Komadara, nije meni lično problem pošto sam na vreme preduzeo mnoge stvari, kupiću naravno sadnice po najpovoljnoj ceni, daleko ispod onih koje većina traži i neću davati novac unapred na 9 meseci čekanja, postoje na svu sreću i pojedninci sa kojima se može napraviti priča gde su svi zadovoljni i gde se nude korektne cene, samo sam hteo da ukažem na neke stvari, nisu nikada sve moje priče i komentari samo zbog mene već zbog svih nas i svih koji žele možda da uđu sutra u posao i sadnju borovnice da ukažem koliko je teško običnom čoveku i na kakve sve čudne i problematične situacije nailazi u ionako velikom ulaganju koje postoji u startu oko svega. Ako bi bila jedina preporuka svakome da mora sam da juri sadnice čak do samostalnog uvoza da bi preskočio bespotrebne i ni malo zanemarljive troškove to je onda samo potvrda da ovde vlada blagi haos sa cenama i uslovima sa direktnim uvoznicima, o čemu sam i pričao.
Recimo pratim ovaj forum preko tri godine, i samo u zadnje vreme koliko sam aktivan ovde osim dvoje-troje ljudi koji komuniciraju niko ništa konkretno oko pitanja ne priča niti se javlja za bilo kakvu pomoć, pogotovo od ljudi koji su već u poslu i kojima su ponajviše namenjena.Postavio sam iskreno veoma mnogo konkretnih pitanja kao neko ko ulazi u ovaj posao oko podele saveta, iskustva i drugih bitnih stvari vezano isključivo za sadnju , uzgoj ,mere i najbolje načine na koji se trebaju preduzeti . Ovde se niko nije mesecima javio niti je odgovorio ni na na jedno moje pitanje, a sva pitanja su postavljena u ime svih koji traže makar solidarnost u onome što se pored znanja zove praksa a što nam svima hvali. Zar to u startu ne govori da nešto nije u redu? Pitaš nekog čime se najbolje tretira zasad od prihrane do ostalog, niko ništa ne kaže. Pitaš koliki je bio rod, odgovor je , dobar, odličan..., bez brojki itd,..koliko je bila otkupna cena, odgovori izostaju ili su neodređeni... Pričaš o cenama sadnog materijala, niko ne kaže, evo ima ovde i ovde najpovoljnije da se kupi što ja znam po tim i tim cenama, kao da je iz nekog razloga u ovom poslu i svetu sve zavijeno i umotano nekim velom tajni, sujete ili ne znam ni ja čega...To je moj utisak ako se javno priča i govori, a ja na forumu o borovnici govorim javno i otvoreno, drugačije od većine. Možda sve odgovore i savete čovek može dobiti isključivo u četiri oka, ko zna.
Zbog čega onda uopšte postoji ovaj forum borovničara ako se tako teško komunicira i otvoreno priča o svim problemima i svemu oko borovnice dok je sa druge strane PREGLED svih prepiski izuzetno visok i konstantan svakodnevno to je još jedno pitanje ? Jel to znači da svako pa i ja treba na dalje da ćutim oko svega , da ne postavljam više pitanja , da ubuduće sa strane radim svoj posao i da gledam svoja posla kao i većina u tišini...pa meni će to biti najmanji problem i veliko rasterećenje sigurno, a i vas ću sve tako osloboditi ovog često obimnog pisanja, pitanja i svega oko teme borovnica .