Balirka

Tako je naročito što nemakočnice u kanalu nju je lako uzubiti (ako sam dobro vidio)

@pottnger, hvala ti na pomoci i svim kolegama koji su pojasnili kako se uzubi. Nadam se da ce sada biti OK. Mislim da bi trebao samo popustiti lamelu na lancaniku pick upa da ne bi opet pucao lanac.

@pankin , ima kocinicu u kanalu (tunelu), mislis na onu koja iskoci kada se igle ne vrate potpuno nazad??

Evo stavio sam lanac, podesio kako sam znao, jel moze neko da pogleda i vidi da li ovo valja sada?? Da li smijem ukljuciti presu??

Dobro si uzbio igle, al mi nekako prve vile sto ubaciju sijeno izgledaju blizu klipa kad se vraca. (neka i drugi kazu svoje misljenje)Slikacu ti kako izgleda kod mene pa cu postavit slike.Tako mi je Levak ufazio pa pogledaj.

Postavi slike da pogledam kako izgleda. Moram rijesiti one valjcice (lezajeve) na vilama, imaju mi lufta u sinama nazad.. Ne znam jesu li i kod tebe nazad ti mali lezajevi koji klize po sinama ?

Dobro je primjerio kolega ua nisam j obraco paznju na to. Vile trebaju da se izvuku iz tunela tacno pred prolazak klipa. Ovako kako je prilikom ubacivanja sijena ove vile su preblizu klipa i mgle bi se mozda pokrivit kad bi vise sijena povukle

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk

Nasao sam oznake na presi u kojem polozaju treba da bude klip a u kojem vile, sinoc rovim malo po internetu i nadjem da bi trebalo da ima urezano na kucistu gdje treba biti pocetni polozaj klipa, a nazad kada se otvori zadnja hauba, tu takodjer sam pronasao urezano gdje trebaju vile da budu.. Danas cu to malo prekontrolisati. Gdje kupujete dijelove za NH u Bosni??

Trebam zamijeniti ova dva lezaja koji idu po sinama ali ne mogu nigdje da nadjem, imaju samo lezajeve za malj.

Poslednja izmena:
Lezajevi na sinama? Mislis isto na malju al.oni s druge strane sto se krecu po onim.sinama sto su zasarafljene za tunel

Nazad gdje su vile, one idu po sinama na lezajevima. Evo kako izgleda lezaj i gdje se nalazi, bit ce ti jasnije.

Untitled.jpg

image.jpg

Kod mene je drugaciji sistem tu pa.mi zato nije.jasno. Nadji obicni lezaj da odgovara vanjska. Stare skini ako su otisli pa piksnu na osovinu pa lezaj. Ako su ti dobri ti lezajevi tj nisu se raspali ne diraj jer su kvalitetnijih od ovih sto sto se kupuju

Nasao sam oznake na presi u kojem polozaju treba da bude klip a u kojem vile, sinoc rovim malo po internetu i nadjem da bi trebalo da ima urezano na kucistu gdje treba biti pocetni polozaj klipa, a nazad kada se otvori zadnja hauba, tu takodjer sam pronasao urezano gdje trebaju vile da budu.. Danas cu to malo prekontrolisati. Gdje kupujete dijelove za NH u Bosni??
Kada je uzupcis pravilno, onda je ukljuci malo na prazno ili okreci rukom zamajac, pa onda opet prekontrolisi repere tj te oznake za uzupcavanje, mozda ces morati pomaci lanac za jedno polje gore ili dole, kazem samo mozda. Naime tim okretanjem presa ''pokupi'' luftove na svim dijelovima ako ih ima, odnosno ne mora da znaci da je pravilno namjestena ako su samo reperi na zvojim oznakama.

Tuzlak evo slike kako da ufazis vile. Ruka od reduktora da stoji uspravno

Imas ove oznake stavi ruku reduktora između njiha

kad to uradis onda namjesti vile da ti kopita na lancu bude u ovom polozaju

Mozes i ovako ako nemas oznaka da ti prvi ubacivaci budu na samom ulazu u tunel u ravnini sa nozom

onda kada ti klip u povratku bude u krajnjoj zadnjoj tačci klipnjaca i ruka reduktora treba da stoje paralelno

Kod mene je sistem na vilama drugaciji i nemam te lezajeve. Izgleda ovako

Te lezajeve mozes prepravit i stavit obicne. Ja sam prepravnljo na klipu
Ti si 100% fulo fazu vila, vile su previse blizu klipa

Poslednja izmena:
Isto tako i kod mene treeba da stoji ruka od reduktora kada se namjesti u oznake, a kopita na lancu takodjer staje u oznaku pa cu tako da sredim. Moram pogledati da li imaju obicni lezajevi ove dimenzije, nasao sam lezaj original ali je komad 50 km..

Poslikat cu kada budem radio, oznake imaju bas kao i kod tebe i nece biti problem mislim, na lancu je kopita kao i kod tebe, trebao bih je dotegnuti malo ali je to nemoguce bez da se skida i taj lanac a to ne smijem :haha: Kako si prepravio? Kod tokara piksnu da napravi u lezaj i nabije?
Evo par slika tog lezaja, original, i par slika vezača.

Vezaci

Nazad
Vrh