Balirka

Miloše sokole naoštri noževe, podesi zazor između stabilnog i pokretnog pa nam javi šta se dešava, ja sam imao isti takav problem i rešio ga.

Milosemilose
Nemam bas puno vremena rekao sam ti sve u mome prvome postu te resetke-ribež ma zovi ih kako zelis moraju biti ostre kao kad jabuku ribas-rendas za pitu-strudlu i opet zovi kako hoces one zaustavljaju sijeno da se nevraca nazad puno kad je balirka u hodu i rad.Znaci kad sijeno je u njoj i taj tren kad treba svezati sijeno se povuce nazad idgle"opale u gornji polozaj"jezik uhvati samo jednu stranu veziva-spage-kanapa a drugu ne i samo na jednom kraju sveze a na drugom ćorak.da bi "kljun"bolje i cvrsce drzao spagu moras stegnuti dokraja seraf ispod kojeg je feder na desnoj strani petljaca i onda ga popustiti za 2 kruga.Ma to je isto kao motorka ako nije nastelana nereze dobro a ova neveze dobro.Sto krivi bale to su u pitanju igle i njihova putasnja u gornjem polozaju koliko "lize uz petljac" a i to se da nastelati ali se strogo treba voditi racuna da igle ne sastave u petljac pa eto belaja i troska malo veceg.

Ćika Jovo ti klinovi su slični sigurnosnoj bravi.Kljunovi im ulaze u kanal a pritiska ih opruga koja liči na skraćene pi-kap prste.Ti klinovi se nalaze na 2 osovinice,kroz sredinu mislim da ide mali m-6 šraf koji služi kao osigurač da se ne pomera a opruga upire u lim šasije a oprugae se navlače na krajeve osovinica

zoran0230

upravo tako, nasao sam bez problema jutros

ali nije mi jasno sta se tu steluje i kako?

po meni ona opruga ili radi ili ne radi..

Tačno-ako ti je opruga pukla ili spala sa osovinice na tu stranu krivi bale.

Care danas sam baš naoštrio tu rešetku-veruj mi prvi put za 11 godina,ni sad ne bih nego sam morao da ispraznim kanal da naštelujem igle i ispravim nosač igala pa sam naoštrio sve što se treba oštriti,nisam je baš jako naoštrio jer bi oslabio materijal pa bi se ispravio

hm, moracu i ja da pogledam tu resetku, sada kada pada kisa da pretresem malo te stvari, ni ja nisam to gledao od kako sam kupio presu

na svakoj presi to ima o cemu zoran prica
moja presa radi ekstra sve dok ne dodjem do malo jaceg otkosa e tu se desi da mi pokida kanap na jednu str.ja ponovo uvedem i veze veze pa opet pokida
sta moze biti uzrok?

Da li si probao ručno da okrećeš.postoji više uzroka-da li izgleda kao nožem odsečena ili kako :sta:

Možda je kvar bezazlen-Pogledaj da li su ti igle paralelno u odnosu na oko gde prolazi kanap.Presa je čudo a ima mnogo kvarova koji su bezazleni i otklone se za kratko vreme a desi se da gledaš u kvar pa ne vidiš ono što treba

Nozeve koje sijeku kanap svake sezone treba naostriti,lance pretegnuti federe pregledati,lamele postelati prema snazi traktora,igle pogledati da nije koja malo ispala iz centra nozeve ne klipu naostriti a ne skinuti hrdju sa njih kao sto neki rade a to sto ti kad dodje na jak otkos i uzme puno trave odjednom je sasvim normalno pa covijece negdje mora pucati jer pametniji popusta.Zasto sluzi dvostepeno kvacilo upravo radi toga kad je "gusto"da stisnes sklopku traktor stane a kardan radi da neuzme"velik zalogaj" i polago ga popustas sli gas kostantno je isti zato je rucni gas zakon,kad to proguta onda opet ides dalje bez pucanja veziva nastavljanja,nanovog uvlacenja pa se za balirkom vuku veziva kao posteljica za ovcom itd. :D .Jesam u pravu ljudi? Ponavljam balirka je tako prosta stvar da nemozete vijerovati samo se luft eliminise a ostalo podesiti kako je najbolje moguce i radi kao singerica a vezivo moze zajebavati i kidati zivce zato samo Slovensko i Austrisko koristim jer kod njih nema zajebancije i fuša.
Post je spojen: [time]1276901188[/time]
Sigurno je ostrije nego je bilo a to puno znaci jezik koji dohvaca vezivo i drzi ga dok kljun ne smota je glavni uzrocnik dresenja bala i nesmije ni mikrometra da ima lufta.Zatim kljun jer on odredjuje kakav cvor da balirka veze pa klizac-skidac veziva sa kljuna.Kad igle opale cvor mora biti odmah stegnut a ne samo napravljen pa druga bala kad ide van gura prvu kos popusta sijeno se razilazi i cvor steze E TO NIKAKO NEDOZVOLITE SEBI Onda kad sve pomalo zajebava i klapce eto ti razloga zasto neveze.Najveci je problem kad je covijek slijep pored ociju.Ovo sam rekao onako bratski da me nebi pogresno razumijo a to se odnosi na sve nas.

Pa i meni hoce da krivi bale,najvise u detelini u rekli su mi da treba da podignem one vile(ruke) ili kako vec ko zove sto guraju masu u tunel,ali moje su podignute nemam vise rupa.U stvari ima samo dve.A zavisi i od mase.
@topalovic-u,na koji zadrzac si mislio kad ja imam jedan ispred pik-apa kao resetka,mislim da znas na sta mislim?Ne razumem kako levi-desni :sta:

milosmilos je napisao(la):
Kosjerac je napisao(la):
Miloše jesu li ti oštri noževi, i koliko imaš zazora između sabilnog noža i onog pokretnog tj. na klipu.
Noževi su onako,osrednje, nisu nešto oštri a nisu ni tupi,presjecaju masu a i rukom se može ocjeniti.A što se tiče zazora, ima ga sigurmo 5 mm a možda i više.Inače, bala je ne samo kriva, već je desna duža strana mnogo nabijenija od lijeve, lijeva je mekana.Okretao sam one podesivače na kraju tunela,ne pomažu mnogo.Izgleda da samo veći obrtaji kardana to malo isprave ali ne u potpunosti.
Druze, moras da imas 540 o/min na vretenu, znaci GAS!!!, mora da pikap bube prilicno pun a to stelujes tako sto ako je manji otkos , ubacis u vecu brzinu a ako je veci otkos, ubacis u manju brzinu ali tezi da uvek imas obar broj obrtaja na kardanu.Kod mene na Welgerici pise da cekic treba da udari 90 x u min.
I ako to ne pomogne ostaje ti opcifa navarivanja ali i kad navaris vile radi produzivanja obavezno probaj RUCNO da ne bude loma ......
Toliko. :cao:

Farmer Bob je napisao(la):
Pa i meni hoce da krivi bale,najvise u detelini u rekli su mi da treba da podignem one vile(ruke) ili kako vec ko zove sto guraju masu u tunel,ali moje su podignute nemam vise rupa.U stvari ima samo dve.A zavisi i od mase.
@topalovic-u,na koji zadrzac si mislio kad ja imam jedan ispred pik-apa kao resetka,mislim da znas na sta mislim?Ne razumem kako levi-desni :sta:
u tunelu gde izlazi bala sa strane levo i desno imas zadrzace mase neko ih zove i skrge,zasafljene su negde odmah gde igle prolaze u petljac probaj pa skini levu nista te nekosta :cao: :cao: :cao:

E to je taj kljun sa oprugom ali ga je Topalović nazvao pravim imenom-osnovni je uzročnik krivljenja bala.Najzad smo stigli gde treba.

Care potpuno si u pravu,presa je jednostavna kad znaš ali ima ljudi koji tek počinju da rade pa su im mnoge stvari nepoznanica,zato je i dobar ovaj forum.Evo ja već 11 godina radim sa njom i sam je uz pomoć knjige opravljam.Kada sam počeo da radim sa njom veruj mi da nisam znao ni kako se kanap uvuče i nije bilo mnogo presa kao sada.Te rešetke sam video ali nisam imao pojma čemu služe pa kako si napisao odmah sam skontao
Igle su jako bitan faktor -ako se ne našteluju kako treba svašta se dešava
Zazora između noževa skoro ne sme ni da bude-kako je na makazama tako treba i na presi da bude-zato se podmeću platne ili gurne klip sa šrafom koji se nalazi na levoj strani itd. itd.

Ma nemaju veze skrge sa krivim balama. Steluj samo pozadi na velike opruge. Stegni desnu za 10-15 kruga vise u odnosu na levu , pa ces videti razliku. Razlika se nemoze uociti na krug ili 2. :ppozdrav:

zdravo drugari.. jasam sasa iz kraljeva i imam presu john deere 214b koja radi, ali ima mali problem u vezuvanju. verovatno u nekim luftovima. pa vas pitam dali da je remontujem ili da uzimam drugu. dosad nikakve vece kvarove nisam imao.

Nazad
Vrh