Bušenje bunara na njivama

Nemam pojma to koliko ce biti izdasnost bunara.Komsija je busio prosle godine ali ga nije uopste koristio.Meni za sad treba izdasnost isto oko 120l/min.Tako da cu na f90 sigurno dobiti to,ali namerno busim veci bunar jer nikad se nezna hocu li se siriti pa neka stoji.

U nedelju ako sve bude ok busi se pa cemo videti,javljam kapacitet!

Pozdrav talianu !
Ovako iz stomaka nemugu ti preporučit da montiraj pumpu sa većim kapacitetom , pošto treba znati karakteristiku tvog bunara...
Tkzv. izdašnost , koje bi trebalo da ti kaže bunardžija koji ti napravio bunar.
Može da se proba, ako imaš neku pumpu , ali ja bi prvo probao bunar sa kompresorom , pa da se izmeri kapacitet.-ali može sa vakuumskim "tomos" pumpom probati ako slučajno imaš.
Pazi, vakumska pumpa treba , i ne obična centrifugalna !
Pozdrav !
Post je spojen: [time]1271628911[/time]
Bunarski cevi su namenjeni da izdrže pritisak koji se nasloni na cev posle bušenja i postavljanje cevi.
Kanalizacijski cev može da izdrži 0,5-1,5 bari , dok bunarski od 6-15!-zavisi od proizvođača.
Dobro, sigurno za 11evra će bušiti od pe-kotura(okiten) koji je najjeftiniji ,i solidne su karakteristike...
Dosta dobar bunar može da se napravi od tih cevi.-pogotovo ako je iz jednog kotura!
Nadam se da sam pomagao malo.
Pozdrav!

:bravo: :bravo: :bravo: Izbusio se bunar juce.

Da nisam bio tamo i gledao koliko je vode otislo za busenje bunara nebi nikome poverovao.Znaci pripremi 5000l vode,dodjemo na vocnjak i busi majstor kad na 20-tom metru kaze bice malo vode daj jos :zli: :zli:,trci u selo vijaj drugu cisternu....Doce covek sa 4000l cisternom za 20-tak min pretovarimo cisterne i nastavi dalje majstor busenje.Kad na 24-tom metru kaze opet ce faliti vode :zli: :zli: :zli:,opet zovi drugu cisternu 4000l i sve isto,da bi na kraju ostalo 500l od 13000l.Da neverujes.

Ali na kraju sam zadovoljan kako je uradjeno.Filter mi je 10 metara,a cevi su plasticne plave,valjda te kanalizacione.Lik koji mi je busio radi u Naftagasu 35 godina na busotinama.Sad kad uzmem pumpu videcemo sta smo napravili :haha: :D

A jel radio kamionom ili nekom portabl mashinom? Cuo sam od druga da ima neki lik iz Kule koji ima toranj na rasklapanje i radi trofaznim motorom na struju. A ima i nekoh koji koriste motor od APEN-ca. Pa bih da im udjem u trag.

Ovo je lik napravio sebi za par dana masinu.Masina je na auto prikolici.Radi preko kardana na traktoru.Isto se sklapa i rasklapa.Ima pumpu koja vuce vodu i busi sa njom.Slikao sam je i snimao malo u radu.Kad dodjem kuci okacicu slike.

Pozdrav svima !
Evo da vam javim prva iskustva sa bušenjem bunara sa home - made bušilicom,nakon prvog neuspjeha i problema sa pijeskom naopokon je sve dobro proradilo sa novim filterima. Izbušili smo bunar alkaten fi 5/4 18 metara dubine ,test proba izdašnosti 120 l/min ,ukupno potrošeno vode 400 litara za bušenje ,2 m filtera.
Sa bušenjem sam stao kad se pojavio sloj pijeska granulacije oko 1mm ,debljine 1,5 m.
Zahvaljujem BUŠAČU na savjetu ,radio sam kako si reko.

4ubajc.jpg

15e76ty.jpg

2q06168.jpg

Ovako izgleda masina sto je meni busila bunar!

Nemawa,to ti je konstrukcija koja stoji na tri cijevi ,na dvije prednje ima nosač hidromotora koji klizi po njima sa točkićima i ide gore -dolje ,hod je 2 metra a šipke su obične colove dužine 1,5 m. Za pogon sam napravio sam hidraulični agregat ,motor 5,5 ks sa hidro- pumpom koji to okreće preko razvodnika lijevo-desno hidro-motor,svu tu konstrukciju napraviš sam sa fleksericom i aparatom za varenje.Trošak ti je samo hidro-motor ,pumpa i motor sa moto-kultivatora 5.5 ili jači.
Ova bušilica kod Hipija je malo komplicirana i robusna ,ja moju vozim u gepeku oktavije.Sutra ću staviti sliku.Pozdrav!

Busač

Imam bunar na 50 m i koristim DMB pumpu 5,5 bara dizel i posle dobrih pola godine zalivanja stalno mi se zapusava filter sa sitnim peskom .Da li tu ima pomoci ili ne . Ili samo duzom eksploatacijom bunara mozda se izgubi taj pesak . Kakvo je tvoje misljenje ?

Sokac. A jel ti to radis i drugima ili samo za sebe. I za koliko para bi busio. Ja sam na brdu i nem pojma koliko duboko mora da se ide. A i ima svega u zemlji. Da li bi se usudio da probas da kopas u Sr. Karlovcima. Jeste malo podalje od Osijka... ali bi ti platio put. Ili da mi postavis neke crteze i slike... pa da probam sam da naprvim.

Zdravo Sale !
Ovako nemogu ti tačno reći šta je razlog peskarenja , ali probaću nekoliko stvari da ti predlažem...
Prvo bi trebalo znati po kojem principu ti radi bunar?
Da li ja bunar sa sitom?
Ako jeste , onda razlog je da oko sita nije postavljen granulacija , ako je postavljen onda nije dobro napravljen.
Najverovatnije vodonosnom horizontu ima i sitan , i krupan pesak i taj sitan prođe kroz sito.
Može da se proba sa kompresorom povećavati kapacitet ,ali više vredi nagurati bunar sa čistom vodom , a onda isprati sa kompresorom..
Ako sitan pesak sešće u sito smanjiće se kapacitet bunara , i taložiće se u sito.
Ako slučajno bunar nije sa filterom onda drugi razlog...
Trebaće više podataka za pomoć.
Pozdrav.

Bušač imam i ja jedno pitanje.
Imam bunar fi deset il dvanest cm,dubine sto metara, nivo vode na četrdeset a pumpa na šezdeset metara.
Zadnjih par puta kad sam vadio pumpu zbog čišćenja primetio sam da teško ide i gore i dole na nivou vode kao da ima nešto što pliva i to bar pola metra visine. Inače su postavljene metalne cevi do kamena, ne znam na kojoj je to dubini.
Šta bi to moglo da bude i kakav sistem kompresovanja, da li uopšte mogu sa malim kompresorom od 300l\min da to uradim ili mora veći??
Slagao sam, nije jedno pitanje :)

šokac je napisao(la):
Nemawa,to ti je konstrukcija koja stoji na tri cijevi ,na dvije prednje ima nosač hidromotora koji klizi po njima sa točkićima i ide gore -dolje ,hod je 2 metra a šipke su obične colove dužine 1,5 m. Za pogon sam napravio sam hidraulični agregat ,motor 5,5 ks sa hidro- pumpom koji to okreće preko razvodnika lijevo-desno hidro-motor,svu tu konstrukciju napraviš sam sa fleksericom i aparatom za varenje.Trošak ti je samo hidro-motor ,pumpa i motor sa moto-kultivatora 5.5 ili jači.
Ova bušilica kod Hipija je malo komplicirana i robusna ,ja moju vozim u gepeku oktavije.Sutra ću staviti sliku.Pozdrav!
gdje su slike :sta:
ja nabavio hidromotor i planiram da ga postavim na viljuskar i samo spustam , hod viljuskara 3 metra , na traktoru imam hidropogon , malo brusilice aparata za varenje i guzice
ima da busim kao kasetna bomba da je pala :haha:

kojom brzinom se okrece svrdlo ?

Bušač,
kod mene je sličan problem kao kod Saleta samo što kod mene u naletima dolazi jako sitan pesak ljubičasto-plave boje bukvalno je sitan kao prašina i vodu jako zamuti i posle par minuta rada voda se izbistri i traje nekoliko nedelja da bi onda opet došao taj sitan pesak. Bunar mi je 3" sa metalnim sitom video sam kada su spuštali cevi ne znam koji je kalibar tog sita ali mislim da je ovaj pesak dosta sitniji i da sito ne može da ga zadrži. Sama pojava je interesantna znači bude po nedelju dve čista voda bez peska i onda se zamuti ali posle par minuta se razbistri. Da li je ovom bunaru polako kraj ili ima neka caka koju ne znamo. :ppozdrav:

:D sokac , svaka cast na jednostavnosti
ima li ovaj hidromotor dovoljno snage i kojom brzinom se vrti , kako ti izgleda buseca glava i koliko vode je dovoljno za busenje , mislim koja pumpa i koji protok vode je dovoljan za nesmetan rad

Zdravo zdionik !
Čudesan je taj bunar ako statički nivo je na 40m!
Shvatam da je teško izvući pumpu sa 60m , i ovako je teško , ne sa 60m!
Neznam šta može da bude ,nije slučajno ulje od motora sa dub. pumpe?
Ako bunar konstruisan od gvozdene cevi ,što kažeš pojma nemam šta je!
Izvini , ali neznam.
Post je spojen: [time]1271973109[/time]
Neznam koji je bio metoda bušenja kod tebe , ali ako sito su stavili naknadno , ne zajedno sa bun.konstrukcijom , onda postoji mogućnost da između matične kolone i sita povuče glinu.
Ako odjednom spušten onda ili granulacija nestručno stavljena(nije koncentrično),ili nisu napravili na gornjem delu vodonosnog horizonta tkzv. tampon od gline.
Dali ovo se pojavi posle startovanja pumpe , ili u toku navodnjavanja?
Treba videti u flaši šta je(dali glina ili " puder" pesak)-glina tako izgleda u vodi kao prašina.
Pozdrav.

@ Bušač

Nisam se uključivao u raspravu ali pratim temu redovno. Rakao si gore "Nikad nije kraj za bunar" pa me to navelo da te i ja pitam u vezi toga. Dakle da li bunar stvarno ima vek trajanja kao što se priča? Ja imam bunar bušen na 28 m fi 63 mm, postavljene su one bele plastične cevi (gore redukovano na fi 50 i stavljen nepovratni ventil) i dole filter 8 m i okolo nasuta frakcija. Ovo je treća godina i nemam nikakvih problema sa njim. Od prvog dana nemam peska u vodi i filter nemoram da čistim skoro uopšte dok kolega non-stop ima peska u vodi i pri svakom navodnjavanju mora prvo da izvlači vodu 10-15 min pa tek onda da pusti u sistem. Ili sam ja imao sreće ili je majstor znao svoj posao :haha:

Ima li nešto što bi trebali da uradimo kako bi nam bunar i dalje dobro funkcionisao, nešto kao "redovno održavanje"?

Ne da je teško nego ledja samo pucaju, svaki put se meračim da napravim neki čekrk.
Da znaš da je jedna pumpa izgorela i ostavila ulje unutra, to tako teško ide da prosto moram da je poguram dole kad spuštam pumpu. Dal je moguće da mu ulje toliko smeta?

Šta kažeš za kompresovanje??

Taj bunar je iza Avale gde je poznat bezvodni kraj i površinski bunari obično presuše leti ili imaju malo vode. Mislim da je kamen na tredeset i nekom metru jer mi tu uvek zapne pumpa kad je vadim.

@Bušač

konstrukciju i sito (ako misliš na plastične cevi ) su zajedno stavili u rupu koju su predhodno izbušili bunar je dubine oko 27 metara, radi već oko 7 godina i zimus se pojavio ovaj pesak nije ga bilo pre ne verujem da je glina(ne razmazuje se na dodir) to je pre jako sitan pesak pošto su krisatli vidljivi okom i taloži se na dnu kante kao prašina uostalom kada se ponovo pojavi slikacu ga pa cu okaciti slike. Sito sam video bilo je boje metala (pocinkovano) i izgledalo je kao mreža za komarce koja je više puta umotana oko cevi. Ne znam da li da probam da ostavim ceo dan vodu da izvlači iz bunara možda se dole pročisti nemam blage veze šta da radim Bojim se samo da mi ova pojava ne ošteti pumpu

Nazad
Vrh