Benzinska kosacica

Kinezi stop.
Moram iskoristiti priliku da pohvalim jedne male, ružne, rage, koje mogu da tegle i vuku ohoho glede motora, ali kuciste ne prati.

Kakav je bio moj šok, kad je prijatelj rekao da je interval zamjene ulja na 25 radnih sati kod kosačica, a ja mijenjao samo na početku sezone.
Sezona je podrauzimevala u određenim momentima, i po 150 radnih sati kosilice mjesečno. Kosilica štucnula nije.

Na kraju ju u trećoj sezoni ubi kamen, probio oplatu na kritičnom mjestu, i mic po mic gubila integritet, dok se skroz od vibracija nije otkinuo dio oko nosača motora i ćao đaci.
Za 60 eura koliko je koštala, i nula opravki motora, sitnica! Motor i pripadajuće dijelove kućišta i korpu, ostavio drugaru majstoru, nek iskoristi.

23 kg masa, vrtiš je jednom rukom kud hoćeš, utovar i pretovar prelagani.
Sad sam kupio sebi još jednu, da imam u rezervi, 80 eura ovaj put :)

Iako je "samo" 3,5 konjske snage, nema pogona već sva snaga ide direktno na nož, tako da, kad je gusta i visoka trava, pojačaš gas i ide kroz sve. Prolazila kroz 40 cm vlažne trave, kad je svježe oštren nož.
Kad je lagana, bukvalno mogu brzim hodom da kosim, i završavam parcele u rekordno brzom roku, jer mi brzinu ne diktira samohod, već ja.
slika-844196-5c5d684b5ada3-velika.jpg

slika-844196-5c5d6849cf648-velika.jpg

Skretanje, okretanjem sve drastično lakše bez njega + sam uređaj barem 10 kg laganiji...

I meni je samohodna funkcija bez veze sem ako neko ima stvarno dosta ravnih površina, tipa stadion. (ili ako neko teže hoda) I tada ako ne možeš da menjaš brzine, džaba.
Takođe što kažeš samohodna je oko 10 kg teža od iste kosačice bez te funkcije.
Kakav je bio moj šok, kad je prijatelj rekao da je interval zamjene ulja na 25 radnih sati kod kosačica, a ja mijenjao samo na početku sezone.
Sezona je podrauzimevala u određenim momentima, i po 150 radnih sati kosilice mjesečno. Kosilica štucnula nije.
I ja radim isto. Samo da ne ostane bez ulja i nema problema. Aj baš na 150 sati moglo bi 2 puta da se zameni.

I šta sad? Si kupi tu zelenu sa B&S motorom? To plastični ram? Kinez crko ili si odustao od njega?

Ima nešto i u težini, nisu džaba Sabo kosačice teške i po 50 i neki kilogram.
Iza ostaje kao pista kada zatreba..
Zavisi. Ova moja Villager je apsolutno ista u varijanti sa pogonom, a 10 kg teža.

Pitanje u vezi podatka o tome za koliko kvadratnih metara je kosilica pogodna. Ne pronalazim taj podatak za kosilicu SONIC MK4635, ali znam da ima Briggs&Stratton 450E, 125 cc, 3.5 KS, teška je 26 kg.

Zna li neko taj podatak? Pretpostavljam da to prvenstveno zavisi od samog motora (i težine kosilice), a ne od toga ko je sklopio ostalo.

I ako se recimo kaže da je neki model za 1.000 kvadrata, da li je to 1.000 koliko se smije pokositi u jednom danu (hlađenje do sutra)? Ili može neka kraća pauza, i kolika, pa se može nastaviti?

Pitam jer se pokazala puno boljom od prethodne, pa pored onoga što inače kosimo kosilicom probao sam pa sam veoma uspješno i lako pokosio još i voćnjak (koji inače ide trimerom), ali to dodaje na površini. Voćnjak je išao u dva dana, iz dva puta, jer je bilo prvo košenje, pa da je ne mučimo (mada se ni jednom nije osjetilo da se muči) a i zbog ove bojazni oko površine, koliko to smije u jednom danu. Recimo da je ovo oko kuće 300 metara, a voćnjak je možda još 800 - 1000.

Savjeti?
Upozorenja?
Preporuke?

Dusane 150 sati mjesečno kad je april i maj, a sezona mi trajala 6-7 mjeseci, pa računaj da je preguljivala na istom ulju sigurno preko 400 sati...
Nikakvih kineza nisam ni imao nikada, doduse ima jedna OHV, u familiji je 17-18 godina, takođe stucnula nije, mada je sahranila jedno kućište pod sobom, al sad je došla na dosta zajebano, pitanje je ko će koga nadjačati :)
Uzeo ovu da imam pride, pošto je OHV zezao sa paljenjem, ali sad je i to uredno.

Ovi radni sati - to su po meni teške gluposti za rekreativne korisnike, koje su proizvođači tananih mašina napisali da bi te mogli prcati u garanciji ako rikne nešto, da si preforsirao.

Evo ova moja Okay sa Briggsom od 3.5 KS, je radila dnevno 4-5 duluma bez pardona i tako 4-5 dana sedmično.
Pošto je bila izuetno lagana i okretna, a nož strašno blizu vanjskih ivica kućišta (koje je tipa 3 mm tanko), nisam ni palio trimer, sve uz ogradu ivice i ostalo mi je ona završavala, dakle eksploatisana preko svake mjere.

Hlađenje mašine - od klijenta do klijenta, a bilo je parcela gdje je u komadu gurala po 2-3 sata (samo negdje blizu 2h potroši rezervoar i odmah dobije dotakanje i idemo dalje).

Poslednja izmena:
Davi se kinez kao blesav u ovoj travici cak i sa pola otkosa, preskace, muci se, mora dva puta da se prodje cak i onda nije perfektno.. A bitno da su oni nasvirali kao 200 kubika i 56 cm sirinu otkosa. A realno gusta trava je visine 15 cm, ovi slinci sto strce su bas retki i kada se gleda sa slike izgleda da je trava veca nego sto zapravo jeste. Ako moram da kosim na svakih 7 dana onda bolje da okacim trimer i pustim lepo metar da poraste i pokosim kao covek.

1749323760490.jpg

1749323760476.jpg
Ova tanka trava nije ljulj je jako nezgodna za kosenje sa rotacionim kosilicama , velike traktorske ju isto ne vole.

Bio sam u lokalnoj prodavnici kosačica da vidim šta imaju od benzinskih. Pošto mi treba neka budžet varijanta izbor se sveo na dve najjeftinije koje imaju na stanju:

1) Villager Atlas 3010 T - motor 146 cm3, 2.6 kW , nož 42 cm, sa korpom, bez izbacivanja trave sa strane, oko 22.000 din
2) ADK (model: WR65492N) - motor Loncin 139 cc, 2.3 kW, nož 51 cm, bez korpe sa izbacivanjem sa strane, oko 24.000-25.000 din

Prodavačica (radi dugo godina prodaju motornih testera, trimera i kosačica, nije baš da nema pojma) mi preporučuje ovu drugu iako je po podacima slabija i skuplja. Kao Loncin motor je bolji od onog u Villageru, i navodno je bolja šasija od Villagerove. Meni se sviđa što ima izbacivanje sa strane, korpa skoro da mi i ne treba, ali opet Villager je jača (tj. tako bar piše)...

Jel može predlog koju da uzmem?

Poslednja izmena:
Ako pogledas taj loncin koristi more kosilica , velicine noza nisam gledao , vjerojatno zavisi da li ima korpu ili samo sa strane izbacuje.

Је ли ко имао прилике да види у раду оне даљински управљане косилице/малчере? Ових дана ми стално искачу рекламе за њих, могла би нека да се набави за годину-двије.

Је ли ко имао прилике да види у раду оне даљински управљане косилице/малчере? Ових дана ми стално искачу рекламе за њих, могла би нека да се набави за годину-двије.
Slucajno prolazio autom prije i vidio kosi na saniranom smetlistu , demonstracija , nagib 45 % , ima GPS , poslije gledao cijenu tog modela oko 100000E, nesto kao oni roboti u ukraini

Pitanje za količinu ulja, nedavno je kupljena SONIC MK4635 B&S sa Briggs&Stratton 450E, 125 cc, 3.5 KS. Prodavac je u nju ulicio cijelo pakovanje od 600 ml ulja, i prodao je još jedno takvo jer će nam trebati nakon 5 prvih radnih sati.

Ali na sajtu Briggs&Stratton za ovaj model 450E piše da ide 470 ml ulja, dakle osjetno manje :oops:

Da li je prodavac pogriješio, ili...? :unsure:

Tražeći o ovome negdje sam našao podatak: "Uvek proveri da li tvoja konkretna kosilica nema dodatne preporuke proizvođača šasije – jer nekad postoji mala razlika u zavisnosti od kućišta ili dizajna rezervoara."

Nazad
Vrh