Bremenitost i jagnjenje ovaca

e onda ima Dekijeva caka koju koristi on
uzmes zilet i na kraju repa samo malo zasjeces jagnjetu rep stim da pazis da na pesjeces puno tek da malo krvi prodje e posle ovca osjeti pocinje da ga lise i prihvata

---------- Poruka napisana u 23:02 ---------- Prethodna poruka je at 23:02 ----------

2-3 nedelje posle odbijanja jagnjadi ovce prihranjuj i pusti ovna

ovca kada nije u dobroj kondiciji nece da prihvati drugo jagnje ako joj je ono prvo u blizini.dakle skloni ono prvo na par sati videces kada joj nadodje mleka da ce ono drugo sisati.kod mene je bio isti slucaj sa matorom ovcom nije htela jedno pa smo je mi prvih par dana drzali da bi i ovo drugo dojilo.onda nakon 10 dana kada sam poceo da svu jagnjad odvajam u boks sa koncentratom ostala jagnjad su izgazila ono njeno koje je prihvatala i povredila mu vrat , tako da je ona odmah prihvatila ono drugo.mi smo ono nesretno ipak spasili i vratili ga kod nje nakon dva dana i sada je sve ok oba sisaju kod nje

Jutros rano je vec bilo kasno za Dekijevu caku

Tek jutros sam pročitao šta se desilo.Šteta.

Evo kako ja to rešavam.Ako ovca neće da primi jagnje, postavim je uz ogradu,jedan kanap provučem tik iza plećke, a drugi kod slabina i privežem je.Glava joj je slobodna da može da jede i pije, ali nema leganja 48 sati, a za to vreme jaganjci sisaju.
Nakon te "terapije" je oslobodim i uglavnom prespava ceo dan, kada se probudi prima jagnjad bez problema.

Malo je surov metod, ali ne "titram" ja njoj godinu dana da bi ona odbacila svoje dete. I da ne zaboravim debljina kanapa ne sme biti tanja od prsta da se ne bi stvorile rane.

Ovca je stvarno matora i u pocetku nije prihvatala ni jedno jagnje pa smo je oborili da jagnjad doje na silu.Jaganjci su tako mali da nemaju ni po kilo ipo.Krajnji rezultat:jedno uginlo a drugo je prihvatila.

Nakon više godina iskustva i dosta rasprava i na ovom forumu, moj zaključak je da je problem u prehrani.
Ako je odgovarajuća prehrana, blizanci su dobro razvijeni, jednake veličine i ovca ima dovoljno mlijeka te prihvaća oba jenjeta( u pravilu).
Životinje imaju nagon da odbacuju mladunčad ako su u slabijoj kondiciji, orlovi izbacuju mladunčad iz gnijezda, srne zadržavaju rast ploda u nepovoljnim uvjetima i sl..
Ja sam načinom prehrane uspio da gotovo svaki blizanci budu podjednaki, što u početku nije bilo i manji je često ugibao ili potpuno zakržljao.Već drugu godinu sve ovce prihvaćaju janjad, iako sam imao prošlih godina dosta slučajeva neprihvaćanja.
Ne tvrdim da je to jedini uzrok, ali je jedan od glavnih.

Miladinovicu Ratko Ristovic je vet.tehnicar i koristi sundjere kod ovaca
FRAMBOISE-Ubaci ovcu u boks 2x1 metar i vezi ovcu (prikrati kanap ili kais )samo da moze da legne,svakodnevno je prdrzavas 4-5 puta da se ne pomera dok sisa jagnje.neka je 15 dana u boksu.

---------- Poruka napisana u 12:29 ---------- Prethodna poruka je at 11:53 ----------

malo o gravidnim ovcama

24gvpm0.jpg

Ovu sam ovdu kupio pre desetak dana za 80 evro novcanica. Danas oko 12 sam zatekao ovo.

---------- Poruka napisana u 02:06 ---------- Prethodna poruka je at 02:01 ----------

Poslednja izmena od urednika:
Nije skupa, znam. Od njih pet izabrao sam najkrupniju. Kad sam je pustio kod mojih nekima je do kolena. Ovan je dosta krupan da ne bude problema za dalje.

E,drugari,imam razloga za cast.ojgnjila mi ovca dva zenska jagnjeta juce.inace,to je ovca koja je prosle godine isto ojagnjila dva zenska jagnjeta,i slabije odbacila,ali sam ga odhranio na cuclu.Ove godine ponovo dve zenske,i hvala Bogu prihvatila ih je obe,i to je cudo prirode,da sad ne dozvoljava vecem jagnjetu da sisa dok i manje ne uhvati sisu...
inace,porodjaj je bio nesto tezi,prvo jagnje izuzetno krupno je cale izvukao jer nije moglo samo izaci,a na drugo se cekalo sat i po vremena,bacila je vodenjak,ali nije bilo jagnjeta,strina je zavukla ruku a jagnje je izlazilo zadnjim polozajem,a jedna nogica mu se ispruzila i zaglavila u karlicnu kost ovce,noga je namestena i jagnje je ubrzo izaslo:ppozdrav:

Nazad
Vrh