SeljakizGrada
Član
Stare mašine bez kočnice mogu da upale tako,sve novije šanse nema da ih upališ.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pukla klipnjača.Juče su tata i kum kosili i kažu da je eksplodirao motor, probilo je metalno kućište. Ne znam šta se tačno desilo
Ja već petu godinu izrabljujem Villager ATLAS 5111H sa Hondinim motorom od 166 cm3. Kosim oko 70 ari bar 4 puta u sezoni. Vidim da se sada može naći za nekih 60000d što nije mala razlika u odnosu na Husqvarna. Odlična mašina, nema umora dok se radi, bitno da nema nekih većih neravnina i da se ne radi po rosi. Oklop i ostalo je Villager, ali i tu nisam imao problema. Redovno oštrim nož turpijom, pročistim filter vazduha, obavezna zamena kvalitetnim uljem svakog proleća i gura bez problema. Mislim da je i prenos odličan, bez obzira što ima samo jednu brzinu. Honda je Honda... Mislim da je bolja varijanta kod Falkona jer ima veće točkove što je veoma bitno na neravnim terenima.Juče su tata i kum kosili i kažu da je eksplodirao motor, probilo je metalno kućište. Ne znam šta se tačno desilo ali ovo mi je dobra prilika da uzmemo jaču, naravno samohodnu. Koristim trimer za voćnjak koji je na blagom nagibu, ali ovo oko kuće za kosilicu je uglavnom ravno, mada zna biti krtičnjaka i tu i tamo neravnina, i zna nas nervirati što nekad ne može da vuče već je treba cimati da pogon na točkovima "uhvati" (pogon na zadnje točkove). Da li tu pomaže nešto veća snaga same kosilice? Drugim riječima da li bi nešto jača, i sa možda kvalitetnijim točkovima, bolje "čupala" kad naiđe na tako neke "nepravilnosti"? I da li je tu bolji prednji ili zadnji pogon?
Površina tog dijela za kosilicu je do 500 metara, ali ja bih uvijek radije uzeo nešto jaču nego da je na knap, jer uvijek dobro dođe malo viška snage, jer nekad trava preraste, ima tu i tamo krtičnjaka i udubljenja/uzvišenja, a rado bih probao sa njom bar dio ovog dijela koji inače radim trimerom.
Što se tiče modela sad gledam i ima ih baš mnogo.
Kako su se pokazali Villager Prime 5111T (neki T8S motor 3 kW), Villager Prime 4111T (neki T6 OHV motor 2.6 kW)? Mislim na pouzdanost, snagu.
Koliko vidim imaju opciju da baca travu sa stane, a to mi zvuči kao najbolja opcija, jer na ovoj sadašnjoj je bacala u noge (nismo koristili onu korpu za travu). Ima li još neki Villager model koji se dobro pokazao, oko tih cijena?
Neka osjetno skuplja opcija, a koja mi je malo zapala za oko, je Husqvarna LB 251S (može da baca travu samo sa strane, i ima pogon na prednje točkove). Ima li je neko ovde, i kako se pokazala? Zanima me i to oko prednjeg pogona, jer ova nam je bila na zadnji, a nisam pametan šta je tu bolje.
Ima i ova neka neobična Stihl 248.3 sa ručkom sa samo jedne strane, koja je cijenom između ovih Villagera i ove Husqvarne. Kakva su iskustva sa njom?
I da, troši kao upaljač.Ja već petu godinu izrabljujem Villager ATLAS 5111H sa Hondinim motorom od 166 cm3. Kosim oko 70 ari bar 4 puta u sezoni. Vidim da se sada može naći za nekih 60000d što nije mala razlika u odnosu na Husqvarna. Odlična mašina, nema umora dok se radi, bitno da nema nekih većih neravnina i da se ne radi po rosi. Oklop i ostalo je Villager, ali i tu nisam imao problema. Redovno oštrim nož turpijom, pročistim filter vazduha, obavezna zamena kvalitetnim uljem svakog proleća i gura bez problema. Mislim da je i prenos odličan, bez obzira što ima samo jednu brzinu. Honda je Honda... Mislim da je bolja varijanta kod Falkona jer ima veće točkove što je veoma bitno na neravnim terenima.
Врати се пар страна уназад за Stihl 248.3.Juče su tata i kum kosili i kažu da je eksplodirao motor, probilo je metalno kućište. Ne znam šta se tačno desilo ali ovo mi je dobra prilika da uzmemo jaču, naravno samohodnu. Koristim trimer za voćnjak koji je na blagom nagibu, ali ovo oko kuće za kosilicu je uglavnom ravno, mada zna biti krtičnjaka i tu i tamo neravnina, i zna nas nervirati što nekad ne može da vuče već je treba cimati da pogon na točkovima "uhvati" (pogon na zadnje točkove). Da li tu pomaže nešto veća snaga same kosilice? Drugim riječima da li bi nešto jača, i sa možda kvalitetnijim točkovima, bolje "čupala" kad naiđe na tako neke "nepravilnosti"? I da li je tu bolji prednji ili zadnji pogon?
Površina tog dijela za kosilicu je do 500 metara, ali ja bih uvijek radije uzeo nešto jaču nego da je na knap, jer uvijek dobro dođe malo viška snage, jer nekad trava preraste, ima tu i tamo krtičnjaka i udubljenja/uzvišenja, a rado bih probao sa njom bar dio ovog dijela koji inače radim trimerom.
Što se tiče modela sad gledam i ima ih baš mnogo.
Kako su se pokazali Villager Prime 5111T (neki T8S motor 3 kW), Villager Prime 4111T (neki T6 OHV motor 2.6 kW)? Mislim na pouzdanost, snagu.
Koliko vidim imaju opciju da baca travu sa stane, a to mi zvuči kao najbolja opcija, jer na ovoj sadašnjoj je bacala u noge (nismo koristili onu korpu za travu). Ima li još neki Villager model koji se dobro pokazao, oko tih cijena?
Neka osjetno skuplja opcija, a koja mi je malo zapala za oko, je Husqvarna LB 251S (može da baca travu samo sa strane, i ima pogon na prednje točkove). Ima li je neko ovde, i kako se pokazala? Zanima me i to oko prednjeg pogona, jer ova nam je bila na zadnji, a nisam pametan šta je tu bolje.
Ima i ova neka neobična Stihl 248.3 sa ručkom sa samo jedne strane, koja je cijenom između ovih Villagera i ove Husqvarne. Kakva su iskustva sa njom?
Izgleda kao potpuno ista kosačica sa drugim motorom. Verujem da su tih Hondinih 2.6 kW jači od ovih 3. Plus manja kubikaža pa manje troši.A to mi je sad malo problem što ne znam koliko ima ovu koju imamo.
A čak je ta poređenja teško napraviti ako je tačno ono što neki kažu (kao i kod trimera) da snaga kod kineskih i drugih nije uporediva, ono da su 2 kW kod Stihl ili Husqvarna jači od 2 kW kod "kineskih".
Mada nije teren oko kuće nešto sad težak.
Vidim da Villager Prime 5111T ima 3 kW. Kada su u pitanju Villager modeli, koja je razlika između Prime i Atlas serije?
Model Atlas 4111T (T6 OHV motor, 2.6 kW) je skuplji od Prime 5111T (T8S motor, 3 kW). Da li je razlika u kvaliteti motora iako je ovaj prvi slabiji?
Koliku površinu kosiš? Da li je sve na ravnom? Kako radi pogon, posebno kad naiđe na neku nepravilnost, ispupčenje, krtičnjak?Ja imam atlas 4111t od prošle godine i za sada sam prezadovoljan, može da skuplja, malčira i baca sa strane, visoku travu koja nije košena oko 3 nedelje kosi bez problema, sad videćemo kako će se kasnije pokazati.
Sve ukupno kosim oko 1200 kvadrata, od toga 500 je blagi nagib tj jarak na ulici, generalno pogon je dobar i visoka trava mu ne smeta ni krtičnjaci, nego ukoliko nisko kosiš na ispupčenjima problem pravi crna plastika napred koja je oštra i niska pa se useče u zemlju, pogon će raditi ali se točkovi ukopaju, tako da ukoliko je neravno treba kositi na višoj visini (trećoj pa na više).Koliku površinu kosiš? Da li je sve na ravnom? Kako radi pogon, posebno kad naiđe na neku nepravilnost, ispupčenje, krtičnjak?
Šta bi sa kosačicom? Sad vidim da si napisao (i vidi se) da teže pali. Jel je nameštao majstor?Kako bi trebao noz dole da se okrece kada se pomera rukom, jel da ide lagano ili da ima dobar otpor ?
Cini mi se da nesto nije ok, otpor je bas dobar, tesko se okrece rukom...
Mire, jel to alu kućište?Projekat se bliži kraju.
Rover, profi pogon, honda motor, pa što da je ne spasim..
Posebna poslastica: umesto klasičnog noža disk sa četiri nožića kao na traktorskim kossčicama.
![]()
![]()
![]()
Japanac. Deluje fino izrađano. Kako se ponaša? Koliko para? Samohodna ili?Kupio sam ovu kosilicu.
Lepo pali,lepo radi,vide se tragovi upotrebe i rada.Uklapala mi se u budžet...
![]()
![]()
![]()
![]()
Ta je pitanje bilo za ovu od Mirosti. Za ovo drugu vidim i ja da nije.Alu kuciste a 60kg maltene ,wtf ....
Samohodna,dve brzine,pogon na zadnjim točkovima,prenos ide preko kaiša u reduktor a prenos na točkove je kardanski. Ima posebno kvačilo noža tako da motor radi a nož se ne okreće.Motor je SUBARU i o njemu ne znam mnogo...Japanac. Deluje fino izrađano. Kako se ponaša? Koliko para? Samohodna ili?