Bolesti svinja i njihovo lečenje

Ako je ono usamljeno sa takvim simptomima može biti svašta, od osja od slame koje je iritiralo sluzokožu do alergije pa do toga da je nešto pojelo, ai primećuješ još kod nekog slične simptome onda je najverovatnije infekcija disajnog trakta, nadgledaj ih i prati stanje.

Moze li se pomoci kod koznog obolenja takozvane cadjavosti koze. Prasici su stari 15 dana.Dvoje je vec uginulo.Dali je prelazno na ostale u leglu ili na druge koji su u susjednoj kocanji i veci su oko 25 kg i koji je procenat uginuca u ovakvom slucaju.

miljko je napisao(la):
Cadjavost prasati je bakterijsko oboljenje koze koje pocinje oko ociju i njuske i postepeno se siri na citavo telo.Razlog obicno bude manjak mleka i/ili veci proja prasadi neko sisa na vimenu.Delimicno se to moze ublaziti brusenjem zubica prasadi cpecijanim uredjajem za to i nikako secenuje zuba klestima.Pri brusenju samo spiceve ocnjaka obraditi,nikako da prokrvare.Kad bolest vec uzme maha pobrinuti se za dovoljno mleka ili izmenjivaca mleka i terapija antibiotikom Cobactan,firma Intervet a supstanca koja deluje je Cefqinom ili Baytril, firma Bayer, supstanca Enrofloxacin.Posle svakog prasenja dobro ocistiti stalu,oprati i ostaviti da se osuci pa krecnim mlekom ili deezinfekcionim sretstvom dezinfikovati.
Da ne pomislite da vam pricam neke nebuloze, to mi je profesija, veterinar u oblasti svinjarstva
O ostali bolestima nekom drugom prilikom

Čađavost ili "vlažni ekcem" je akutna upala kože prasadi na sisi,koja često zahvata celo telo i najčešće obolevaju prasad od 10 do 30 dana starosti.Uzročnik ove bolesti je staphylococcus hyicus.Čađavost se javlja usled lošeg higijenskog držanja i slabe ishrane.Obično obole sva prasad u leglu,a promene na koži se jave naglo i brzo se šire po celom telu..Obično počinje na licu,trbuhu,grudima i sa unutrašnje strane butina.Za nekoliko dana skoro celo telo bude prekriveno zatvrdnulim i ispucalim naslagama pa prase izgleda kao da ima oklop.Održavanje higijene u objektima a posebno u prasilištu je značajna mera preventive protiv ove bolesti,krmačama na 5 dana pre i posle prašenja bi trebalo ubaciti u hranu NEOSULFOX-P (zamena za GALOFAK-200) i to u koncentraciji od 0,5 %.Takođe treba pravilno seći zube i repove sterilnim kleštima.U slučaju da se ova bolest javlja masovnije može se vakcinisati vakcinom staphylococcus hyicus na 14-21 dan pred prašenje. LEČENJE: penstrep i prednizolon (inekcije),zatim se napravi krečno mleko od pola litra zejtina i pola litra krečne vode(kreč se razmuti kao za krečenje) i tim mlekom se natapaju naslage, posle toga se maže cink-vitaminska mast i sve tako dok se naslage potpuno ne izgube.

joj muko moja i moji su letos imali cadj
od deset spasili smo osam i verujte mi da je najvise pomoglo krecno mleko natapali smo kraste dan dva a posle dosadilo pa....buc celo prase u nekuciniju....malo su skiljili na oci ali prodje. da to nismo radili svi bi uginuli. samo sto je sad malo ladno za to....

Pozdrav! Uzeli smo dve nazimice iz polj.skole iz backe topole rase Yorkshire ,lepo su se oprasile bez ikakvih problema ,jedna 7 a druga 11 prasica. Problem je u tome sto sad nece da ostanu suprasne. Ovi iz topole tvrede da je problem u nedostatku vitaminu E ,dok veterinar koji mi dolazi kaze kad bi imali deficit vitamina u opste ne bi ni trazili brava! Sta vi mislite ,neka preporuka? :sta:

Nije da nece nerasta ,stanu one lepo svaki put al nikako da ostanu suprasne ,za 20-21 dana opet traze brava! Ovi iz topole su mi rekli da ako su debele onda i to moze biti problem ,ja licno mislim da nisu ,al postavicu koju slika pa mi vi recite sta mislite o tome. ::pomoc:;
Post je spojen: [time]1293515946[/time]

Post je spojen: [time]1293541242[/time]

Lepe nek su korisne . Nisu debele nemoj nikako da ubacujes soju,povecaj kvasac i dkf i so. Moraces da im da vitamine injekciono pa tek onda foligon. Javi se na pp za detalje

DA LI SI PROBAO VESTACKI DA IH OSEMENIS JA SAM IMAO PROBLEM DA NIJE HTELA PRIRODNO MOZDA JE KOD TEBE OBRNUTO
Post je spojen: [time]1294767747[/time]

Hornyik je napisao(la):
Nije da nece nerasta ,stanu one lepo svaki put al nikako da ostanu suprasne ,za 20-21 dana opet traze brava! Ovi iz topole su mi rekli da ako su debele onda i to moze biti problem ,ja licno mislim da nisu ,al postavicu koju slika pa mi vi recite sta mislite o tome. ::pomoc:;
nisu debele.ispricacu ti sta se meni desilo,nikad se ne zna,mozda je i tebi ako si kupio svinje,ako ih nisi ti ocuvao.odem ja da kupim svinju kod coveka koji ima dosta nazimica,i dopadne se meni jedna,a on mi kaze(bar sam imala srecu da je iskren)"ona je dobra ali smo joj stavili kliker staklenac u vaginu,to je dospelo do materice,da ne bi prestajala da jede u vreme kad trazi vepra.normalno trazi,normalno primi,ali ne ostaje sprasna,"naravno meni to nije trebalo jer hocu prasilju,posle sam nasla na drugom mestu nazimicu i sad je sprasna.tako da znas,svasta se radi.
pozdrav

imam problem ljudi pomagajte krmaca mi se oprasila pre 6 dana ima 10 prasica oni normalno sisaju ali je ona posle prasenja imala visoku temperaturu dobila je antibiotike i na momentima je bilo bolje od onda nece da jede izgubila je apetit kako da je nateram da jede. Probao sam sve i svasta sa kuvanim paradajzom sa mlekom cak i supom .krmaca je prvopraskinja dali neko ima neki savet

probaj jaja secer sa mekinjama onda hleda mleka i secera pusti je malo napolje mozes joj dati i mocu od prseta :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1295305028[/time]

Nazad
Vrh