Bremenitost i jagnjenje ovaca

e pa ne moze uvek sve potaman.ovcu vezi za jasla da ne povredi ono drugo jagnje a malisane nako par dana pregradi u taj isti boks da ne mogu stalno da sisaju pa ih kao sto miladinovic pise pustaj na podoje

Veceras zavrseno jagnjenje,ovca koja je prose god ojagnjila ovnica i ove godine ojagnjila jedno krupno musko jagnje.Zadovoljan sam.4 ovce-6 jaganjaca.5 prema 1 u korist devojaka...

i kodmene problem sa dviskom,ojagnjila se pre nekoliko dana i nece da stoji da jagnje sise interesantno kad stojis pored nje ona prima jagnje da sise ali kad se odaljis ona ne,odvojena je sa jagnjetom i mislim da ce ga primiti ali to je dviska pa i mislim da ce biti dobro ali treba malo vremena....ili gresim?

Slična situacija i kod mene.Jučer popodne se ojanjila prvi put, sitne dvojke i ja naišao malo kasnije, jedan se već odvojio i bleji po ovčinjaku.Kad sam ih premjestio u mali boks dok stojim pored nje miruje, čim izađem okreće se u krug i ne daje sisat., posebno jednom janjetu.

Jutros i poslije podne sam oba janjeta namazao rakojim po stražnjem dijelu, trbuhu i po nogama.Njuškala je obojicu i nije ih mogla razlikovati.Već danas poslijepodne janjad spava što znaći da su sisali, a ona puno mirnija.

---------- Poruka napisana 28-01-12 u 11:36 ---------- Prethodna poruka je 27-01-12 at 22:20 ----------

Evo ovce stare 12 mjeseci, majka W otac romanov.Majka ojanjila trojke, ali komplikacije u janjenju i nedostatak mlijeka ostala samo ova ovca pa sam je ostavio za rasplod.Ima već lijep stomak, a i počela je nalijevati.Očekujem lijepe blizance:osmeh:.
ovca-nalijeva.jpg
[/IMG]
nalijevanje-vimena.jpg
[/IMG]

Strile kako ti se pokazala kombinacija W majka romanov ovan, imaš li više grla iz te kombinacije ili samo ovu ženkicu?

lepa meleskinja bas i odlicno odgajena @strile
@kvicoje,s melezankama od romanova sve je prosto,dobijas na plodnosti,gubis na velicini i prirastu,ali svakako je daleko veci dobitak nego gubitak,bar iz mog iskustva licnog i ono sto sam video na terenu

Strile kako ti se pokazala kombinacija W majka romanov ovan, imaš li više grla iz te kombinacije ili samo ovu ženkicu?
Imam ih još nekoliko sada im je drugo ili treće janjenje.Dosta je dvojki, a i trojke iznenade.bitno mi je da nema onih problema sa mlitavim janjcima bez nagona za sisanjem što se kod w zna dogoditi(barem se meni događalo).
I ove dvije iza su isto takavi mješanci i tu vidim da će biti blizanci.
Na njih opet puštam romanov ovna iako bi trebalo možda naki drugi( slovenac na sitnije ovce a idf na krupnije).

ako mi mozete pomoci ovca koja je nalila vime ogromno pocela da puni mlijeko u sise al tu se javlje problem primjecujem da nisu isto nalivene vime je veliko i potvrdo sta da radim da li je jagnjenje blizu i sta posle toga kazu da mazeem uljem
kad stisnem jednu puna mlijeka osjeti se kako nabubri a druga opet po malo i manja je dok se ona prosirila
slikacu sutra vime pa ce te bolje vidjeti unaprijed hvala na odgovoru:ppozdrav:

I kod mene je tako bilo,jedna polovina normalna,jedna tvrda,i ovca se normalno ojagnjila sl.dan,jagnje je sisalo nekoliko dana i vime vise nije bilo tvrdo.

srtile kolega pusti na njih sve sarole i videces kakvi ce biti,inace je sarole poznat po tome da daje lako jagnjenje sa dobrim prirastom i poboljsava mesnatost,

nije ovo je prvi put stomak veliki vime ko od krave poludio sam vime je tvrdo ne svo ali oko sisa da oni kugovi
slikacu ga obavezno jer nemuguce koliko vime ima a nije se ojagnjila

nije ovo je prvi put stomak veliki vime ko od krave poludio sam vime je tvrdo ne svo ali oko sisa da oni kugovi
slikacu ga obavezno jer nemuguce koliko vime ima a nije se ojagnjila
Desava se to kad je ovca mlecna imao sam jednu sedam dana pred jagnjenje je jedva kontrolisala zadnje noge koliko joj je vime smetalo to se desavalo od treceg jagnjenja pa do devetog koliko ih je imali kod mene odvajao sam je samu pred jagnjenje i nekoliko dana posle jagnjenja za to vreme stroga dijeta samo seno dok se vime nesmiri o obavezno 3-4 dana antibiotika da nebi doslo do upale srecom uvek je davala dvojke pa je vime brzo dolazilo u normalu. Bas ovih dana se isto patim sa njenom unukom ali ne toliko drasticno.

ovoj sam opet smanjio hranu ali je kvalitetnija i odvijena je vec nekoliko dana dajem livadsko sjeno znaci sto kvalitetnije sa prve kosidbe jos je zeleno i meko jede i kukuruz sa dodatkom brasna
ali vime je veliko za prvojagnjenku barem ja mislim bojim se upale tako mi govore kad se ojagnji namazi slobodno uljem da izvuce upalu ako je ima

vjeruj bato da je isto kod mene cak i gore vime je stvarno veliko ali i ovo je previse ima barem 5-10 dana do jagnjenja
jer je i mojoj vime bilo ovoliko prije 7 dana

Nazad
Vrh