guest 43101
Član
Da, bala duže putuje kroz tunel. Jedina razlika....Ima itekako, razmisli malo koja je razlika izmedju tog tvog claasa50 i recimo MF124 ili W53, sto se tice duzine tunela nazad.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da, bala duže putuje kroz tunel. Jedina razlika....Ima itekako, razmisli malo koja je razlika izmedju tog tvog claasa50 i recimo MF124 ili W53, sto se tice duzine tunela nazad.
Nije do prese 100 posto,svaka ispravna presa mora da nabije balu koliko joj ti našteluješ na izlazu tunela,osim onih prastarih za meke bale...Na prvom mestu je balirka koliko to ja shvatam jer nije baš da me muntaju da ne žele da nabiju balu, ali kada je zgazim a noga propadne, onda bi zapalio sve. I izdašnost bale slame jeste upitna kada nije nabijena.
A one malo spadne manila na stranu, malo nisu nabijene, a ima i različite veličine bala, pa neka redovne dužine, a neka kraća i onda teže se spakuju.
Mozda se nismo razumeli, ne kazem ja da ce tunel ispraviti klinastu balu ali ce svaka bala biti mnogo lepsa kad prodje kroz duzi tunel a sto se krivljenja bala tice utice luft izmedju nozeva ali ne toliko koliko ti mislis, taj luft najvise zeza ako masa nije dovoljno suva pa je noz zvace ali na klinaste bale najvise utice kad balirka nema dovoljno maseAko je ukrivo nabijena bala može tunel da bude kilometarski. Opet napominjem krivljenje je posledica neispravnih noževa....
Mogu jedino da vam nacrtam i slikam da bih objasnio šta se dešava ako noževi imaju lufta. Neznam kako drugačije da dočaram.
Slika1
Između noževa ima razmak i nacrtao sam kako masa ne presečena ostaje između kada je klip u zadnjem položaju, nazvaćemo tu masu "rep"
Slika2
Nacrtana bala i kako rep svakom novom masom koja dolazi iz pickupa, bude gurnut unutar tunela ispred klipa. Ali rep bude dugačak samo do pola bale da stigne, pa preko njega nova masa i klip nabija. E tu se stvara ta razlika, uvek je strana kod noža za taj rep više nabijena, i tu se bala krivi. U principu što više udaraca klipom po jednoj bali, ona bude više iskrivljena zato što bude više repova upresovano u balu...... a viđao sam prese da je lufta između noževa bilo i preko 1 cm.
Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Možda nema baš u ovom obliku ali ima ili ovako ili produženje-skracen ove poluge što je gura, uglavnom je napravljeno da se brzo može podesiti, ako je bala nabijena više do noža onda dodavač ne unosi dovoljno duboko masu ako je obrnito onda dpdavač unosi previše duboko što je redji slučaj. U prvom slučaju pomaze ponekad i ako se vozi brže. Čest slučaj je i potrošenost vrhova dodavača pa je nemoguće podesiti. Najčešći slučajNema svaka balirka to za stelovanje dodavaca
Koju si John deere presu imao?Jedini razlog sto bale nisu jednake je razmak izmedju noza i kontranoza. A da bi se to resilo mora da se skida celi klip,ili su lageri ili sine. Imao sam Lifam,John Deere, Welger, Rivieru,trenutno imam Somecu. I mislim da ne postoji brza i bolja presa. Baliram godisnje oko 50 hektara slame,deteline... Clas je po meni najsporija presa.
Ja sam izvadio klip napolje, promijenio lezajeve na njemu, iz originala, vodjice i staze prebrusio na brusilici za ravno brusenje, luft izmedju nozeva je 0 mm, i opet ako je masa mala (recimo u 3 oj detelini) krivice balu. Toliko o tome.Veliki zazor izmedju nozeva jeste jedan od faktora za krivu balu, ali nije presudan.Jedini razlog sto bale nisu jednake je razmak izmedju noza i kontranoza. A da bi se to resilo mora da se skida celi klip,ili su lageri ili sine. Imao sam Lifam,John Deere, Welger, Rivieru,trenutno imam Somecu. I mislim da ne postoji brza i bolja presa. Baliram godisnje oko 50 hektara slame,deteline... Clas je po meni najsporija presa.
Cb 300 jedna od najgorih John Deree presa.Koju si John deere presu imao?
Jel baljak ili kaiseviJa danas pazario velgerova rolobalirka rp 12....dobro izgleda.sačuvana...samo.ona ima sat za pritisak kao klasove rolobalirka a na netu to nema nijedna velgerova Il ja nešto dobro nisam vidio