Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

Ovo po ivicama ti je čist sprž, verovatno si prskao po vrućem lišću i-ili si mnogo kupao sa krupnim kapljicama pa je tu ostao višak sredstva koje sprži list...treba iz daljine finom maglom samo da obajaš brzinski i teraj dalje, ne kupaj..

Čitao sam da se na mankozeb ne stvara rezistentnost, neki pak kažu da se razvija, tako da ne znam...možeš ali nije loše da menjaš preparat barem posle dva prskanja. Imaš na bazi dodina i slično, npr agrodin, merpan, baycor.

Pozdravljam sve voćare.

Imam problem sa mladim zasadom kajsije koji sam posadio ove jeseni. Primetio sam na listovima po obodu kao da je list izgoreo i na nekom listu i po sredini tačkice tamno braon boje i list po malo se savio ka unutra. Po mojoj proceni mislim da je to čađava pegavost lista, pa sam sada za vikend prskao fungocidom ANTRACOL. Pregledao sam listove i nisam ništa primetio drugo osim ovih pega list je čist. Nisam siguran dali sam dobro procenio i odradio prskanje, pa molim iskusne voćare da daju svoje mišljenje.

Jesi siguran da nisu ožegotine od prethodnog prskanja, pogotovo jer mislim da prskaš onom plastičnom na drukanje, ona ne pravi tako finu maglu...treba prskati sa što veće daljine i samo brzinski obajati maglom. To i juče rekoh nekom, čim vidim po obodu tako odmah sumnjam na krupne kapi ili preveliku koncentraciju preparata koji se zadrži na obodima i malo spali, ništa strašno, ako je neko sigurniji nek viče, ja sa listom kajsije nikad nisam imao neku bolest a prskam samo mankogal u precvetavanju što se lista tiče...

Šta treba činiti sada. Ostaviti ovako kako jeste valjda če da se popravi list. Da, prskam sa malom pumpom na drukanje mada imam atomizer ali mislim da je rano da ga palim jer mi je voće još malo pa može i sa ovom malom. Do sada nisam imao ovakav problem. Isti dan sam prskao i one kajsije od prošle godine ali na njima nemam takav problem. Neznam poludeo sam kad sam video.

Oće i da se desi pogotovo ako staviš i prehranu, kad dođe do kraja tečnosti pa "isprdi" sam kraj prskalice...Mislim da ne treba ništa da radiš, to gde je sprženo će otpasti i ostaće rupe i to je to.

Ja sam zato u mom zasadu trešanja od jesenas ipak počeo da koristim motornu prskalicu, jeste da ispucam 20, 25 litara na 60 komada od čega pola promaši sadnice, sa dve strane obajam, ali iz daljine lepo bacim maglu i ne mislim, čak prskam odozdo na gore pa jačina mlaza prevrne list i oprska ga i po naličju, optrčim ih za par minuta.

Uradio sam prihranu juče murtonikom. Ako je takva situacija kako ti kažeš, sledeće prskanje koje bude bilo pa nadalje ide obavezno atomizer. Dali znaš koji razmak da napravim pa da mu udarim još jednu prihranu. Pozdrav

Kako vidim taj murtonik je 19-9-27, mislim da ti je bolje nešto što ima i dosta fosfora radi boljeg ožiljavanja ovih koje su u prvoj godini, ali ok je to sve...NPK preko lista može da se radi na 7 dana, možeš i ako zalivaš iz bureta (kao ja u njivi, bure na prikolici pa crevo srki metodom) da razmutiš u vodu i zalivaš, uz prehranu preko lista komotno.

Samo prati da ti se ta rđa ne širi po listu za slučaj da grešim, ali mislim da će to već za dva tri dana da nestane a ostanu rupe.

U sredu idem da ih obiđem pa ću videti šta je bilo. Šta bi mi ti predložio od prihrane preko lista sa dosta fosfora.
U prošlogodišnjem zasadu ima nešto plodova po nekih desetak ploda po drvetu pa sam i tamo radio murtonik, imaš li ti neki predlog za prihranu za njih. Evo kako one danas izgledaju. Iduće nedelje skidam vodopije. Danas sam bacio kan po dve šake po stablu. Da te ne buni boja lista slikano je pridveče kad sam prskao pa je gornji deo na slici svetliji.

Pa lepe su svaka čast :)

Za prošlogodišnji možeš sa više azota da bi rasle, za plod bi išlo sa više kalijuma ili nešto tipa Slavol. Ma bitno da ti prehraniš, sad baš tačno koliko čega ima ko će da se bakće...ja sam za ove od jesenas uzeo neko dal se Flora zove, i nemam pojma koja beše tačno formulacija ali ima najviše P, samo to čitaj šta piše na kesi, odnos NPK, koji je proizvođač i koje ime preparata nije ni bitno uslovno rečeno...bitno je da ima i mikroelemente a većinom sva ta za preko lista imaju i mikroelemente...

Ja sam juče bio u Agrodiskontu i kažem, treba mi nešto za voće sad kad počinje da zre, uglavnom višnje i po par šljiva i jabuka. Rekoh, insekticid i šta još ide.
Dao mi je ovo

A danas sam po kišici prošetao kroz voće i situacija mi se uopšte ne sviđa. Čini mi se da ima monilije, vaši i čega sve još, vi bolje znate. Inače prskao sam proletos plavim uljem pa u precvetavanju signumom i malo đubriva 3x20 i bora. Evo slika jabuka, višnja, šljiva i trešnja koja je rodila samo sa dve male grane a ostalo je mrtvo ali ne deluje suvo. Mislim najesen da je sečem, verovatno joj nema leka iako je mlada.

Da li je dovoljno da prskam sa ovim fungicidom i insekticidom što sam dobio juče u Agrodiskontu ili da tražim neka bolja sredstva i koja?

Inače imam od ranije i ovo

I kad da prskam, odmah sutra-prekosutra čim se voće osuši od kiše ili da čekam još? Višnje mi deluju da su već crvenkaste i zarudele a komšija mi kaže da one neće još zreti i da su crvenkaste samo one koje će drvo odbaciti. A ja bih da spasavam voće od bolesti i štetočina a nije mi problem ako ću kasnije opet morati insekticidom ili čime još da plodovi ne budu crvljivi. Šta vi kažete na ovu situaciju? Voće koristim za kućnu upotrebu a višanja bude viška i to teram u hladnjaču a skoro svake godine mi nađu crva i roknu u drugu klasu.

Poslednja izmena od urednika:
Kaži mi koliko ide slavola na 10 litra vode, koja su pakovanje i koja je cena, da ga sutra uzmem.

I ja imam nesto slicno i mislim da je to od hemije,verovatno sam tu malo zastao,usporio ili slicno pa je tu doslo do malo vece koncetracije preparata.

Poslednja izmena od urednika:
Imam 2 pitanja,na jednom stablu visnje su mi listovi svetlo zelene boje,oko 70%,rod je slabiji za 50% nego prosle godine,stabla su stara preko 10 god,nikada nisu prskana i nije bilo nikakvih problema,a drugo stablo je bilo poprilicno sasuseno pa sam da kazem odsekao celu krosnju i ostavio samo jednu mladu granu da tera pa sta bude,medjutim sve i jedan list je sa strane kao sprzen ili sasusen,ali samo coskovi,slikacu ovih dana pa cu probati da postavim slike ako me niste razumeli o cemu se radi...
Nisam vican sa vocarstvom,prosle godine sam krenuo sam da orezujem i prskam,citao literaturu,malo odvade i eto,da kazem ucim polako :osmeh:

Ma da to je to, pogotovo kad je po ivicama, ili mnogo kupanja ili krupne kapi tj loša dizna...

edit: E pade mi na pamet, da nije ovaj vruć vetar koji je osušio dosta plodića trešnje i višnje, možda suši i list?

Poslednja izmena:
A jesi sada počeo da prskaš? Da li su se spržovi pojavili posle prskanja? Šta je ovo, tema šljiva pa kajsija pa sad i ovde došlo do fitotoksičnosti :D

Primetio sam i ja na 2-3 komada i primetio sam da se obnavlja lisna masa. Nicim nije prskano, samo se dogodilo samo od sebe, pre bilo kakvog tretmana ove godine. Kao da je spaljeno nekom hemijom ili visokom - niskom temperaturom. Slikacu za par dana. Posle toga je prskan insekticid pa fungicid u vecernjim casovima sve u propisanim dozama.
Desilo se bez nekog redosleda na dva razlicita mesta u unutrasnjosti zasada.

Poslednja izmena:
E pade mi na pamet, da nije ovaj vruć vetar koji je osušio dosta plodića trešnje i višnje, možda suši i list?

Da li velika kolicina skorpiva kada se nanosi na list moze uticati na ozegotine po njemu?Tj ako se na primer prskalicom ne prodje samo nego recimo malo duze se zadrzi prilikom prskanja

Nazad
Vrh