Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
sta ja rekohZdravo svima, evo i ja da se javim ove godine. Ajde prvo o zasadu, kupina u našem kraju je šarenolika, ima i dobrih i loših zasada. Što se mog zasada tiče nije loš, nešto je bolji rod nego prošle godine. Problem mi pravi skočibuba koja pregriza rodne lastare, tako da se ovi lome i na kraju osuše sa sve kupinama. Šteta može biti ogromna. Prskao sam insekticidima, ali nije nešto veliki efekat. Što se tiče cene i ja sam čuo različite. Pre mesec dana se zuckalo o famoznih 200 din., a pre neki dan o bednih 50. Kako sam u poslu već 25 god. ništa me ne bi iznenadilo. Biće 50 ako se hladnjačari dogovore i drže dogovora... ali.... Kupinu su prodali još zimus i to onu koji su plaćali od 150-190 din!!! Znači ima tržišta i za tu cenu.A kupine u Srbiji opet nema dovoljno, a nema ni u okolini. Poljaci se još nisu oporavili, a ni ostali. prema tome mislim da će krenuti sa niskom cenom, pa će kasnije podivljati. Samo treba usporiti zrenje i čekati cenu
Masala, ti to mora da si prodao na pijaci. Kod mene u celom zasadu nisam pronasao 5-6 zrelih. Ja (okrug Rasinski) kako rece kolega-pesimisti, opet cuo o 50 din. Mislim da hladnjacari pustaju te priče i opipavaju puls. I dalje tvrdim da će cena biti sigurno veća, ali da sa cenom neće izlaziti rano. Uzimaće kupinu po njima najomiljenijem sistemu-"na otvoreno" pa će probati da ućare neki dinar. I sigurno će im pući dogovor o ceni 10 dana posle početka berbe. A tvrdnje ima kupine koliko hoćeš,ali tamo negde-uvek negde na drugom mestu je i bolji kvalitet i ljudi zadovoljni sa malom cenom-slušam ja već godinama. Tamo negde ne pitaju za cenu, samo da ne propadne, samo se mi ovde bunimo i sve nam je malo-to mi ovde slušamo od raznih otkupljivača godinama. Ali opet dolaze i kupuju.Hvala bogu imamo telefone i internet, pa se i mi medjusobno čujemo i makar o ceni smo informisani.
Ali opet smo došli u situaciju i posle godinu dana da nemamo organizaciju, kao malinari na primer, a pričali smo o tome prošle godine. Setimo se toga kad dođe berba, a tad je kasno.
I još nešto. Jagoda, šljiva, breskva, višnja itd. ima malu cenu jer su izgubili rusko tržište. Prošle godine su otkupljivali sve i svašta, tj mi smo im prodavali, pa su rusi vraćali robu jer je bila kontaminirana pesticidima. Vidim da ovde ljudi vode računa sa čime i kad prskaju kupinu, što je za svaku pohvalu, nadam se da takvih problema sa kupinom neće biti. Pozz svima
samo polako. Sada će hladnjačari da održavaju sastanke na nivou države i da se dogovaraju o ceni, pa da potpisuju sporazume o neprobijanju cene, pa će da plaćaju nakupce da kupuju za njih, i to na teritorijama drugih hladnjača, pa njih da optužuju da probijaju cenu, pa će da se posvađaju itd.....
Zupska dolina.Gde je u Zupi 150?Navedi firmu jel vino zupa ili neka druga?Ako je 150 lagano sutra dovozim tamo
- - - - - - - - - -
Gde je u Zupi 150?Navedi firmu jel vino zupa ili neka druga?Ako je 150 lagano sutra dovozim tamo