Комадара
Član
Требао си оно ђубре прекрити струготином четинара. Ништа јој не смета, мало оплијеви траву, додај пиљевину и мало около поспи амонијум сулфат
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Питај на граници Србије и Мађарске шта ти треба за превоз, а питај и на осталим границама. У суштини је добар дио садница увезен из Пољске. НИје боровница шљива па да можеш пренијети неке вирусе. Већина вируса америчке боровнице је засад у Америци. Срећом, скуп је превоз па их нико не увози из САД на своју руку.Поздрав свима. Прочитао сам овај део са боровницама једно три пута.
Планирамо да засадимо за почетак неких 200 садница боровнице па ме интересује следеће.
Стигла ми је анализа земље па неко од искусних ако може да ми каже шта мисли и шта ми је радити.
phKCI 5.14
Humus 4.8
N2 0.24
P2O5 4.9
K2O 40.2
Коју боровницу узети пошто је надморска висина 1000 метара?
Е сад везано за саднице. Ситуација је таква да кад пролазим кроз Пољску наилазим на плантажу боровница.
Да ли смем да купим 200 садница или колко већ може да стане у ауто и кренем пут Србије са тим садницама?
Тј. каква је процедура на граници? Хоћу ли моћи да унесем те саднице у земљу?
@francesko
Pokušaj putem mail-a: draganborovnica@yahoo.com
---------------------------------------------------------------------------
Društvo, da li se ko od vas susretao s gljivičnim oboljenjem kojeg amerikanci nazivaju stem blight? Uzrokuje ga gljivica pod nazivom "Botryosphaeria dothidea". Dosta su neobični simptomi, listovi na jednom izdanku (ili više njih) se počnu prvo povijati, zatim se počnu sušiti i boju mijenjati, sve dok se u potpunosti listovi i stabljika ne osuše, a ostatak grma izgleda potpuno zdrav/netaknut... evo par slika:
Kao laik sam prvo pomislio da je ovo rezultat štete na korijenu od strane krtica/voluharica, međutim, nakon detaljnijeg pregleda oboljelog izdanka, uočio sam smeđu boju koja se širi ispod kore poput raka, kao na ovim slikama:
Najgore od svega je što na internetu uglavnom piše da su fungicidi totalno neučinkoviti. Jedini direktan način borbe protiv ovoga je uklanjane oboljelih izdanaka (skroz do korijena) i iznošenje van zasada. Ova bolest napada kroz fizička oštečenja na kori, uzrokovanih od strane insekata, kao i od nas samih...