe sigurno dobro su napravili.
Samo koristi bunar ,neće mu ništa , dok ne bude peska !
Pozdrav :cao:

Ja sam ljudi tako prvi bunar zeznio ,izvuko iz njega 50 litara i zapunio se do kraja pijeskom ,nije valjalo ni sito ni granulacija,uzalud trud i muka.
MOžda ću se moć zvat majstorom nakon sto bunara!!

Zdionik!
Ulje uopšte nesmeta , mora da ima neki drugi razlog što je tako teško uđe pumpa...
Ako bunar je od čeličnih cevi nije deformisan sigurno.
Za ispiranje , samo jedan stvar.
Takav bunar se kompresira sa mammuth sistemom.
što znači treba da uguraš cevi npr. fi 50 i pored još cev za vazduh od pola coli.
vazduh treba da uđe u fi 50 sa donje strane i to treba da se spušta grubo na nivo pumpe!
Običan kompresor neće vodu da podigne sa 40 met. sigurno !
Za ispiranje treba neki industrijski kompresor većeg kapaciteta.
Post je spojen: [time]1272051391[/time]
Eventualno ako jako sitan pesak , onda netreba bojiti od oštećenja , dok malo ima u vodi...
Sito mi je malo sumnjivo ,pošto tkzv.bunarski filteri se namotavaju SAMO JEDANPUT oko perforacije ! :nono:
Zato se proizvodi u više tipa i gustine mreže , za određeni pesak!

• Like
Reagovanja: pop
@ Bušač

Hvala na odgovoru. Znači kod kolege je verovatno u pitanju sito. Koliko bi pomoglo da se u cev fi 75 ubaci manja, recimo fi 50 sa bolje odrađenim filterom?
Meni je bunar bušila ekipa iz Temerina a temerincim su po tome poznati :D

Sale !
To je ozbiljan bunar , ali problem je o tome da najverovatnije u bunaru ina više "vodozahvata".
Na više mesto je stavljen filter!-možda gresim !
Ali ako stavljen isti tip (gustina) filtera a možda negde ima sitniji pesak , onda razlog peskarenja je tamo.
Ili možda cevi nisu stavljeni u sred bušotine pa granulat nije dobro leglo oko filtera.
:cao:
Post je spojen: [time]1272020081[/time]
::lose::
Post je spojen: [time]1272052554[/time]

Hvala na odgovorima Bušač, pretpostavio sad da to neće ići ali sam svakako hteo da probam, uštedeo si mi puno rada.

@Bušač

Hvala na savetu, molim te samo mi pojasni šta je to "kompresor" da li je to klasičan kompresor za vazduh ili nešto drugo i na koju foru da ga zakačim na bunar (ko ne zna taj pita) pozdrav.

Mamut pumpa radi na principu vazduha koji sa mehurovima diže i vodu gore, znači u pitanju je kompresor za vazduh. Slična stvar postoji na spoljnim filterima za vodu na akvarijumima, staklena cev ukoju na donjem delu ulazi cevčića koja ubacuje vazduh koji diže vodu gore do kolena koje je odvodi dalje. Vrlo jednostavan sistem stim što prave mamut pumpe imaju dole komoru sa suženjem koje povećava pritisak.
E sad kako to sve izvesti na bunaru...

Trebaa ali da se odvodnjava dali busis i takve bunare koji sluze za odvodnjavanje. A posle kad zatreba moze i da navodnjava.

Gde ima da se uzme usisno crevo i vatrogasne spojke?Bio sam u jednoj radnji i covek mi napravi predracun na 11000 din,to mi je nesto puno para :udri:.

Imam par pitanja.Bunar mi je f90,pumpa mi ima ulaz i izlaz f75,a glavni vod je okiten f63.E sad kako da resim povezivanje bunar-pupma,pumpa-glavni vod?Iz zemlje mi izlazi samo plasticna cev f90(spoljni precnik).Da li moze da uzmem usisno crevo f75 jedno 6 metara i da ga samo spustim u bunar(voda mi je na 2 metra) ili moram na tu plasticnu cev da pravim nekakve navoje i reducire pa da onda povezujem?Inace hocu da mi bude sve na vatrogasnim spojkama da mogu lako da skinem pumpu posto cu je svaki put skidati i nositi kuci.

Ovaj bunar je busen pre 15 do 20 godina, dubine je 20 ili 21 metar i cevi su plasticne precnika 50 mm. Kapacitet bunara je 150 litara u minuti i koristim hondinu pumpu od 2 cola sa pogonom na elektro motor snage 1.1 kW.

1zlgf0g.jpg

Vatrogasne stvari ima da se kupuje u Subotici,firma se zove" Previ",bavi se sa takvim stvarima,ali najbolje rešenje kad odeš na vašar negde,i da kupiš tamo. Ja često lutam po vašarima,i vidim da ima takve spojke. Sa un.navojem od 2" ,par košta oko 1000 dinara,što nije skupo.
Usisno crevo isto sam video,za cenu nemogu ti ništa konkretno reći.
Svakako ti gl.vod ako je od fi63,onda najlakše da kreneš sa vatr.spojkama...
Pozdrav! :cao:

Nazad
Vrh