Balirka

Čitajući tvoje postove sve što ti imaš od radila je naj bolje počev od traktora prese i ostalog.Tako da drugačijem komentaru od tebe se nisam ni nadao.možda grešim ali moje je mišljenje takvo kako jeste
Rekoh ti lepo doteraj , da ti dokazem.Da se sam uveris. Ne palijam nikog.
Ili uzmi imenik banatskog karadjordjeva pa nasumicno zovi pa pitaj . Ili ces da ti dam brojeve svih musterija pa zovi redom nek ti objasne.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Jbg nisu sva mesta kao vasa na primer kod nas ima oko 10 balirki u celo mestu od toga mozda su 3 u top formi koje ne staju cele sezone jedna od tih 3 je i moja i jos kod nas 50% stanovnistva koristi sojinu balu kao ogrev!Ove godine smo zbog suse podbacili sa baliranjem ali do prosle godine smo je ja i otac terali u dve smene zadnjih par godina cak idemo i u susedna mesta da baliramo pa se nakuca lepa kolicina bala.Jedna od sreca mi je sto mi je otac majstor i sto je kod deda Svete iz Odzaka malko ukrao njegovog zanata ,a i sam deda Sveta mu je poklonio nesto od znanja pa sami odrzavama nasu presu ne cekamo na majstore kao drugi.

Ja imam par velikih stocara koji trose godisnje po 6-7000 bala slame svaki , isto toliko i deteline. A ovih malih po 1000-2000 bala ima dosta.
Pa vrsene deteline,soje ,sudanske trave

Trebam se presabrati verovatno i prelazim tih 50000 godisnje

Kod nas u mestu ima bar 50 balirki ako ne i vise na 2000 stanovnika, samo velgerice pice u zaradu ove ostale vise niko ni ne zove pa sluze za svoje potrebe

Kad je vec rec o tome... Kod nas ima presa skoro koliko i traktora :osmeh:
A moja je kupljena 31.12. 1992. i tad je bila treća u selu.
Tih godina se baliralo cak i po 100 DEM po hektaru, a sad usluga skoro i da nema.

Ja imam par velikih stocara koji trose godisnje po 6-7000 bala slame svaki , isto toliko i deteline. A ovih malih po 1000-2000 bala ima dosta.
Pa vrsene deteline,soje ,sudanske trave

Trebam se presabrati verovatno i prelazim tih 50000 godisnje

Kod nas u mestu ima bar 50 balirki ako ne i vise na 2000 stanovnika, samo velgerice pice u zaradu ove ostale vise niko ni ne zove pa sluze za svoje potrebe

Vi ste izgleda posebno područje.Ko ima 10000 bala godišnje je malo diskutabilno da nema presu,bilo kakvu.Ili je kod vas došao neki novi komunizam pa im je isplativije da godišnje tebi da jednu celu balirku i to u fulu nego da kupi i još treba da te čeka kad budeš imao vremena.

Imao sam i ja takve mušterije a ima i sada jedan takav koji jednostavno ne može da stigne pa plati ili radi kompenzaciju za baliranje i svima bude lepo.

Ja pravim godisnje izmedju 20-25000 kocki usluge. Imam jednu musteriji kojem pravim oko 2200-2300 kocki godisnje, tri musterije izmedju 1200-1500 kocki, ovo ostalo je izmedju 500-1000 kocki. Cijena jedne kocke je 0.25€. Duzina kocke je 82cm..

Zato mene zovu nedelju dana unapred. Taj sto ima 10 000 bala ima presu , class i nece da balira i da se pati sa njom. Covek u godinama , ima zdravstvenih problema sve placa.
Ja baliram 18 din od bale , kad se preracunam meni cisto ostane 10 din/bali.
Kome se isplati na 1000 bala da je kupi ? to je 85eur godisnje . Posle koliko godina bi mu se isplatila ?
Pa tim vecim kojima po 5000 baliram se ne isplati. Da uzmes zglavnu welgericu nema ispod 4-4500 eur . znaci njima bi se isplatila posle 10 godina da nemaju kvarove. Sa kvarovima i majstorom i vise . Nemaju ni sikiraciju sto nece da veze, ja kad kazem tad i dodjem i uradim. jos se nije desilo da nisam zavrsio njivu . Neke cekam po Pola godine za placanje i to im odgovara a i meni. Bitno da plate.
Ima njih dosta u selu i welgerice ali nemaju toliko posla jer kad im se kvar desi cekaju majstora pa ispale ljude i takve nece ni da zovu.

U okolnim selima baliraju po 25 din i jos brljaju po njivi, pola odresenih i jos oderu narod. I naravno eto meni musterija.

Pa racunam nabijem cenu nema posla , spustim cenu razbijam se od posla.
Na 1000 bala 10000 din cisto.
Za 2.5-3h speglam 1000bala
Za dan nekad i 3-4000 bala . To je za dan 30-40000 . Neko radi mesec dana za te pare.
E sad sta je bolje natuci para na kolicinu ili da stoji parkirana u supi i da truli?

Nazad
Vrh