Bremenitost i jagnjenje ovaca

Sinoć mi se jedna ovca obliznila, jedno jagnje se udojilo i lepo se ponaša a drugo mlintavo verovatno nije ni hvatalo za sisu, danas izmuzem ovcu i dam mu jedva je primilo mleko i slabo guta, opet sam večeras izmuzao malo od majke i od druge ovce pa mu dao ali jedva pije a onako je lepo, krupno, dali da učestim sa davanjem ili da se manem. Možda mu je bilo i hladno ali sam im danas stavio IC lampu pa je non-stop pod njom
Najbolje je da sisa majku ovako bi se moglo navići na flašicu. Najbolji mu je kolostrum i svaka 2 sata po 50ml, poslije se povećava količina sa većim vremenskim razmacima.

probaj ga podbacivati pod ovcu koja se skoro ojagnjila ili ima samo jedno jagnje neka ono posasne malo i tako ce nadoknaditi zaostatak

Treba mu hitno selen i AD3 vitamini, ustraj u davanju mlijeka i stalno ga poturaj pod ovcu da navikne na sisu.(koja je rasa u pitanju?)

Sinoć sam ga moljakao do ponoći 2-3 puta, jutros kad sam otišao neće ni da vidi flašicu, pod majku ga poturim nezainteresovan za mleko, digao sam bio ruke od njega, nije sitno jagnje 3,8 kg, kada sam otišao oko podne ovcama zateknem lopužu da doji majku. Verovatno je se bilo zaladilo na ovim mrazevima pa mu je pomoglo što sam mu stavio IC lampu

Ima janjadi koju nemožeš natjerati da sisaju ni kad im staviš sisu u usta, a kad ih pustiš oni sisaju sami.
Ovaj je očito jedan od takvih, srećom.

A,moze li jagnje uginuti ako sisa vrlo malo mleka?jedna ovca vise voli manje jagnje nego vece.i pusta ih da sisaju samo zajedno,jaganjcima je sad 10 dana,manje se lepo zaokruzilo.a veliko se onako pogurilo,mada ga vidim da sisa.

A,moze li jagnje uginuti ako sisa vrlo malo mleka?jedna ovca vise voli manje jagnje nego vece.i pusta ih da sisaju samo zajedno,jaganjcima je sad 10 dana,manje se lepo zaokruzilo.a veliko se onako pogurilo,mada ga vidim da sisa.
E pa mislio sam da je to samo kod mene slučaj.Zajedno mogu sisat, ili manji sam, a večeg samog ne pušta blizu.
Glavno mjerilo je da li se janje dere i pokušava sisat ili redovno, sisa, spava i igra se.Ako se ne dere znaći da nije životno ugroženo, doduše to ne znaći da neće usporeno napredovat.
Valjalo bi intervenirati pridržavanjem ovce da janje sisa najmanje 2 puta dnevno i podbacivanjem tog janjeta pod druge ovce kad god je prilika.

Bas tako je kod mene Strile.evidentno je da jagnje sporije napreduje,cudno izgleda,ali pomalo se igra,vidim ih zajedno da sisaju,i spava,tako da verovatno ima mleka da ono prezivi,sad nadam se da ce jagnje to nadoknaditi kad pocne jesti,imaju uvek granule i lepu detelinu na raspolaganju.

Vazno je da je ono prvih nekoliko dana sisalo a za kasnije ce se samo snaci. Jel posmatrate ovce kada jedu? Kod mene je totalni haos, one jedu a ovamo se ne zna ko koga sisa i koje je jagnje cije, neki sisaju sa strane, neki odpozadi tako da ovca i ne vidi ko je sisa, a ovce iskreno bas briga vazno je da imaju sta da jedu. Tako ce i to malo posle nekoliko dana samo krasti mleko od drugih ovaca i nece biti problema sa njim, bar nekih vecih problema.

Miladinovicu mozes li objasniti svoj sistem? Dali odvajas jagnjad i pistas samo da sisaju ili su stalno sa ovcama?
Kod mene je haos dok ne pocnu da uzimaju koncentrat, a kada pocnu da ga uzimaju dam njima u poseban boks gde ulaze i jedu a zatim dam ovcama, tako da dok ovce jedu i onu jedu i ne napadaju ih. Inace su mi jagnjad stalno sa ovcama.

Ovako izgleda kada se do janjenja vrijeme broji u satima.
Vime je nabreklo, na opip čvrsto_Oko sisa je crveni krug, sise su nalivene mlijekom, ne vise nego "strše".Spolni organ natečen, crven, otvoren dva do 5 centimetara.
fotografija0104.jpg

fotografija0102.jpg

---------- Poruka napisana u 22:04 ---------- Prethodna poruka je at 18:38 ----------

Evo kako je završilo nakon par sati
fotografija0110.jpg

odlican prikaz i opis sa jos boljim zavrsetkom. volim filmove sa srecnim krajem,cestitam

[FONT=&quot]strile korisni bili! danas cu slikati u ove ovce sto se nije jos ojagnjila, inace je melez sa slovenkom onu stvar i vime. jer me zbunjuje sto jos nije nalila a prilicno joj je pocrvenila. moram jos da pitam , mozda nije pitanje za ovu temu. ovce inace dobro hranim, a pogotovo kad su pred jagnjenje. ali dvije su bile dobile upalu vimena, tj jedna jedne sise, a druga kompletnog vimene (bilo joj je veliko kao u junice) i to jos prije nego se ojagnjila. vetrinar kaze da je od hrane, jer je kvalitetna pa naliju mnogo mlijeka. pa da korigujem to. sad me zanima kako da hranim ovce prije nego se ojagnje, a da ne dobiju upalu vimena, tj koliko dana prije jagnjenja ih ne smijem tako hraniti? dobio sam vise fobiju od tog. mislim da samo sjeno nije dovoljno.hvala na odgovoru unaprijed[/FONT]

So kalcijum minerali i vitamini au bitni za svu stoku pa i za ovce, sto se tice sena treba da bude kvalitetno i da se pred jagnjenje daje na volju jer jagnjad najvise napreduju u tom periodu a ovci ove minerale vitamine i kalcijum davati sa stocnim brasnom ili mekinjama i to ne vise od jedne sake po obroku a koncentrovana ili zrnasta prihrana tek 7 dana po jagnjenju kada se vime stabilizuje i kada jagnje ili jagnjad mogu svu kolicinu mleka da posisaju. Znaci na 10 dana pre jagnjenjenja samo na seno i mekinje :)

kolega hvala na odgovoru! :ppozdrav:evo sramotnih fotografija!:osmeh: ja mislim da nece se ni za 7 dana ojagnjiti (bar kad gledam po vimenu), kakvo je vas emisljenje o tom?
291jo82.jpg

11hxzqf.jpg

Nazad
Vrh