Bremenitost i jagnjenje ovaca

bato,kakvih problema je imala u toku gravidnosti kako se ponasala,sta si primetio

---------- Poruka napisana 26-01-12 u 17:02 ---------- Prethodna poruka je 23-01-12 at 16:26 ----------

kod mene danas kada sam isao da hranim dva jagnjeta vec suva prebacim ih u poseban box sa ovcom jedno prihvata drugo ni da vidi,pa muke moram ici da je drzim da i ono malo posisa dok nepredjem na flasicu

vesko polako prihvatit ce ga verovatno samo budi uporan
savet-odvoj ih oboje od majke pa ih pustaj na podoj zajedno 3 puta na dan dosta im je da bi sisali istu kolicinu mleka da ti to ne zakrzlja,kad pocnu da jedu 2 puta na dan ako in ne prihvati do tada

Evo kako ja to rešavam.Ako ovca neće da primi jagnje, postavim je uz ogradu,jedan kanap provučem tik iza plećke, a drugi kod slabina i privežem je.Glava joj je slobodna da može da jede i pije, ali nema leganja 48 sati, a za to vreme jaganjci sisaju.
Nakon te "terapije" je oslobodim i uglavnom prespava ceo dan, kada se probudi prima jagnjad bez problema.

Malo je surov metod, ali ne "titram" ja njoj godinu dana da bi ona odbacila svoje dete. I da ne zaboravim debljina kanapa ne sme biti tanja od prsta da se ne bi stvorile rane.

Nisam probao ovaj metod, izgleda mi surovo ali ako budem primoran verovatno cu ga probati. Dobro je covek rekao ''ne titram ja njoj godinu dana da bih ona odbacila svoje dete'' i u pravu je.

Bata 87 moj rodjak taj problem je resavao uspesno .Odvoji ovcu i jagnje u jednu zatvorenu prostoriju i pustis domacu macku ,ovca odmah mahinalno pocinje da brani jagnje i poso zavrsen on je na taj nacin poturao i tudje jagance probaj nekosta te nista, zaboravih prostorija mora da je zatvorena da ne bi pobegla macka.

bato,kakvih problema je imala u toku gravidnosti kako se ponasala,sta si primetio

---------- Poruka napisana 26-01-12 u 17:02 ---------- Prethodna poruka je 23-01-12 at 16:26 ----------

kod mene danas kada sam isao da hranim dva jagnjeta vec suva prebacim ih u poseban box sa ovcom jedno prihvata drugo ni da vidi,pa muke moram ici da je drzim da i ono malo posisa dok nepredjem na flasicu
Vesko boks metar puta metar ovca i jagnjad u njega kad god prodjes pridrzis je da jagnjad podoje oboje tako pet sest dana i prihvata ga sto posto isprobano tri puta do sad u praksi od danas je jedna pod tim tretmanom zagubila jagnje u drugi boks pa ga odbija. Nikako flasica.

da a sta cemo s onim koje posisa sve a ovo drugo gladno....(jedino ako ovca ima bas bas mleka on da ce preostati dovoljno i za njega)

Miladinovicu bez ljutnje ali je*em ja tu ovcu kojoj jagnje od 1-2 dana moze da posisa mleko pogotovu sto ovce sa dvojkama proizvode vise mleka, a i valjda ce i ovo drugo jagnje se gurati da sisa nije mutavo. Odvojiti oboje od majke bih mozda bio los potez jer je to veliki stres za ovcu, u svojoj potrazi za jagnjadima mogla bih da se povredi pokusavajuci da dodje do jagnjadi.
Pozdrav

Grešiš Bato jer se često dešava kod prvojagnjenica da prođe 3-4 dana dok se uspostavi normalna laktacija a za to vreme jagnjići gladuju pogotovu ako su dvojke zato jagnjadma treba pomoći nekakvom prihranom da ne smalaksaju jer može doći i do smrtnog ishoda. Ja u tim slučajevima priskačem u pomoć sa obranim kravljim mlekom na svaka 3-4 sata po 25-30ml dok ne počnu da odbijaju flašicu sami a ovci pojačavam hranu

Grešiš Bato jer se često dešava kod prvojagnjenica da prođe 3-4 dana dok se uspostavi normalna laktacija a za to vreme jagnjići gladuju pogotovu ako su dvojke zato jagnjadma treba pomoći nekakvom prihranom da ne smalaksaju jer može doći i do smrtnog ishoda. Ja u tim slučajevima priskačem u pomoć sa obranim kravljim mlekom na svaka 3-4 sata po 25-30ml dok ne počnu da odbijaju flašicu sami a ovci pojačavam hranu
Iskreno ja tih problema nisam imao, moze se desiti da ovca dobije upalu vimena ali da ima problema sa mlekom nisam.

i kodmene problem sa dviskom,ojagnjila se pre nekoliko dana i nece da stoji da jagnje sise interesantno kad stojis pored nje ona prima jagnje da sise ali kad se odaljis ona ne,odvojena je sa jagnjetom i mislim da ce ga primiti ali to je dviska pa i mislim da ce biti dobro ali treba malo vremena....ili gresim?

Uvek se oko dviski mora malo povesti računa posle par dana sve to uđe u normalu bar je tako kod mene bilo do sada

moja ovca se ljuti kad prinesem to drugo jagnje rze stipa ga zubima i udara glavom,ovo joj je drugo jagnjenje a prvi put je imala takodje dvoje super ih prihvatila i lepo othranila,ali sam onda takodje stigao kad su vec bili ojagnjeni i jos mokri pa ih je jos lizala ,a kod ovih sad dosao sam kad su vec bili suvi ko barut i sigurno su druge ovce olizale ovog nesretnika i dale mu svoj miris,....sto se tice vimena i mleka kao da nema dovoljno vime je mekano,a kod koza znam vime joj puca tvrdo ko beton pre nego se ojari par dana mleka ko vode,ovce nekako tek kasnije dodju do mleka ili je to tako sa mojima,inace los sam ovcar zamislite da je ovca imala neke probleme,dok sam ja spokojno spavao

---------- Poruka napisana u 02:14 ---------- Prethodna poruka je at 02:13 ----------

katastrofa tesko je biti ovcar sad ustajem svaka 2 sata da drzim ovcu

Moj deda posto je kratak sa zivcima dviska ili ovca kada nece da primi jagnje dobije batine i posle cim ga vidi juri jagnje i "tera" ga da sisa... :haha:

Nazad
Vrh