Balirka

Hvala svima na savetima probacemo pa ce vidimo gde smo.
Po ovome sto si pisao o problemima imas vise kvarova ali koliko se meni cini naj veci problem je skidanje kanapa sa vezaca posto ti se desavaju namotavanja na vezacu. Verovatno imas tri problema a to su nedovoljan hod skidaca kanapa prouzrokovan istrosenom rolnicom ili ukopanim bregom na pogonskom tanjiru. Resenje: navarivanje brega u pogonskom tanjiru i obrada nekom ceonom brusilicom ili nekim bijaksom i zamena rolnice ako je potrosena na skidacu kanapa.
Drugi problem ujedena kukica vezaca odozgo na mestu gde preko nje prolazi kanap i kada se formira cvor nece lepo da spadne jer je u ujedenom kanalu.
Resenje: zamena kukice vezaca.
I trece, preveliki zazor izmedju skidaca kanapa i ledja vezaca kao sto je vec pisano, podesava se cekicem ali ako su predhodne dve stvari ispravne skidace kanap i sa zazorom.
Zamena ovih delova nije skupa rolnica 10e kukica 10-15e i navarivanje i obrada brega sve ukupno 50-60e i miran si godinama. I naravno ostar nozic za odsecanje dosta bitno

Zavisi koliko ima posla,kakvi su tragovi,dali je u tabli ili vozanje do njiva, dali su bale od 1m ili 80 cm itd itd.
Nekad za 1000 bala treba 2h a nekad 1h:15min

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Tako je, ali za to treba kockice da se sloze , retko kad bude tako ali bude.

Obicno dugacke duzi (900m ) i veliki kombajni kosili , nema puno okretanja a one ispadaju li ispadaju.

I naravno presa mora biti ko tambura .Skoro u itebeju sam balirao za manje od 6h 4500 bala , covek ne veruje svojim ocima , niko mu u selu ne veruje da moze toliko brzo i bez i jedne odresene bale.

Obicno mu tu kolicinu 2-3 dana balirali uz x odresenih bala.

Zavisi koliko ima posla,kakvi su tragovi,dali je u tabli ili vozanje do njiva, dali su bale od 1m ili 80 cm itd itd.
Nekad za 1000 bala treba 2h a nekad 1h:15min

Na ovoj parceli na slici ti je trebalo oko 2 sata.Oko 7 sekundi bala.
4500 bala za 6 sati,treba na ,svakih 4,5sekundi.
Jel nekad i staneš :sta:

Na toj parceli su bale od preko metar , zato i ide sporije,takve hoce ili racunaju da ce ustedeti jer ce biti manje bala.
I slama je cela pa slabije uvlaci.Vidis na krajevima pickup-a da je zaglavila.

Na zapadnim kombajnima stegnu korpu pa je malo izlome pa ne zagusuje pikap i usta i ide mnogo bolje.

Ne stajem dok ne zavrsim.
Stanem na 1600-1700 bala na 2-3 min da ubacim novu klupcad i opet gas

Tako je 4-5 sekundi bala , 80 cm.

Kad mi se potrefi onako idealno ponovo snimicu pa cu okaciti.

Poslednja izmena:
Купио сам бале где узимам сваке године и ове године први пут се десило да ћошкови падну у транспорту. Никада до сад нисам везивао сламу.
Слама се сија као свила и клиза.

Meni se cini da sad kombajneri malo raspuste korpu jer se sadasnje sorte lakse izvrsavaju i slama ostane cela,jaka , nece da se nabije kako treba, isto mialim da je bolje kad pokisne onda popusti i laksa je za rad.

Ja sam sebi jedan deo balirao pre kise nije bilo problema sa klizanjaem ili mlitavim balama ,drugi deo sam namerno ostavio da pokisne pa da uporedim.

Normalno da će se bolje nabiti kad ovlaži dobro. Sad ovisi i od tipa balirke. Npr. Galignani ima jako dugačak tunel. U njemu ostanu 2 svezane bale i 3. na pola. I to ne male bale nego srednje dugačke. Tako da snjom možeš nabiti i usijanu slamu.

Slama žitna i nekako
Ali zob ove godine je bilo muka raditi
A raž i zob u zeleno je super išlo
Sad ostaju deteline i sudanke i sirak sve do jeseni

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Nazad
Vrh