Bremenitost i jagnjenje ovaca

srtile kolega pusti na njih sve sarole i videces kakvi ce biti,inace je sarole poznat po tome da daje lako jagnjenje sa dobrim prirastom i poboljsava mesnatost,
Hvala na savjetu, al u blizini neznam nikog tko bi uzgajao šarole-a.
Kad bih imao drugog ovna teško bih se organizirao u pogledu prostora i pregrada.

Nemam neko iskustvo oko jagnjenja ovaca pa me zanima kako i kada se stavlja gumica na rep od jaganjaca radi "amputacije" repa.Kako ide redosled poteza od jagnjenja jagnjeta pa sve do zalucka...(Davanje vitamina...)Hvala u napred.

imam problem...hitno mi treba savet...nisam znala gde pa cu pitati ovde a nadlezni ako treba nek prebace pitanje tamo gde mu je mesto.elem,juce ujutru kad sam usla u stalu vidim da je se jedna ovca ojagnjila,jedno ali vredno.lepo jagnje,musko,ustaje...sve ok.prebacim je odmah u poseban boks sa svojim mladim i sve ok.juce ceo dan i danas do podne.obilazim na svaka dva sata,vidim i sisa jagnje.kad malopre odem a ono jedva zivo(napominjem da sam oko dva zadnji put bila i sve bilo ok).ne moze ni na noge.pipnem sise ovci,jedna puna skroz a jedna prazna,znaci sisalo je.izmuzem tu sisu u kojoj ima mleka i dam mu na flasicu,i odmah kao da malo zivnu.pokusavala sam pre toga da mu stavim glavu da samo sisa i nista od tog.izmuzla sam oko pola litre,popilo je trecinu .jedva stoji na nogama,al stoji,sto nije moglo pre hranjenja.sta da radim?ima li mu spasa?

Teško pitanje.
Janje koje je gladno bleji.Ako je šutilo i ležalo uzrok nije glad.Ima janjadi koju držiš pod ovcom sa sisom u ustima i ono odbija sisati, a kad ga pustiš ono sisa samo.
Koliko je stara ovca?
Kako se ona ponaša?
Selen sigurno pomaže, kao i AD3 vitamin, ali je puno jeftinije kupiti bočicu od 50 mll nego zvati veterinara.

ovci je drugo jagnjenje,nije stara.ona je normalna.kad sam izvadila jagnje iz boksa da mu dam mleko na flasicu ona je bila vidno uznemirena.blejala je stalno.onda se i jagnje kao odaziva,ali slabasno nekako.do ujutru nista od veterinara,daj Boze da doceka jutro...imam u kuci od deteta ad kapi,dal da mu dam to,i koliko ako da? hvala vam

AD kapi nemogu štetiti daj, mu cca 1 mll.Kako je nagnječenje od strane ovce vrlo moguć uzrok, trebaš janje vrlo oprezno hvatati rukama.

Ove sezone kod 3 ovce posle jagnjenja nisam našao izbačenu pometinu a večeras sam video kako jede sama svoju posteljicu. Dali je to štetno?

Sinoć mi se jedna ovca obliznila, jedno jagnje se udojilo i lepo se ponaša a drugo mlintavo verovatno nije ni hvatalo za sisu, danas izmuzem ovcu i dam mu jedva je primilo mleko i slabo guta, opet sam večeras izmuzao malo od majke i od druge ovce pa mu dao ali jedva pije a onako je lepo, krupno, dali da učestim sa davanjem ili da se manem. Možda mu je bilo i hladno ali sam im danas stavio IC lampu pa je non-stop pod njom

Nazad
Vrh