Berba kupina 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Bajinoj Basti tj kod mog hladnjacara kupina i jedna i druga 80 din juce predavala.A da li ce cena rasti videcemo mada ove vrucine ce uciniti svoje kao i prosle godine

eka ih, neka... A i neka greje ovo sunce, sve nek sprzi pa da vidim opet dogodine sta ce da rade. Ako je za utehu ljudima koji ne zalivaju, ja ne mogu da je spasim ot topkotnog udara. Rod, mozda kao prosle godine. Mozda!!!

Sve biljke pa i kupinu treba poceti davno pre pripremati zalivanjem i djubrenjem.Kupinu ko je u mogucnosti treba da pocne sa zalivanjem i djubrenjem pre cvetanja,Ove ozegotine su strasan problem i tu moze pomoci lisna masa ako se napravi poveca.Resenje su mreze za sencenje.Neko ce reci da je skupo ali s obzirpm da unisti pola roda,a znamo koliko kupina rodi po hektaru mora se razmisljati u tom pravcu.
Okolina Smedereva trenutna cena 80 din za sve sotre i bez obzira na kvalitet,a ko zeli da bere samo ekstra kvalitet,da bude ful roba 140din. i to ide za Rusiju.

Bogami, bice gusto narednih dana.Kod mene su kupine koje su vecim delom dana na suncu prilicno ostecene.Pocrvene i ostaju sitne.Nema mnogo onih sa belim tackicama ali zbog suse ce biti stete.Cak i u potoku odakle zalivam deo zasada povremeno nestaje vode .Stanje dosta nezgodno.Ne volim da dramim ali nije mi svejedno.Valjda ce podici cenu na 100 dinara,pa da nesto i zaradimo.

i kod mene je dosta dramatično, već je dobar deo roda propao iako ih zalivam. Problem je što su mi propale one zelene što još nisu zrele

i ova tura po 95 , sto si tice ozegotina,ova tri dana nema novih stare ociscene a sklop iznad kupina sve vecimi pravi hlad tako da mislim da nece biti vece stete do zahladjenja , a i zalivam i po 15-16 sati i folijarno koristim 10-5-40 i kalcijum

Ja sam danas cuo na otkupu da ce cena ici gore od nedelje,pogotovo ako ne bude kise za vikend

i ova tura po 95 , sto si tice ozegotina,ova tri dana nema novih stare ociscene a sklop iznad kupina sve vecimi pravi hlad tako da mislim da nece biti vece stete do zahladjenja , a i zalivam i po 15-16 sati i folijarno koristim 10-5-40 i kalcijum
bolje to djubrivo ubaci kad polivas, efekat ce biti mnogo veci, kao da im dajes infuziju

- - - - - - - - - -

Ja sam danas cuo na otkupu da ce cena ici gore od nedelje,pogotovo ako ne bude kise za vikend
ostao sam ti duzan odgovor pre neki dan u vezi mreze. Mreza se postavlja pred velike temperature, a skidam je pred kraj ili po zavrsetku berbe

kod nas isto 100, a ovih dana jos cena ide gore.
sutra cu ponovo da prscem sa 4x10x40+3MgO. poprskao sam pre 5 dana i poboljsao je se kvalitet, nema bvele, samo sto imam problem sa tim sto nece da se bere bas najbolje. krupna, puna soka i teska, ali do peteljke nije sazrelila pa se tesko skida i gajba mi na kraju sarene

sutra cu ponovo da prscem sa 4x10x40+3MgO. poprskao sam pre 5 dana i poboljsao je se kvalitet, nema bvele, samo sto imam problem sa tim sto nece da se bere bas najbolje. krupna, puna soka i teska, ali do peteljke nije sazrelila pa se tesko skida i gajba mi na kraju sarene
ako beres sutra 105 u Ribarima cena

pomeri berbu za jedan dan

od sinoc 105. ako bude bilo malo bar kise i zahladjenja bice jos da se bere, inace u suprotnom, ne vredi ni navodnjavanje.

problem pocinje da stvara grinja,ispija sokove iz bobica oko peteljke i ostaju bele ili crvene,a ostatak kupine prezreli i tesko se otkida

- - - - - - - - - -

Sta je kolege,skocila cena pa nema vise komentara.Veceras 110

Kod nas i dalje 105 sa prevozom,pregurala je kupina ove vrucine za sada..Lepo bi legla jedna dobra kisa.U slucaju da pada kisa par dana zaredom(sto je po prognozi nemoguce) odmah bi **greška skinule cenu kao sto su to radili mnogo puta do sada..2007. su oborili sa 120 na 40 dinara

Ako ne bude kiše, vajda bi bila i smanjenje temperature. Kod mene se očistila od ožegotina. Motor za polivanje radi po ceo dan. Zadovoljan sam kvalitetom. Cena i dalje 105 sa prevozom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh