Idemedosumom
Član
Društvo, da li vi korsitite vodotopiva đubriva (kristalon) za prehranu borovnice? Ako da, koji proizvođač i koja formulacija?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mišljenja sam naravno i dalje ponavljam da je grana poljoprivrede po pitanju borovnice i njenog uzgoja tek u povoju i velika nepoznanica u Srpskom narodu i okruženju, i već dobijam utisak da neki ljudi kroz moje razgovore sa njima uspostavljaju nešto potpuno drugo u tom svetu koristeći takvu priliku. Mnogi su umesto da uzgajaju i sade borovnicu tu prepoznali nešto drugo što žele iskoristiti a to je dobra i brza zarada na još uvek neizgrađenom tržištu borovnice koja dobija expanziju.
Sadnice su iako se mogu nabaviti po nižim cenama u krugovima prodavaca i dalje izuzetno i neprirodno skupe i omogućavaju preprodavcima da i dalje odlično profitiraju.
Mnoge najnovije sorte (opet svima veoma nepoznate i tek stvorene na tržištu sa kratkim rokom iskustva) i sa još jačim cenama kao sadnice od već višedecenijskih poznatih i dobrih sorti se guraju i propagiraju svuda kao najednom primarne kroz priče ljudima da su eto sad one bolje borovnice od svega što do sada postoji što zapravo nije istina. Tako se ovde slučajno i možda pronela priča da je tržište zastarelo ili zasićeno određenom veoma rodnom i kvalitetnom starom sortom. Ne kažem da su te nove sorte loše, ali tvrdim da njihovi proizvođači guraju priče uz previše hvalospeva isključivo u cilju brže zarade i globalne krize, o tome pričam. Voleo bih da neko kaže šta misli koliko košta proizvođača jedna sadnica dvogodišnje borovnice koja je već postala hiperprodukcija sa šest ili sedam nula po sezoni sadnje, i koliko je to novaca ugrađeno do skoro 5 evra na veliko koliko se ovde i dalje traži i prodaje kod mnogih? Šta je tu je, idemo dalje..
Sa druge strane takve priče uz vesti o dobrom profitu u radu sa borovnicom kao i da se danas sadnice mogu saditi bilo kada i bilo gde pa i u ravničarskim oblastima gde se oduvek sadio samo kukuruz , pšenica i druge kulture na zemljištima oko PH 7-7.2 i na 0-50 m.n.v..Priče gde sve više prodavaca koji nisu primarni borovničari , najednom vam uredno ponude za kupovinu obavezno i neke svoje supstrate i zemlju u pakovanjima i džakovima koja je kod svih i najbolja i najidealnija za sadnju a nimalo nije jeftina, mi govori da je to opet sve u cilju samo nečije brze zarade, bez razmišljanja i bez savesti o ljudima kojima se to plasira. Plašim se da se tako mnogi mogu upecati na takve propagande i uložiti ogromne novce u po meni u startu već propale projekte koji nikada na duge staze ne mogu zaživeti kako treba...
Evo na mom ličnom primeru, ja ove godine recimo treba da kupim preko hiljadu sadnica , a za istu sortu koju tražim mi trenutno neki prodavci traže od 3 do čak 4.7 evra po dvogodišnjoj bezvirusnoj i sertifikovanoj sadnici sa fitosanitarnim pregledom za potpuno istu stvar uz priče od kojih mi je nekada muka.. Pa jel to normalno, ja mislim da nije...Tolika razlika za istu stvar i na istom tržištu mi govori koliko apsolutno ništa nije sređeno niti prilagođeno običnom srpskom farmeru koji želi da uđe u investiciju, posao i sadnju borovnice , pogotovo sa nekim informacijama i mnogim dezinformacijama koje mu nikako ne pomažu niti omogućavaju da na neki normalan način postane dobar i primaran proizvođač borovnice i cenjen proizvođač i izvoznik za svoju državu. Sve ovo pričam u nameri da ako mogu nekome pomognem,... budite barem dobro informisani i veoma oprezni oko svega ako ulazite u posao sa borovnicom.
Spremam se za izvoz sveze borovnice u EU ove godine svi zainteresovani neka mi se jave na pp mozemo udruzeni da imamo odlicnu cenu kupac odlican i ozbiljan poznata evropska firam ,trazi se i sveza kupina lohnes bice razgovora i o malini svezoj za izvoz (tulamen polka i polana)
Stigle nove sadnice