Balirka

I kod mene vuku sa 'Fergusonima' pomenute prese. Ja necu ni da pokusam moju da zakacim jer znam sta ce se dogoditi. . .

Pa rekao sam koju imam presu a kada bih je vukao sa Fercikom, samo bi presa zvrljala u prazno jer ne bi bila iskoriscena koliko treba. U fabrickom uputstvu za upotrebu lepo pise da je potrebna snaga traktora 60 KS ++. . . . .

Veliki pozdrav!
Svrljao sam po forumu ali nisam mogao naći mnogo diskusija o claas balirkama.Odlučio sam da iznesem problem u nadi da dobijem korisne savjete poznavaoca claas-a, obzirom da nisam baš vican u tome.Naime, radi se o claas markant 40 balirci.Desni petljač ne radi kako treba, ne zna mu se nikad.Nekad spagu sveze dobro, nekad je prekine iza čvora a nekad je uopšte ne sveže!
Posmatrao sam je u radu,i vidio da špagu prekine zato što jedna špaga ostane iza onog rošćića,pijevca i kako bala izlazi i zateže ona pukne a čvor ostane na petljaču, ne smakne ga!Ukoliko se to ne desi, onda ne sveže uopšte, tj napravi čvor na samo jednoj strani kanapa a drugi dio špage ispusti i naravno opet ostane taj polučvor na petljaču.A nekad, obično u 40% slučajeva je veže dobro.
Kada ručno okrećem onaj zamajac polako,vezači odrade posao bez greške.Međutim u radu, ovaj desni brlja.
Ne znam šta bi moglo da bude pa molim za pomoć ako neko zna koji je uzrok tome!

I još sam primjetio da u radu, špaga koja prolazi ispod desnog petljača je opuštena i nije zategnuta kao na lijevom!Ne znam zašto, kao da se bala vrati nazad posle klipa.Inače spagu sam dotegao podjednako na obadva stezaca kanape

Kad mi je bio majstor da uradi servis na presi poljostroj rekao mi je da najbolji ucinak ima na 80-90 udaraca klipa u minutu. Na tim obrtajima se ne gusi a opet nije ni suvise brzo. Traktor uglavnom uskladim da bude za dve sekunde tri udarca klipa i ne okrecem se. A sto se tice brzine zavisi od mase, bitno je samo da se jednako hrani.

Ako si pratio upustva na prvoj stranici foruma, video si sigurno da tokom registracije , treba i da se predstavis, to je ono najosnovnije da bi neko ko komunicira sa tobom znao ko mu je "sacitac"
To mozes odraditi u rubrici "CAFFE" :cao:
milosmilos je napisao(la):
Veliki pozdrav!
Svrljao sam po forumu ali nisam mogao naći mnogo diskusija o claas balirkama.Odlučio sam da iznesem problem u nadi da dobijem korisne savjete poznavaoca claas-a, obzirom da nisam baš vican u tome.Naime, radi se o claas markant 40 balirci.Desni petljač ne radi kako treba, ne zna mu se nikad.Nekad spagu sveze dobro, nekad je prekine iza čvora a nekad je uopšte ne sveže!
Posmatrao sam je u radu,i vidio da špagu prekine zato što jedna špaga ostane iza onog rošćića,pijevca i kako bala izlazi i zateže ona pukne a čvor ostane na petljaču, ne smakne ga!Ukoliko se to ne desi, onda ne sveže uopšte, tj napravi čvor na samo jednoj strani kanapa a drugi dio špage ispusti i naravno opet ostane taj polučvor na petljaču.A nekad, obično u 40% slučajeva je veže dobro.
Kada ručno okrećem onaj zamajac polako,vezači odrade posao bez greške.Međutim u radu, ovaj desni brlja.
Ne znam šta bi moglo da bude pa molim za pomoć ako neko zna koji je uzrok tome!

I još sam primjetio da u radu, špaga koja prolazi ispod desnog petljača je opuštena i nije zategnuta kao na lijevom!Ne znam zašto, kao da se bala vrati nazad posle klipa.Inače spagu sam dotegao podjednako na obadva stezaca kanape
Post je spojen: [time]1276703531[/time]
Proveri takodje onaj deo(ne znam kako se zove) sto drzi kanap kod petljaca, kod mene je u obliku kupe a iz 2 dela(unutrasnji i spoljasnji), da se nije napunilo niti od kanapa, pa kad okrene petljac, taj deo zadrzava(nagomilava) te niti u toj kupi i pravi rastojanje izmedju spoljasnjeg i unutrasnjeg dela kupe i samim tim kanap ne bude stegnut nego izmulji onda kad treba da ga sveze petljac.
Nadam se da sam pomogao, ali ti savetujem da ne cackas sam ako ne znas, jeftinije ti je da platis nego da zajebes nesto jer se posledice, u slucaju nekog kvara koji moze da se prouzrokuje usled nestrucnog stelovanja-rukovanja, mere stotinama eura, zato OPREZ!!

Pod broj 1 svaki luft treba eliminisati,ima 20 razloga zasto presa nece da veze ili nekad neveze.uzmi za obadva kanapa i nategni u vodilicu nakon sto si svaku ballu izvadio van a balirka ostala prazna,jedan nek rucno okrece zamajac a ti "koji se bolje razumijes"prati kako se petljaci ponasaju koji veze prije koji poslje kako odsijecaju spagu i kako skidaju sa petljaca dal (smuljuju,strgaju ili lijepo skinu)Pogledaj brzinu spage mozda jedna ide teze jedna lakse pa stvara problem,mozda je jedna igla vislja jedna niza kad su igle u gornjom polozaju i obrati paznju kad krenu prema dolje a noz sijece,petljac petlja a klizac skida sa petljaca ako slabo steze ili rano pusta stegni na petljacu maticu m8 na kljuc 13 osim koja je sa vanjskog dijela petljaca a pod njom opruga.ako treba skini kljun izbij stift pobrusi malo gornji dio kljuna da jace stegne i neda spagi da izmuli se laku i kasnije pusta.ma imate jako puno razloga zasto dresi a ja sam to sve sazvakao jako davno jer od malih nogu radim snjom a to je bilo davvnoooo prijem nekih 20godina.
Post je spojen: [time]1276697448[/time]
Moj Milosina pogledaj na resetku sa desne strane unutar kosa kad balu izvuces treba biti ostra da zadrzava sijeno da se nevraca pa je ako nista drugo malo "safcigerom"zabodi u svaku rupu i nakrivi prema unutra da dobijes sto ostriju resetku a pogledaj i one odozgo udarace koji su na feder da nisu osteceni ili feder spao a ti nevidis od prasine.Obrati paznju onaj dio"jezik tzv" sto donosi spagu petljacu da nije poderan vise od ljevog pa ako treba skini i navari nanj armaturu 6-8 mm da bude siri i zadrzi spagu dok ovaj sveze ali moras to dobro sa fleksom kad povaris ispolirati da ti netrga spagu i vezace 100% ma to je samo BRDO GVOZDJA kojeg je svabo,talijan ili tko vec dodro i nama uvalio CRN KAMEN U TORBU da svoje zivce pijemo.Samo dobro procitaj sta sam ti napisao i ima da radi kao singerica pa ljudi smo majku mu :ppozdrav:

Ljudi hvala vam na iscrpnim savjetima!
Upravu ste,može biti više razloga za loš rad petljača.Zahvaljujući vama, obratio sam pažnju na ono što ste mi rekli.Desni držač špage (polumjesec, ili kako se zove već), u poređenju sa lijevim koji radi, ima više lufta, tj. mogu špagu rukom izvući a lijevi držač je čvrsto drži.Kada sam, po savjetu Cara, ručno okretao zamajac i pratio kako se ponašaju petljači, oni to odrade bez greške.Čvor lijepo veže,sve kako treba!Međutim, pri baliranju, kada je sijeno unutra, onda neće.E sad me zanima da li se taj držač špage može štelovati ili mu treba reparacija ili zamjena?
Druga stvar,vraćanje sijena.Ja sam samo vidio da u tunelu na gornjoj strani imaju češljevi koji brane vraćanje sijena nazad.Nisam vidio nikakve rešetke i opruge.A činjenica je da mi u radu vraća sijeno i opušta špagu ispod petljača koji tada ne može da je zahvati kako treba.A zaboravio sam reći da mi krivi bale,tj. da je upravo desna strana bale nabijenija! Da li ima to kakve veze? Taj debalans se ispravi kada dodam jači gas na traktoru! Kada radi na manjem broju obrtaja,bale su krivlje.

milosmilos je napisao(la):
Ljudi hvala vam na iscrpnim savjetima!
Upravu ste,može biti više razloga za loš rad petljača.Zahvaljujući vama, obratio sam pažnju na ono što ste mi rekli.Desni držač špage (polumjesec, ili kako se zove već), u poređenju sa lijevim koji radi, ima više lufta, tj. mogu špagu rukom izvući a lijevi držač je čvrsto drži.Kada sam, po savjetu Cara, ručno okretao zamajac i pratio kako se ponašaju petljači, oni to odrade bez greške.Čvor lijepo veže,sve kako treba!Međutim, pri baliranju, kada je sijeno unutra, onda neće.E sad me zanima da li se taj držač špage može štelovati ili mu treba reparacija ili zamjena?
Druga stvar,vraćanje sijena.Ja sam samo vidio da u tunelu na gornjoj strani imaju češljevi koji brane vraćanje sijena nazad.Nisam vidio nikakve rešetke i opruge.A činjenica je da mi u radu vraća sijeno i opušta špagu ispod petljača koji tada ne može da je zahvati kako treba.A zaboravio sam reći da mi krivi bale,tj. da je upravo desna strana bale nabijenija! Da li ima to kakve veze? Taj debalans se ispravi kada dodam jači gas na traktoru! Kada radi na manjem broju obrtaja,bale su krivlje.
bale su krive jer vile ne ubacuju masu ravnomerno u tunel! to moras nastelovati, i ja sam to radio pre par godina ::namigivanje:: :D

ne mora da znaci da su bale zato krive , moze biti jer zadrzivac kanapa ne pusta istom brzinom oba kanapa, ili je jedna strana tunela vise zategnuta, ili je klip kriv.

Napisao je Car-verovatno je do tog udarača (kako ga je nazvao)-drži ga jaka opruga koja se malo teže menja(bar kod Lifama)-verovatno zbog toga su krive bale-ja sam imao taj slučaj.

Dragan18 je napisao(la):
ne mora da znaci da su bale zato krive , moze biti jer zadrzivac kanapa ne pusta istom brzinom oba kanapa, ili je jedna strana tunela vise zategnuta, ili je klip kriv.
svaki dan nesto novo naucis! moze biti, moj je slucaj drugaciji bio... :D ::namigivanje::

Bale su krive samo ako nisi dobro regulisao pritisak u tunelu. Desni bijak stegnes vise , a levi manje i problem je resen. Kakav zadrzivac kanapa , kanap drzi petljac i niko drugi. A ako je klip kriv onda ne bi mogla presa da radi. :ppozdrav:

kod mene kada su menjani lageri na klipu nisu mogli da nadju original pa su stavljeni neki tanji, pa i meni malo krivi jednu stranu na manjem broju obrtaja, ali i ja to kad podesim gas posle par bala malo zategnem jednu stranu i to bude ok

Ma nije to od lezajeva. Lezaji ne uticu puno na pravac klipa jar ako su malo tanji onda je tu mozda 1mm razlika. :ppozdrav:

dragan82 je napisao(la):
Bale su krive samo ako nisi dobro regulisao pritisak u tunelu. Desni bijak stegnes vise , a levi manje i problem je resen. Kakav zadrzivac kanapa , kanap drzi petljac i niko drugi. A ako je klip kriv onda ne bi mogla presa da radi. :ppozdrav:
bale su krive jer vile ne ubacuju masu ravnomerno u tunel! to moras nastelovati,
Kod Lifama moraš naoštriti noževe!

Nazad
Vrh