Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

I to zavisi od same aktivne materije,kao i od vremenskih uslova.Po toplijem vremenu i osuncanom danu,usvajanje je brze,po ovakvom vremenu kakvo nas prati zadnjih dana,usvajanje je,sigurno sporije.Znam da acetamiprid ima dobro i brzo usvajanje,a on je iz grupe neonikotinoida,pa pretpostavljam da ni drugi iz iste grupe ne zaostaju za njim.U svakom slucaju,bice potrebno minimum 2-3 sata bez padavina da bi se preparat aplikovao u kutikulu lista.

Koji insekticid preporucujete sada za sljivu,prskao sam pre dve nedelje tonusom,ali vidim da ima paukova,po neka gusenica i na par mesta sam primetio da su mladi listovi skupljeni u buketic i kao da su zalepljeni iznutra,nece bas lako da se razdvoje.

Za dunju, šta ste od fungicida koristili dok su voćke male tj. ne štitim ni cvet ni plod već list i samu biljku.

Poslednja izmena od urednika:
@ssasa
Samo sistemicni insekticid za ove probleme.Tonus jeste dobar sistemik,ali proslo je vec dve nedelje.Perfektion ili neki drugi dimetoat su jaki insekticidi,pa jos imaju i akaricidno dejstvo,mozes njime sada odraditi.Problem su zavuceni insekti,ili neki od njihovog stadijuma razvitka,u umotanom liscu,u paucini...Zbog toga samo sistemicni...
@marceta.b
U toj fazi razvoja mlade biljke,mnogo je bitnije dobro ishraniti sadnicu i ne dopustiti da zarasta u korov.Od pesticida mogu se koristiti niz kontaktnih fungicida (Mankogal,Poliram,Antracol,Kaptan..) za zastitu lista od gljivicnih oboljenja,uz dodatak neke folijarne prihrane.Insekticid po potrebi,zavisno od stanja na terenu.

U subotu oprskao kombinacijom "Mankogal"+"Dimetriol"+"Fitofert Liquid",i onih buba nema vise.Da li bih trebao da ponovim tretman za nekoliko dana ili ne?
Oprskao sam i vinovu lozu ovom kombinacijom,da li sam pogresio?

Danas bio u vocnjaku basti, gde imam posadjene i aronije. Obilazeci aroniju sam video da je gricka bubamara narandzaste boje. Takodje nesto mi je napravilo rupice na listovima, a i na par mesta sam video da su listovi pri vrhu lista, suprotno od peteljke, smezurani. Ovi simptomi nisu na svim sadnicama, ali na vecini jeste. Sta mislite da moze da bude jos osim bubamare? Takodje sam video pred sumrak da ispod listova aronije stoje kao veliki komarci, ne znam tacan naziv zivuljke, a cini mi se da sam na par mesta video i nesto nalik insektu sa kljestima gde su mu usta. Sta mislite sa kojim insekticidom da prskam?

ehygybyq.jpg

Mlada kruska ,list se uvija i pojavljuju se ove braon linije po duzini , sta moze da bude ,nedostatak nekog elementa ili neka bolest ??

Postovani na par oraha sam primjetio da ima je vrsni mladar presjecen (uzgred u svim slucajevima rijec je o Seinovu), pa me zanima sta bi to moglo biti i sa cim prskati da se sprijeci, takodje sam primjetio po neku malu gusjenicu velicine 2-3mm?

Srdacan pozdrav.

To uvijanje kruške na rubovima na taj način je karakteristično za jednu vrstu muve, Dasineura pyri. Ne bi trebala da bude problema s njom, ne javlja se u vlekikoj brojnosti, a tretiranjem protiv ostalih štetočina, reguliše se i njena populacija. Osim toga, insekticidi teško dolaze do larvi koji se nalaze umotani u listu. Uklanjanje tih listova bi pomoglo, na većim površinama se to radi u zelenoj rezidbi, ljeti.

@kanacki
Simptom nedostatka azota kod kruske se specificno manifestuje,puno puta u vidu bronzanih nijansi po listovima.Ono sto je ocigledno za ovaj nedostatak je da se simptomi prvo manifestuju na donjem liscu,starijem.Ovde,na slici,koliko vidim u pitanju je vrsno lisce.Ono sto takodje moze biti,daleko bilo,neki stadijum bakteriozne plamenjace ili fitoplazme.Ne vidi se ponajbolje na slici poledjina lista,kao ni ceo lastar.Zagledaj malo nalicje lista tamo gde imas ove promene,kako bi otklonio ili potvrdio sumnje na neku stetocinu tipa grinja ili slicno.Pomenuo sam ova najopasnija oboljenja iz razloga sto se kod promene boje lista,javlja i deformacija istog i uvek ide sa vrha lastara.Opet ces ti sam najbolje videti kako izgledaju ti lastari.Ako mozes ubaci jos koju sliku,pa da vidimo jos necije misljenje.

Da ,uvijanje krece od vrha mladara

aqatu5yz.jpg

une8ytuv.jpg

druga slika mi lici na grinju

be7u2yba.jpg

e7yru7e3.jpg

Na poledjeni isto braon po duzini .. Ne mogu da prepoznam kruske od pre3 dana i sad ,ovi simptomi su i na posadjenim sad u martu i na ovima sto ulaze u 3 god.
Od fungicida imam poliram, metod480, chorus
insekticidi armadu ,cipkord imam i galmina,bakra.. Imam i lose vreme i par sati do kise.

Druze,meni se uopste ne svidja kako izgleda ovo sada.Slazem se za drugu sliku,lici na napad grinje.Medjutim,ovakvo povijanje vrha,plus deformacije lisca sa promenom boje,ne znam...A i (ne)vreme,kao sto kazes,nista ne ide na ruku sadnicama.Ja bih sada,ako dozvoli vreme,odradio poliram sa armadom i cipkordom.Onda ce se u narednih par dana bolje videti sta je i sta ti je ciniti.

Ne da mi se ne svidja ,nego me hvata panika i ja sam planirao da uradim poliram i armadu , dodacu onda i cipkord ,hvala Ivane

Samo da dodam da je najizrazenije na conferansu ,bukvalno sve sadnice i svi listovi ,od prve do poslednje ,a na sadnicama karmen listovi zeleni lepi pravi ..

Nije kalijum u pitanju.Simptomi nedostatka K se najpre manifestuju zucenjem ivice lista,potom prelazi u braon ili bronzanu boju,a zadnji stadijum,nekrotira ivica lista,postaje suva i krta.Posto je kalijum pokretljiv najpre se javlja na donjem,starijem liscu.Ove promene boje na listu najvise asociraju na manjak azota,ali i on je pokretljiv pa se manifestuje slicno kalijumu,najpre na starijem liscu.Nadam se samo da nije ono najgore,ali ako uspe kanacki da ih oprska,i da im jos par dana fore,bice situacija mnogo jasnija.Verujem,da kolega nije stedeo na djubrivo,pa da otklonimo sumnje na neke nedostatke hraniva.Mada i u bogato nadjubrenom zemljistu moze doci do antagonizma medju elementima i napraviti problema,zavisno od sastava zemljista i drugih parametara.

Na djubrivu nisam stedeo ,ali nisam ni preterivao, napisacu kasnije podatke iz sveske, sad sam zavrsio sa prskanjem poliram+armada+cipkord ,jedva sam nekako uradio ,vetar je strasan , samo jos kisa da saceka par sati i onda posle praznika malo ozbiljinje da se posvetim ovom problemu. Sutra cu poneti listove u PSSS pa da vidim sta ce oni recina to . Dosta mi je cudno sto su ovi simptomi na vilji ,konferans ,santa mariji ,sem na karmen .. Javim se sutra u vezi ovoga ako dobijem neku informaciju iz PSSS ,a posle praznika javljam stanje i da vidimo sta mi je ciniti,hvala jos jednom

Ovo je na jednoj sljivi u dvoristu dve godine je muci ovaj problem. Jedino sto sam sad upecao da se vidi ova bubica koja viri. Šta predlažete ovde?

Ovo mi je dalje na maldim sljivama

1. nesto crno malo

2. Mali gubar - gubarčić :)

3. Neka zelena gadna glista

4. Uvijen list - da li je uvijen ili se jos nije dovoljno otvorio

Isprskano actarom popodne, vec oko 21 je pala kisha, videcemo kakav je efekat. Molim za komentare sta ciniti.

Nazad
Vrh