Bremenitost i jagnjenje ovaca

Sad su počeli i da jedu kako valja, ne "mrljaju" po valovu i stvarno sam zadovoljan kako napreduju.Inače na prvoj slici je jagnje od Wirta(bokser), a na zadnjoj od Idf-a.

Ta je ovca kupljena letos, pario je naš Idf, a ona je iz kombinacije :majka...bog zna šta - otac Texel.Možda ima i gena od Šarolea.

Kada ovca duže vreme spušta vime i naliva ga dali to sluti blizancima ili je svaka ovca priča za sebe, neka slabo nalije a ojagnji dvoje a neka dobro pa ojagnji jedno, šta je u pitanju?

kvicoje i ja imam slican problem samo obrnuto
kod mene ovca pocela pokazivati vime prije 20 dana prije 10 ga pocela jacati i rasti a prije 5 vac liepo puni za koliko bi se dana od prilike moglo ocekivati jagnjenje ja mislim za oko 5 da li sma promasio
i da ovca se nije do sad jagnila ovo ce joj biti prvo jagnjenje
kvicoje nemora da znaci ali to se najcesce desava kod starijih ovaca pocnu prije pokazivati vime vece je i cak 20 dana prije jagnjenja je uocljivo

Savo pa sta je vise sa slika

---------- Poruka napisana u 16:48 ---------- Prethodna poruka je at 16:46 ----------

moze li meni ko pomoci i odgovoriti na pitanje

Kažu stari čobani "kad sazru papci" :haha:. Nezahvalno je prognozirati...bar ja ne mogu da pogodim u dan.Evo sad u petak gledam jednu i mislim "ova će noćas 100%", nije se ni danas ojagnjila.Toliko o mojim procenama.

bice slika.petrovo,i ja mislim da nema pravila.rast vimena je dosta varijabilan i zavisi od ovce do ovce i on nikad nije pouzdan pokazatelj.tako kazu knjige.a imas tu kolega Strile je lepo objasnio kako se utvrdjuje da li ce jagnjenje biti blizu,ako ti to nesto znaci.

ma ova mlada a cuo sam da mlade ovce znaju da iznenade brzo naliju i kasnije im se vime pokazuje
a stara ovca zna se ukazuje joj se jasno vime 20-15 dana prije jagnjenja nebitno u kojoj fazi da li pocinje ili vec naliva vidi se jer je otegnuto

bice slika.petrovo,i ja mislim da nema pravila.rast vimena je dosta varijabilan i zavisi od ovce do ovce i on nikad nije pouzdan pokazatelj.tako kazu knjige.a imas tu kolega Strile je lepo objasnio kako se utvrdjuje da li ce jagnjenje biti blizu,ako ti to nesto znaci.
Gde je to Strile objasnio ne mogu da nađem?

Par sati prije janjenja, osim što je vime naliveno i nabujalo, same sise su tkođer odebljale i zacrvene se kao i krug od cca 5 cm oko sisa.Pored ponašanja ovce, to je siguran znak da će se janjiti u par narednih sati.To su opći znaci, a postoje i izuzetci.
post kolege Strileta,

---------- Poruka napisana 11-01-12 u 21:52 ---------- Prethodna poruka je 09-01-12 at 18:00 ----------

---------- Poruka napisana u 21:53 ---------- Prethodna poruka je at 21:52 ----------

sinoc u 2i30 ojagnjila se jedna dviska.medju ovcama.dve ovcice je donela na svet.nakon sat vremena odvojena u poseban box sa jaganjcima.Hvala Bogu prihvatila je oboje lepo,a i dosta je mlecna.cini mi se da jedno jagnje po malo krci kad dise,ali ne konstanto.sta to moze biti?

Nazad
Vrh