Blueberry
Novajlija
Da li si koristio neko sredstvo za zaštitu, da li si prskao sadnice? Da li si imao problema s glodarima? Da li si koristio neke dodatke za prihranu sadnica?
Sto se zastite tice, tretiram bakrom u jesen, kada opadne 70-80% lista i u prolece prilikom kretanja vegetacije. Izmedju toga pratim orjentacioni program zastite Mr. Aleksandra Leposavica sa instituta za vocarsto u Cacku, koji mozete naci na http://www.fb.org.rs/upload/content/Visokozbunasta_Americka_borovnica.pdf, za koji mislim da je jako dobar.
Sa glodarima, hvala bogu, nisam imao problema za sada. Postoje tzv. elektronski rasterivaci glodara, koji emituju talase visoke frekvencije necujne za coveka, ali iritantne za stetocine i teraju ih sa parcele. Rade na struju/baterije/solarno (zavisno od modela) i pokrivaju 10-15 ari. Nemam nikakva iskustva sa tim, iskreno, malo sam i skeptican, ali mozda vredi pokusati.
Sto se tice prihrane, stavljao sam NPK 8-16-24 u jesen, otprilike 200g po sadnici, onako rasuto oko nje na nekih 30 cm. Preko sistema KPK prihranjujem vodotopivim djubrivima u vise navrata tokom vegetacije. Na pocetku vegetacije idem sa vise fosfora, drugi tretman azotnim djubrivima i na kraju pred berbu kalijum. Uglavnom pratim neki orjentacioni Yarin program (Ferticare). Takodje, prilikom prskanja ubacim povremeno i neku folijarnu prihranu.
I sam za sada jos uvek ucim o borovnici, i nisam najsigurniji za ispravnost svega sto radim, ali to bi bilo otprilike to za sad. Pa tu smo da ucimo zajedno i da se korigujemo, svaka sugestija je vise nego dobrodosla. Pozdrav