Rakari
Član
Prebacio sam nekih 3500 biljaka u saksije.
Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
.
Pazi, da ne valja, ne bi se sad podizao u Gruzi zasad na 15 hektara sve u saksijama. Podize Gruza Agrar sa kooperantima
ja nemogu pricati u punom rodu koliki je prinos vec sam citao kao i svi vi tu pise da stvarno moze i preko 10.000 kg sto je meni i dalje neverovatna zarada ali trenutno je tako (pisao vec negde da sam u drugoj godini imao 150 kg sa 600 biljaka
Neki troškovi koje treba da računate na godinu za hektar.
- đubriva i zaštita
-stavljanje mreže u zimski i letnji položaj
-bumbari
-dnevnice berača (učinak berača oko 40kg/dan)
-dnevnice rezača
-gorivo za traktor
-servis i registracija traktor
-struja za zalivanje zasada
-dopunjavanje zasada potrebnom piljevinom
-ambalaža za borovnicu
-administrativni troškovi
-nepredviđeni troškovi
Ovo na godišnjem nivou prelazi 10.000 evra, a verovatno i 15.000.
Stvara se slika da u ovom biznisu da u ovom biznisu podigneš hektar za 25.000 evra i narednih x godina ubireš preko 50.000 čisto.
Mislim da tako nešto postoji samo u trgovini drogom.
Ma ima.
-djubrivo i zastita: 800 evra
-mreza: ja, sin i jos jedan za sat i po razvezali iz zimskog polozaja a njih dva, za jos tri sata je postavili u "borbeni" polozaj
-bumbari: 14600 din kosnica dovoljna za hektar
-beraci: 1064 evra ali brali i clanovi porodice
-rezaci: sopstvenim snagama 1,3h dvojica jedan red x 18 redova=24h
-gorivo: radim kultivatorom pa nije uporedivo
-nemam registraciju
-struja za navodnjavanje: dve pumpe po 0,75kw, za celu sezonu oko 200hx1,5kw=300kwhx10d=3000d. Evo ruka 5000d.
-strugotina: oko 40 kubika=~400evra, mislim da dogodine necu morati da dodajem
-ambalaza: nemam taj trosak, ide u gajbicama
-administrativni troskovi: nemam ih a ne znam ni zasto bi ih neko imao
-nepredvidjeni troskovi: kod mene bi to bili troskovi za gorivo za odlazak i povratak, doduse predvidjeni su, oko 300evra
- - - - - - - - - -
Pre pola sata se vratio iz borovnjaka. Ponovo razvezana mreza zbog snega. 5-6cm. Prva polovina sa merdevina a druga sa zemlje jer je vec toliko napadalo da ju je savilo "do crne zemlje"
Ma ima.
-djubrivo i zastita: 800 evra
-mreza: ja, sin i jos jedan za sat i po razvezali iz zimskog polozaja a njih dva, za jos tri sata je postavili u "borbeni" polozaj
-bumbari: 14600 din kosnica dovoljna za hektar
-beraci: 1064 evra ali brali i clanovi porodice
-rezaci: sopstvenim snagama 1,3h dvojica jedan red x 18 redova=24h
-gorivo: radim kultivatorom pa nije uporedivo
-nemam registraciju
-struja za navodnjavanje: dve pumpe po 0,75kw, za celu sezonu oko 200hx1,5kw=300kwhx10d=3000d. Evo ruka 5000d.
-strugotina: oko 40 kubika=~400evra, mislim da dogodine necu morati da dodajem
-ambalaza: nemam taj trosak, ide u gajbicama
-administrativni troskovi: nemam ih a ne znam ni zasto bi ih neko imao
-nepredvidjeni troskovi: kod mene bi to bili troskovi za gorivo za odlazak i povratak, doduse predvidjeni su, oko 300evra
- - - - - - - - - -
Pre pola sata se vratio iz borovnjaka. Ponovo razvezana mreza zbog snega. 5-6cm. Prva polovina sa merdevina a druga sa zemlje jer je vec toliko napadalo da ju je savilo "do crne zemlje"