Berba kupina 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mene je glava zabolela kada sam danas isao da obidjem kupinu. ispod nje glib, tonu mi noge, a ozegotina koliko volja. na mestima i 30 %,a na mestima i nema. najgore sto ima sitne zelene kupine, koja inace ne bi sazrelila tek za 10 dana, pobelela i od nje nema nista. ne moze sazreliti. pu bem ti i dan. jedan smrdljivi dan unisti godinu dana rada i truda. da poludi covek

i kod mene je preslikana situacija. Sramota me da barem ovakve. Idem sad da vozim u hladnjaču pa šta bude.

Од данас у МН хладњачи у Крупњу цена чачанке 100,оо/кг. Исплата преко рачуна у догледно време.

Ovde je i dalje 70 c 80t,znaci da smo najggori u celoj Srbiji...Ozegotina ima a kako stvari stoje tek ce ih i biti ako se ostvari vremenska prognoza narednih sedam dana preko 30 stepeni:sta: Ko nije sekao mladare po vrhu ispao je pametan jer prave pristojnu hladovinu ali i dodatno crpe bilku.Savetujem prskanje(sto cesce) kalijumom i prihranom na bazi algi protiv ozegotina....

??????? znas li posto je kvadrat mreze

Ne znam,verovatno je dzabe.sigurno se lako i namesta.Meni treba jedno 10000-12000 kvadrata,ali protivgradne mreze,a ne one za sencenje plastenika

Takodje ne znam sta nije jasno kad sam napisao za cenu od pola eura da je ok.Nemoj samo da mi napises da su troskovi proizvodnje 70 dinara kg.Domacinstvo se ne vodi tako da se viri u tudji novcanik,u ovom slucaju je u pitanju neko ko ima hladnjacu.Racunaj koliko ulozis i koliko dobijes,a ne koliko ce neko drugi da zaradi.

Sta bi sa ovima koji nece brati po 50 - 60 dinara? Bila je ta cena.Ko nije brao? Suplje price.

Poslednja izmena:
Pozdrav za kolege kupinare u Zaječaru kupina ne mrda od 60 čačanka i 70 ton fri.Što se tiče ožegotina stavio tamnu mrežu koja je uradila poso tako da su ožegotine minimalne samo još cena da ode na gore da se isplati sva muka i uloženo.

Ne znam,verovatno je dzabe.sigurno se lako i namesta.Meni treba jedno 10000-12000 kvadrata,ali protivgradne mreze,a ne one za sencenje plastenika

Takodje ne znam sta nije jasno kad sam napisao za cenu od pola eura da je ok.Nemoj samo da mi napises da su troskovi proizvodnje 70 dinara kg.Domacinstvo se ne vodi tako da se viri u tudji novcanik,u ovom slucaju je u pitanju neko ko ima hladnjacu.Racunaj koliko ulozis i koliko dobijes,a ne koliko ce neko drugi da zaradi.

Sta bi sa ovima koji nece brati po 50 - 60 dinara? Bila je ta cena.Ko nije brao? Suplje price.
Najvece ulaganje je rad, a covek , obican fizikalac danas trazi dnevnicu sa obrocima od 1500 din. , predpostavljam da i nas rad toliko vredi. Kad bi to uracunali neznam kolika bi cena izasla. A to sto tebi treba ta kvadratura mreze , znaci da imas hektar kupine, a bitan je odnos prihod odnosno steta od ozegotina po aru/cena mreze po aru. inace cena je bila prosle godine oko 25 din. po metru kvadratnom. To izlazi 25*100=2500 po aru ili 25000 za 10 ari ili 250000 za hektar. Nije bas jeftino, a i tesko se namesta. Kazem opet treba proracunati u odnosu na stetu. Inace mreza traje godinama, ja je imam bar 5-6 godina i jos uvek traje.Da je ne koristim imao bih stetu sigurno 50% jer je kod mene takva situacija sto se sunca tice. Nemam iskustva sa protivgradnom mrezom, neznam da li moze da stiti od sunca, ali mislim da je dosta skuplja

- - - - - - - - - -

Kao sto moj zemljak Mikic rece, kod nas je cena 80 din

95 veceras,a sto se tice ozegotina ima ih podosta ali pokusavam folijarno kalcijum nitratom i 10-5-40 da menjam a zaliv radi nekada i po 24 sata

juce sam predao 800 kg po 95. prosto sam se iznenadio cenom, a niko mi nije nista rekao za ozegotine, a iskreno ih je bilo mnogo u gajbicama. i ja folijarno pokusavam malo da sredim stvari sa 4-10-40+3MgO. nadam se da ce biti neke vajde od toga, a sto se tice navodnjavanja, po cokotu dnevno 25 litara.

ne bih škodilo sigurno, stim što bi to moralo da se radi strogo noću. Kod mene zapadna strana katastrofa, a istočna super

visoke temperature koje slede ovih dana ce definitivno dokrajciti kupinu,ja mislim da u ovakvim uslovima tesko se moze popraviti i sa sistemom za navodnjavanje,moja parcela je zaklonjena sumom tako da je sklonjena vecim delom dana ali kako je obecavala na p0cetku nece biti nekog prinosa,kod mene u Krupnju je cena od 85-90 za kes

Kod nas cena 90 dinara plus pet za prevoz...pristojna cena ali sve su najave da ce ici jos gore...naravno ako kupina izdrzi predstojeca 4 dana...taman se ocistila od ozegotina ali opet krece novi vreo talas...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh