Bolesti svinja i njihovo lečenje

draganpopo je napisao(la):
Ristin je napisao(la):
pozdrav svima , imam farmu svinja od 65 prasilja i skoro diplomirani inzinjer poljoprivrede, sto se tice kasljucanja, otezanog disanja, ili upale pluca svinja jedini lijek koji je stvarno djelotvoran
Ime lijeka: Draxxin 100 mg/ml
Farmaceutski oblik: injekcijska otopina
Aktivna tvar: tulatromicin
Pakiranje: bočica sa 20 ml, 50 ml i 100 ml
Kod nas u Republici Srpskoj bocica od 50ml kosta 250 km sto je oko 130 eura, i primjenjuje se im. u dozi od 1 ml na 40 kg. mozda izgleda skupo, al ako se bolest primjeti na vrijeme u roku 24-48 sati, sa jednom dozom problem se resava . ili vakcina M+pac protiv preumonije izazvane Mycoplasma hyopneumoniae koja kosta oko 38 eura bocica od 50 ml, i primjenuje se im. 1ml po dozi 7 i 28 dana starosti prasadi. nadam se da ce vam savjeti pomoci posto kod mene te terapije imaju uspijeha.
Post je spojen: [time]1290189797[/time]
a sto se tice proljeva kod prasadi najvaznija je higijena objekta i redovna dezinfekcija , ja kod sebe primjenjujem vakcinaciju krmaca pre prasenja i to 75. i 100. dan suprasnosti sa vakcinom gletvax 6 u dozi od 5ml po aplikaciji koja stvara imunitet kod prasadi na bakterije E. coli diarrhoea and Cl. perfringens Type C koje su najcesci izazivaci proljeva,

kod nas je draxxin 50ml 17500din=oko165eura
ima li kod vas to manje pakovanje da se nadje od 20ml,koliko ono kosta?
pozdrav!!!
ne drug koliko ja znam da ga manjega nema od 50ml baru prodaji kod nas :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
OK! i kod nas je samo 50ml.koliki mu je rok trajanja?

Ristin je napisao(la):
Ristin je napisao(la):
pozdrav svima , imam farmu svinja od 65 prasilja i skoro diplomirani inzinjer poljoprivrede, sto se tice kasljucanja, otezanog disanja, ili upale pluca svinja jedini lijek koji je stvarno djelotvoran
Ime lijeka: Draxxin 100 mg/ml
Farmaceutski oblik: injekcijska otopina
Aktivna tvar: tulatromicin
Pakiranje: bočica sa 20 ml, 50 ml i 100 ml
Kod nas u Republici Srpskoj bocica od 50ml kosta 250 km sto je oko 130 eura, i primjenjuje se im. u dozi od 1 ml na 40 kg. mozda izgleda skupo, al ako se bolest primjeti na vrijeme u roku 24-48 sati, sa jednom dozom problem se resava . ili vakcina M+pac protiv preumonije izazvane Mycoplasma hyopneumoniae koja kosta oko 38 eura bocica od 50 ml, i primjenuje se im. 1ml po dozi 7 i 28 dana starosti prasadi. nadam se da ce vam savjeti pomoci posto kod mene te terapije imaju uspijeha.
Post je spojen: [time]1290139397[/time]
a sto se tice proljeva kod prasadi najvaznija je higijena objekta i redovna dezinfekcija , ja kod sebe primjenjujem vakcinaciju krmaca pre prasenja i to 75. i 100. dan suprasnosti sa vakcinom gletvax 6 u dozi od 5ml po aplikaciji koja stvara imunitet kod prasadi na bakterije E. coli diarrhoea and Cl. perfringens Type C koje su najcesci izazivaci proljeva,

kod nas je draxxin 50ml 17500din=oko165eura
ima li kod vas to manje pakovanje da se nadje od 20ml,koliko ono kosta?
pozdrav!!!
ne drug koliko ja znam da ga manjega nema od 50ml baru prodaji kod nas :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
OK! i kod nas je samo 50ml.koliki mu je rok trajanja?
evo mene opet sa svojim problemom...kupio sam draxxin juce i pospricao ih.ono sto me sada interesuje je kakva je reakcija na njega,kako deluje,posle koliko vremena,hoce li iskasljavati sta,treba li ga ponavljati i posle koliko vremena??sinoc sam pronasao na jednom HR sajtu kako se prenosi vreme inkubacije,lekovi koji deluju na mikoplazmu itd...(da nedavim)konkretno kako draxxin deluje na tog nerasta kojeg sam ja doneo u moj svinjac kao kliconosu?hoce li biti izlecen ili samo zalecen i idalje biti zarazan posle nekog vremena :sta:?da li da ga ostavim u priplod kasnije ili da ga smestim u pusnicu?? :D
draxxin se krece kod nas od 10000-12000na crno i po 14000do nekih nepunih 17000 u vet apotekama

e drug nisam razumio, kad kazes pospricao, on se daje inekciono intermuskularno, tj. u misic najbolje u vrat, a reacije ja nisam primjetio nego da su bolje posle 10 -12 sati vec pocinju jesti i manje se zamaraj u disanju, po pitanju lijecenja,on ce samo ga zalijeciti, to jest simtomi bolesti ce prestati, a kliconosa nece biti zato sto su mikoplazme u njemu ubijene, a sto je prije toga odradio odradio i koliko je zarazio svinja one postaju sada kliconose i obolijevaju kroz odredjeno vrijeme. sto se tice pusnice trebas vidjeti kako ce se ponasati, oko nebude imaoproblema sa disanjem i zamaranja pri skoku netreba ga u pusnicu
:ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Tulatromicin se daje jednom i pomaze u ranim fazama bolesti 3 do 4 nedelje je u organizmu tako da ne treba davati nista drugo .Na terenu se lek nije pokazao kao cudo tako da nemojte bacati pare . Vakcinacija i zootehnicke mere su najbolje .A vi radite sta hocete .

alex.mk je napisao(la):
zdravo imam problem sa mladom nezimicom bila je se u redu pustio vepra zavrsio posao i evo sad nakon 20 dana primecujem ja tesko ustaje kad ustaje zadne noge i se pomalo tresu a kad ustane nema problem ide normalno.pa nezmam sta da radim dali da cuvam da se prasi ili na prodaju.pozdrav
kod mene je isti slučaj..pomislio sam prvo na papke,pa joj mažem sa girodali oleum mašću..malo joj je bolje ali i dalje joj jedna noga drhti kad ustane..termin joj je polovinom marta i sad šta je tu je :sta:

ida uljma je napisao(la):
alex.mk je napisao(la):
zdravo imam problem sa mladom nezimicom bila je se u redu pustio vepra zavrsio posao i evo sad nakon 20 dana primecujem ja tesko ustaje kad ustaje zadne noge i se pomalo tresu a kad ustane nema problem ide normalno.pa nezmam sta da radim dali da cuvam da se prasi ili na prodaju.pozdrav
kod mene je isti slučaj..pomislio sam prvo na papke,pa joj mažem sa girodali oleum mašću..malo joj je bolje ali i dalje joj jedna noga drhti kad ustane..termin joj je polovinom marta i sad šta je tu je :sta:
Neka se oprasi a sa lepim danima ako imaš mogućnosti puštaj je napolje da se šeta,to je zbog betona.I ja sam imao taj problem. :ppozdrav:

pijandura je napisao(la):
Tulatromicin se daje jednom i pomaze u ranim fazama bolesti 3 do 4 nedelje je u organizmu tako da ne treba davati nista drugo .Na terenu se lek nije pokazao kao cudo tako da nemojte bacati pare . Vakcinacija i zootehnicke mere su najbolje .A vi radite sta hocete .
cekaj komso ako sam dobro razumeo kazes za draxxin da se nije pokazao na terenu?sme li da se daje suprasnim krmacama i do koliko nosiva?samo krmace nisam spricao.davao sam ga i.m.ja sam bas i pitao nase veterinare u selu jesu li ga koristili i kako im se pokazao.jedan kaze da je odlican,a drugi mi rekao da je dobar i da ne preterujem u doziranju.tulatromicin koji si pomenuo sta je to?isto inekcija ili nesto drugo,kako se daje itd..?
draxxin sam dao juce popodne a tek veceras sam primetio da mali prasici ti koji su mi naj kriticni,lakse disu ali kaslju jos uvek,naravo znam da nemoze proci tako brzo i obicna prehlada traje duze

Da da za draxin inace mozes ga davati krmacama ali bolje vakcinisi i krmace sa M pac ili koju vec vakcinu nadjes.

A da Vas pitam za ovaj Gletvax 6,jeli imo ko kakvih problema kod primjene sa njim?
netko je tu napisao da ga daje 75-ti i 100-ti dan suprasnosti po 5ml pa bi i ja tako postupio ali me zanima ima li kakvih problema kao sa ovim tulatromicinom?

Ne bi trebalo samo treba gledati da jedna boca koja je otvorena se koristi taj dan .Treba uzeti vakcinu od proverenog nabavljaca jer se mora cuvati propisno.

Danas mi je ,,riknulo" 5 prasica , samo otvore usta kao da zevaju i prosto se teturaju dodje veterinar, da im cini mi se penstrep i oni za 5 min otabace , i jos sam primetio da im je oko ociju nekako kao nateceno i modro. Rekao mi da im ne dajem veceras hranu i da im zavrnem vodu ali da im dam neomicin u vodi da malo piju
Ima li neko iskustva sa ovim i sta raditi dalje ??

To ti je prijatelju "Endemska bolest".Ja sam ranije imao problema ali sada koristim vakcinu PORCOLI DF i hvala bogu više je nema.Ona utiče na povećavanje imuniteta na Ecoli bakterije,može se davati i krmačama i onda one putem mleka povećavaju imunitet :ppozdrav:

Molim forumase da mi odgovore
Koliku dozu antibiotika koji sadrzi Enrofloxacin mogu da dam prasicima koji su stari 10 dana i koji su po svemu sudeci "pokupili" cadj

reci mi koji je u pitanju enrofloxacin od 5 ili 10%. inace to ti nije najpametniji antibiotik za cadjavost!

drox je napisao(la):
Molim forumase da mi odgovore
Koliku dozu antibiotika koji sadrzi Enrofloxacin mogu da dam prasicima koji su stari 10 dana i koji su po svemu sudeci "pokupili" cadj
pozdrav drug kod mene se desio slucaj cadjavosti, i resio sam ga na sledeci nacin penstrepom im. u dozi od 1ml na 20 kg i ashidine 5 % , i prskanje sprejom po ranama na bazi oksitetraciklina, i dalo je odlicne rezultateje od pomoci :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

none 73 je napisao(la):
To ti je prijatelju "Endemska bolest".Ja sam ranije imao problema ali sada koristim vakcinu PORCOLI DF i hvala bogu više je nema.Ona utiče na povećavanje imuniteta na Ecoli bakterije,može se davati i krmačama i onda one putem mleka povećavaju imunitet :ppozdrav:
Veterinar kaze da nije Endemskska bolest jer je jednom merio temperaturu i imalo je bez malo 41* a kod endemske bolesti kaze da nema temperature i tom sto je merio to je prezivelo

none 73 je napisao(la):
Mozes li malo blize da mi objasnis o tom vakcinisanju krmace za vreme suprasnosti, a u cilju sprecavanja kasnijeg proliva kod prasadi i edemske bolesti? Jel koristis samo tu vakcinu PARCOLI DF ili i onu GLETFAX 6?

da ja dajem pracima PORCOLI DF i to 7 ili 8 dan i zatim ponavljam 21 to jest 22 dan.Dobivaju po 1 cm kubni u mišić.Ova inekcija je prvenstveno za krmače ali ja je koristim za prasad i vrlo zam zadovoljan. :D

Nazad
Vrh