Bušenje bunara na njivama

Zdavo Nemawa !
Nisam prijavio na ovaj forum , da ovde zaradim novac !-ovo zbog pravila ! ::namigivanje::
Mogu da bušim do 150 m , imamo dijamantski alat , i bušaće krune sa wolfram carbid-om itd.
Nažalost moj kamion neverujem da prođe na 2m.
A mogu da ti kažem da na tvoj teren treba ozbiljan alat za bušenje, zbog krečnog kamena koji se nalazi negde između 60 i 80 m. Ima tamo sve i svašta , od bazalta do peščara !
Ali sve zavisi od kapaciteta bunara.
Možda netreba neki veliki kapacitet , pa onda netreba ni veća dubina !

Pozdravljam sve i molim nekog za savjet ko buši bunare a riječ je o filteru koji se namota oko alkatena
Vidio sam da se to namota neka mrežica oko njega gdje su izbušene rupice e sad
-od čega je ta mrežica ?
-koliki su otvori u njoj ?
-koliko se te filter mrežice treba namotati oko alkatena 2"
-gdje to ima za kupit i kako se zove

Ovdje kod nas je sitni dravski pijesak .

Zravo Šokac !
Da ti odgovaram na pitanje ta mreža može da bude od više materijala ,ali glavnom se koristi plastično pletivo.
Ima još od prohroma , bakra , i još ko zna od čega
To sve zavisi od vodonosnog horizonta ,da li izaziva koroziju , agresivnost .(krečnost , ph vrednost itd. )
Otvori na pletivo obično koji se koristi za pesak su 0,15-0,30 mm.
Ako se koristi zasip frakcije onda može i veći otvori...
Na alkatan od 2" treba : fi63x3.14=197.82 znači oko 20cm+3cm za preklop , grubo oko 23 cm pletiva treba ,
a dužinu određuje debljina sloja.
To treba pogledati ili u toku bušenja , ili sa elektro-gamma karotažom.
Ako kod tebe je sitan pesak onda preporučujem sito 0.20 i zasip frakcije oko cevi min 30-50mm
Imaš da kupiš u Novom Sadu u firmi "Petar Drapšin" , ili u Mađarskoj zavisi koji kvalitet odgovara....
Srećan uskrs svima !!!

Hvala na odgovoru,ma imam ja neku bušilicu za bunare do 30 m na hidrauliku ,dlijeta ručni rad od pločevine ,pa reko idemo probat to čudo na vikendici (kupio to čudo na otpadu za siću)
Izbušili 6 m zemlje i žutog pijeska pa 3 m gline ,onda krenio sitni bijeli pijesak jedva ga vidiš ,izbušio na alkatenu 2" rupe i zamotali mrežice plastične (komarnik) sve to turili u zemlju pokrenili pumpu (honda 500 l/min) dodali gas do kraja ,krenilo malo vode prljave i brdo pijeska da bi to stalo za pola minute .
12 metara alkatena se zapunilo tim sitnim pijeskom do vrha.
Očigledno su veliki otvori na toj mrežici ,nismo sipali ništa oko alkatena.probo sam pitat u trgovinama niko nema pojma ,pregledo valjda sve moguće
Ići ću u Mađarsku potražit ta sita ,kod nas dolaze neki mađari bušit bunare
:ppozdrav:

Zdravo Šokac !
Ti mađari su baš iz mađarske ?
Firma u mađarsku se zove "HIDROSZER"-potraži sa google-om , sigurno ćeš naći.
Da ti kažem ako je sitan pesak onda treba da izbušiš minimum duplo veću rupu za alkaten...
Znači za fi 63 , treba da bušiš min fi 120 , treba staviti nešto na cevi da bi sito držilo u sred rupe , zbog frakcije.
Moraš potruditi , da zasip bude kako-tako jednoravno oko cevi , pošto ako cev tkzv. "nasloni" na pesak , onda ćeš imati isti efekat kao što si dobio sada..
Faktički ako dobro napraviš zasip imaćeš veštački filter u bunaru prečnika bušotine..(120mm)
Još nešto , probaj koristiti za bušenje retku vodu , da ne začepiš vodonosni sloj...
Pozdrav.

Pozdrav Bušaču!
Sutra idem po filter mrežicu u Šikloš kod nekog Lacija ,kaže da ima toga u roli širine 1 metar ,veličine 0,30 mm (traži 15 eura po metru ,dal je puno il nije ,neznam) pa ćemo sutra ponovit bušenje sa dlijetom fi 150 mm, stavit ću zasip kako si reko granulacije 2-5mm .
Hvala na savjetu ,možda će nekad i poteć voda iz te rupe.

pozdrav svima ja na svojim njivama imam par bunara dubine 16m sirine bure od 200l u pitanju je parcela od 18kj,do vode leti ima oko 3,5m.nemam dovoljan kapacitet vode u bunarima za zalivanje,u pitanju su cevi,tifon i kap po kap.parcela se nalazi u Golubincima.Planirao sam da busim dublji bunar sa kime god sam pricao za busenje niko nemoze da mi garantuje da cu imati dovoljnu kolicinu vode. E ovako da skratim imali neko ko ce da izbusi bunar da ga ja isprobam sa pumpom i da tek onda platim busenje ako ima dovoljna kolicina vode jer ne bi da bacim pare i da dobijem ono sto vec imam.(u pitanju je pumpa od 1000l/min) :ppozdrav:

pa zar nemozes sa vece dubine da vuces bodu onda bi mozda i imao dosta vode.

Nikola uzmes ejektor on vuce vodu do 20m dubine sa njim mislim da bi resio problem.mogao bi sa dna tvog bunara da izlacis vodu bez problema.

To ti je pomoc za izlacenje vode sa vecih dubina.posto ti sa tvojom pumpom izlacis do 9m stavis ejektor i onda mozes da izlacis vodu sa dna tvog bunara bez ikakvih problema.

Nikola
o njemu sam ucio u vojski posto sam bio u protivpozarnoj sluzbi.imam o njemu sve zapisano u sveski ali nemogu da je pronadjem.znam da izlaci vodu od 10m do 20m dubine.Sad da ti kazem tacno princip njegovog rada ne mogu jer se nesecam.To sam ucio pre 6g tako da sam to zaboravio a i nije me bas nesto jako ni interesovalo.ali ako nadjem svesku onda cu imati sve podatke o njemu.

Pa princip je sledeci na injektoru (tako se zove) postoji klasicna klapna na jednoj strani i na drugoj dizna koja ima oblik levka,motor povlaceci vodu iz dubine polovinu te vode vraca drugim crevom do te dizne i tako potiskujuci novu kolicinu vode.Ja mislim da nije resenje za vece kapacitete je je dotok vode slab bas zbog toga sto voda non stop kruzi :cao:

Zdravo Nikola !
Ako takav bunar oćeš na tvom terenu koji ti izdaje 1000 lit. u minuti , oštro hvataj za džep !!
Bunarska konstrukcija mora da bude min . fi 300 , zbog pumpe , koja je potapajuća!
Dali znaš nekoga tamo da ima neki bunar sa kojeg ima takav kapacitet?
Ili da napraviš sa manjin prečnikom , pa više komada (fi 125-3kom.)
Tako kako ti misliš sada niko neće napraviti , veruj mi.
Moraš unapred platiti makar 2/3 od cene , i obavezno ugovor o bušenju...
Garantovano za kapacitet , i za čistu vodu!(bez peska)
Dubina će biti negde po mapi između 105 i 140 met.
Pozdrav..
Još nešto , zaboravi injektor , ni k...cu ne valja.
To može da služi samo za domaćinstvo , do kapaciteta 35-50lit/min..

Nazad
Vrh