Bolesti i ostali problemi kod teladi

Дексамедазон отвара дисајне путеве, (то је пумпица за асматичаре црвене боје за људе), користи се и као допинг средство.
Делује на упале. Оно што би за говеда и коње што се тиче зглобова пре радило је флуниксин/л, мелоксидолор па чак и медипрофен.
Треба кренути са амоксилином, па онда појачавати ако има потребе. Гентамицин може да помогне исто тако.
Код зглобова је проблем тај што неће све активне материје да "пређу" из крвотока у међузглобни простор да се тако изразим. За то треба оно горе наведено, поготово мелоксидолор.
А други потенцијални проблем је тај што ако дође до инфекције зглобова, дође до стварања/отварања ране/лезија ту нема бог зна какве помоћи.
Може само да се залечи.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Niti zivi niti mre...

Ne znam vise sta da mu radim, 4-5 dana nije ustajao, danas ga podignemo stoji ali sve nesto kleca... Bacimo mu da jede u tako lezecem polozaju,jede i pije vode. Balega normalno. Kasalj + bale i to ga muci vec duzi period. Od 120 kg sad je ostalo u njemu nekih 60 tak.

Niti zivi niti mre...

Ne znam vise sta da mu radim, 4-5 dana nije ustajao, danas ga podignemo stoji ali sve nesto kleca... Bacimo mu da jede u tako lezecem polozaju,jede i pije vode. Balega normalno. Kasalj + bale i to ga muci vec duzi period. Od 120 kg sad je ostalo u njemu nekih 60 tak.
  1. Posavetujte se sa veterinarom pod hitno (Moguće da ima plućnog crva i za to ide najbolje Ivermektin ili slični lekovi).
  2. Pojačajte dozu elektrolita ili B komplekse
  3. Ako se odlučite za Longacef, obavezno mu dajte i nešto protiv upale i bolova (npr. Flunixin meglumine ili Dexamethason – mada oprezno sa deksametazonom ako je životinja jako iscrpljena). To će mu pomoći da lakše prodiše i možda dobije snagu da se podigne.

Longacef (ceftriakson) je izuzetno jak antibiotik treće generacije cefalosporina i često se koristi kod teških infekcija respiratornog trakta. Međutim, kod životinje koja je već izgubila polovinu svoje mase, morate biti veoma oprezni.
  • Doza: Kod stoke se obično primenjuje u dozi od 5 do 10 mg po kilogramu telesne mase. Pošto on sada ima oko 60 kg, to bi značilo dozu od oko 300 mg do 600 mg dnevno.
  • Način: Daje se isključivo duboko intramuskularno (u mišić) ili venski.
  • Učestalost: Daje se jednom u 24 sata, ali je neophodno da terapija traje barem 3 do 5 dana. Jedna doza neće rešiti hronični problem koji traje nedeljama.
07-04-2026.png

Poslednja izmena:
Jesi probao longacef za ljudsku upotrebu?
Nisam.

Veterinar ga je i lečio sve do sada.

Sa plucima je sad da kazemo manje vise okej, nakaslje se da, ali nema znakove upale.

Poceo sam da mu dajem vitamine kalcium i adb3 (ako sam dobro napisao) dosta zivahnije izgleda ali i dalje ne ustaje. Pokusali smo da ga podignem, malo stoji ali ne moze padne.

Znam, pomirio sam se ja sa tim jos pre 2-3 nedelje kad smo hteli da ga prekoljemo i skratimo mu muke. Inace juce je konačno uginuo.

Sad me zajebava najbolji, prejeo se i naduvao jako i kriticno da na crevo nismo mogli da ga ispustimo pa je bio probusen. Posle toga nesto je malo jeo sutra dan i sad evo vec 2 dana niti jede niti balega... ne znam sta mu je ali mi se ne svidja situacija.

Znam, pomirio sam se ja sa tim jos pre 2-3 nedelje kad smo hteli da ga prekoljemo i skratimo mu muke. Inace juce je konačno uginuo.

Sad me zajebava najbolji, prejeo se i naduvao jako i kriticno da na crevo nismo mogli da ga ispustimo pa je bio probusen. Posle toga nesto je malo jeo sutra dan i sad evo vec 2 dana niti jede niti balega... ne znam sta mu je ali mi se ne svidja situacija.
Pustite ga da prošeta, možete da mu date 1 kašiku sode na 1l mlake vode (To i čovek pije kada mu stane želudac ali normalno ne u toj količini).

Ako burag uopšte ne radi, veterinar obično daje:
  • vitamin B kompleks
  • kalcijum
  • lek za pokretanje buraga

Probajte ovo. Kada neki preziva probajte da mu izvadite iz usta taj preziv, pa ako uspete tu smesu ugurajte u usta ovom sa kojim imate problem.

Zvao sam 4 mesara da odnesu to tele od 200+ kila, koje nije leceno samo mu je stao prezivar. Niko nije hteo ni dzabe. Odneo ga je komunalac. Bas me poteralo sa uginucima ove godine.

Zvao sam 4 mesara da odnesu to tele od 200+ kila, koje nije leceno samo mu je stao prezivar. Niko nije hteo ni dzabe. Odneo ga je komunalac. Bas me poteralo sa uginucima ove godine.
Ajoj baš mi je žao što vam se to dešava :(:cry:

Pozovite ove brojeve i obljasnite im lepo situaciju pa će vam dati savet (Možda će poslati tehničare da pogledaju šta se to dešava)

logo.png

024/671-060
024/539-229

Logo_firme-1.png

Ambulanta: 019/ 542 – 001​

Dr Živojin Rajković, direktor: 063/ 77 – 92 – 818;​

063/ 19 – 88 – 230​

Dr Vladan Rajković: 065/ 87 – 13 – 057​

Ako gledate AgroTV svi predlažu ovog veterinara https://www.facebook.com/dragisa.jestrotic/
njegov broj je 069 3756506

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh