Bolesti svinja i njihovo lečenje

Smirila se od jutros,ali ne leži vraže kako joj primaknemo prase tako počinje ludilo,špricao je veterinar nečime ne zapamtih šta je u pitanju.Kaže da sačekamo još malo možda je prođe.Jede normalno i sve dok ne oseti prasad kako ih oseti tako luduje,trenutno je u starom objektu sama ludačku košulju joj još nismo navukli :osmeh:
Jedna moja se tako ponasala 3-4 dana dok se nije ocistila i privikla na prasice(malo i uz pomoc lopate) al jedva.

Tovljenik od oko 80kg vepar pociscen pre mesec dana, od pre neki dan otezano mokri sve po kap, pre tri dana nije mogao ni da jede veterinar dao dve injekcije sad opet jede ali i dalje se napinje i sve po malo ceo dan on pisa, nisam imao ovakav slucaj. Sumnjam na neku upalu, ali ne znam cega da li kanala ili bubrega, a opet s druge strane on je od drugarovog nerasta, kome su prosle godine bili stali bubrezi i jedva preziveo tako da je mozda i genetski. Jedan veterinar mi kaze da ga prikoljem kada prodje karenca, ako stane nacisto mokraca automatski ide u krv i samo mogu da ga bacim. a on je veseo i jede samo sto po ceo dan pisa cak i dok lezi ali sve po kap ili manji mlaz, ne znam sta da radim s njim ako je neko imao slican slucaj voleo bih da cujem sta je radio...

Tovljenik od oko 80kg vepar pociscen pre mesec dana, od pre neki dan otezano mokri sve po kap, pre tri dana nije mogao ni da jede veterinar dao dve injekcije sad opet jede ali i dalje se napinje i sve po malo ceo dan on pisa, nisam imao ovakav slucaj. Sumnjam na neku upalu, ali ne znam cega da li kanala ili bubrega, a opet s druge strane on je od drugarovog nerasta, kome su prosle godine bili stali bubrezi i jedva preziveo tako da je mozda i genetski. Jedan veterinar mi kaze da ga prikoljem kada prodje karenca, ako stane nacisto mokraca automatski ide u krv i samo mogu da ga bacim. a on je veseo i jede samo sto po ceo dan pisa cak i dok lezi ali sve po kap ili manji mlaz, ne znam sta da radim s njim ako je neko imao slican slucaj voleo bih da cujem sta je radio...

kolji to,izasla je karenca

Nema nista od klanja, dao mu pre 4 dana 2 injekcije karenca 14 dana, sad se cuo s veterinarom, opet jutros ne jede i ima sukrvice, veterinar sumnja i na kamen u kanalu, probacemo opet da damo al po svemu sudeci ovog moram baciti, sta da se radi...

Radio sam deratizaciju u svinjcu, i primetio da je krmaca pojela pola otrovanog pacova. Mogu li joj dati nesto preventivno, ne primecujem nikakve tegobe, moze li tako da dobije trihinelozu?

Послато са HTC Desire 626G dual sim уз помоћ Тапатока

U svakom slucaju pregledamo meso kada se zakolje, nadam ae da

Nadam se da je necemo baciti. Hvala na odgovoru.

Nemaš razloga za brigu,domaći pacovi uglavnom ne prenose trihinelu nju prenose oni koji se hrane na smetlištama ili u kanalizaciji,onaj koji živi u štali je bezopasan što se toga tiče.

Pre nedelju dana mi krmaca pobacila i izasle su neke male posteljice povremeno sa prasicima ali ona velika ili nije izasla ili je pojela,ali sad vec slabo jede i vec nedelju dana curi beli iscedak nazad,ponekad jedan deci gusto kao jogurt. Nisam joj dao antibiotik jer je trebao da dodje kupac da je kolje al se predomislio pa sad neznam jel kasno za antibiotik?

Ljudi pomagajte. Od juče ujutru jedan od dvojice tovljenika ne jede ništa. Izgleda kao da bi htio ali nešto mu ne da. Veterinar je bio i izmjerio temperaturu koja je normalna, isključena sumnja na vrbanjac. Od hrane je dobijao zob, stočno brašno-mekinje, prekrupu, pomije i ponekad svježu travu. Tako važi i za drugog. Ja sumnjam da je progutao neko strano tijelo u travi ili u nečemu drugom.
Edit* ima 80 kg

Ja sam mu prekratio muke i kad smo ga otvorili, želudac kao i debelo crijevo je bilo prepuno hrane. Naduo se doslovno.

Evo ovako,da kazem koje probleme imam ja sa prasicima kad ih doteram,vec par godina unazad isti problem.Prasice kupujemo iz Agrovitamina iz Kljajiceva okoline Sombora,kad ih doteraju oni napune u kamion 150kom, a preporuceno je 120-130kom,jer doteraju vise ture i stave vise komada u kamion da bi na kraju jednu turu izbegli.Oni mi doteraju sa prosekom od 26-28kg,a ubace i od 15kg i od30+kg pa onda ispada da imaju prosek 26kg.Nakon 2-3 nedelje pocinju i prvi problemi,oni su kao pijani kad ustanu jedva stoje na nogama,pa onda kasljaju imaju upalu pluca i temperaturu imaju,ja sam im kroz hranu dao Tiamuli,koji su bili kriticni isli smo i inekcijonom,videli smo da od tiamulina nema efekta pa smo presli na Tilozin kroz hranu i inekcijono,ove koje smo lecili na vreme su se izvukli, a ovi ostali nisu uglavnom oko 10%.E sad ne znam sta bi mogao da bude uzrok ove bolesti,posto su prasici dosli od vise vlasnika valjda oni nisu ih vakcinisali ili ne znam..sta vi mislite??

Kolega je par tura prasica zezno prejakim koncetratom.....Koristio pigi od sana a zurio da ih oturi.Kao da im prejak koncetrat udari u mozak....dobiju temperaturu,ako ne krepaju pocnu ic unazad,teturaju,skvrceni u ledima.......Ne kazem da je ovo kod tebe,,,Par puta sam po forumima pitao sta bi moglo bit,i nije bilo nekog zakljucka,dok mi on nije rekao da ih je forsiro koncetratom da bi mu stigli za praznike

Tipicni simptomi edemske bolesti prasadi.Izaziva je bakterija E.koli tj. njeni sojevi koji luce toksine.
Dolazi do prenamnozavanja bakterije u crevnoj flori (inace normalnog i pozeljnog stanovnika creva) do te mere da se njeni toksini putem krvi sire celim telom a najvecu stetu prave na mozgu.
Do prenamnozavanja dolazi zbog vise razloga prvenstveno zbog promene nacina ishrane , stresa pri zalucenju i naglog prelaska na cvrstu hranu ,stresa zbog transporta.....
Preventiva je davanje medikamentozne ishrane (sa lekovima) najcesce preparati na bazi OTC i sulfa preparati (neodox ,triguard...) i ubacivanje zakiseljivaca u hranu.

Nazad
Vrh