AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ta elektronska kocnica je sranje , a tek kad se ukljuci elektronska pomoc u voznji , za nekog tko se uci da vozi to je vjerojatno jako dobro ali za starije vozace to dovodi do zivcanog sloma.:haha:

Sto se tice servisa , tu je bolji od starijih mozete bez dijagnostike i servisera da resetujete servis zamjene ulja i filtera motora , i namjestate kilometrazu na koliko se radi servis. Kod starijih auta je to malo komplikovanije ako zelite da resetujete sami servis da vam ne iskace upozorenje kod starta motora.

Ali postoji i ono da ukljuci neku zutu lampicu ,upozorenje da postoji neki problem , mozete da vozate auto i to nekada i jako dugo ali to ce vjerojatno zavrsiti vecinom jako lose po auto ili motor, i sa bilo kakvom zutom lampicom ovdje nema prolaska tehnickog.

Takodje mozete i sami da promjenite akumulator , ali ne samo da otvorite haubu i skinete prvo minus pa plus.

Morate da objasnite autu da cete promjeniti akumulator ne treba dijagnostika, otkljucate auto ,otvorite vrata sednete ne zatvarate vrata , date kontakt ,otvorite haubu, iskljucite kontakt i ne zatvarate vrata 10 tak sekundi onda mozete skidati akumulator , iskljucuje sve elektronske sisteme u autu.
Ako bez "najave" promjenite akumulator nekoliko dana izvodi kojekakve gluposti vecinom dok je ugasen i u garazi zato sto nije pravilno ugasio elektroniku, recimo iz cista mira moze spustiti sva staklanocu ili slicno:haha: ne pitajte kako znam za ovo :haha:

Једном приликом сам морао користити ручну кочницу кад је пукло цријево на предњим клијештима . Кратко, десетак километара, али је ишло.

Други пут од Травника до БЛ преко Влашића. Тек почео радити, отишао седмицу на терен и у повратку сконтам да су предње плочице потрошене. Шкрипе, иде метал на метал, па је спуштање са планине било уз кочење моторим. До БЛ само два пута закочио ножном, кад сам морао стајати на семафорима радила је ручна.

А иначе, не знам како би замислио теренску вожњу без класичне ручне. Џаба сви системи помоћи кочења, кад се иде са камена на камен или вијугаш уским серпентинама без класичне ручне нема проласка.

Dali si nekad probao da povuces rucnu u voznji, ja sam probao da vidim kako hvata i za malo omasio banderu nije to badava smisljeno da ne reaguje u voznji, pri nekoj maloj brzini i ok ali malo brze nebi ti preporucio
Pa pri maloj brzini sam i mislio,ako otkaze nozna mozes slobodno rucnom da se zaustavis... Pa i ovako kad vozis brze nije pozeljno obicnu rucnu podignuti

Послато са 23090RA98G помоћу Тапатока

Pretprošle godine na tehničkom pregledu opali mi crevo prednje leve kočnice.
Ajde polako kući na popravku a kočenje ručnom mehaničkom, jako, jako nezgodno.

Dali si nekad probao da povuces rucnu u voznji, ja sam probao da vidim kako hvata i za malo omasio banderu nije to badava smisljeno da ne reaguje u voznji, pri nekoj maloj brzini i ok ali malo brze nebi ti preporucio
Zato mehanička ručna ima "dugme" koje ne služi samo da bi je spustio, već da u slučaju otkaza prednjih kočnica ručnu koristiš kao pomoćnu i lagano doziraš da bi se zaustavio, a i samo ime joj govori parkirna/pomoćna kočnica.

Čak i većina kamiona ima "tramvajku" koja ima istu ulogu.

Gde li si ti polagao :D

Od 6 vozila u vojsci (3x110-ke i 3 pincete) koje smo imali samo jedna 110-ka i jedan pinc su koliko toliko kočili. Ostali, katastrofa... I sa takvim vozilima smo mi dnevno tukli po 120-150km (B.Koviljača-Salaš Crnobarski, B.Koviljača-Valjevo, Šabac, Loznica, pa poplava 2001.....) i uvek nas bilo bar trojica a da ne pišem da nas je znalo biti i 10-12. Sreća pa nisam napravio nijedan kuršlus. A sad da sednem u takvo vozilo, nema tih para.

Zato mehanička ručna ima "dugme" koje ne služi samo da bi je spustio, već da u slučaju otkaza prednjih kočnica ručnu koristiš kao pomoćnu i lagano doziraš da bi se zaustavio, a i samo ime joj govori parkirna/pomoćna kočnica.

Čak i većina kamiona ima "tramvajku" koja ima istu ulogu.

Gde li si ti polagao :D
Mani me vise tih tvojih fora,u Banglades

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Klasična ručna ume da bude idealna ako neko želi da se okrene za 180 ili čak i manje stepeni. Treba malo vežbe i dovoljno prostora u početku ... Sada, posle godina iskustva, elektronska ručna je nešto bez čega ne kupujem auto ... isto kao i npr. automatski menjač.
Adaptivna svetla prvenstveno znače da se menja dužina (domet) i širina svetlosnog snopa zavinso od brzine kretanja vozila i stanja vidljivosti. Automatsko isključivanje dugih svetala je nešto drugo - uobičajeno duga svetla se sama uključuju ako se vozi brže od 30 km/h i ako nema vozila koje se kreću u susret pa i ako nema ulične rasvete ili drugih jakih izvora koje senzor dugih svetala registruje ...

Auto okreces pod rucnom zbog cega tacno ?.
Danasnji vozaci nisu sposobni da koriste dugo svetlo sami ,treba auto da radi to umesto njega ?.
A vidim ja nocu na putu da me cesto neki sa kratkim svetlima zaslepljuju skoro kao dugacka svetla maltene,ne vidim pesaka ili biciklistu ako idu putem sa moje strane,moguce da su to ta moderna high tech sr... zvana adaptivna svetla,bitno da on vidi dobro a za druge ko ih jeb...
Najsmesniji su mi oni koji zimi po poledici ,snegu,koriste ta neka hendikep pomagala sto daje auto ,stisnu neke dugmice tamo i osecaju se sigurno ,po gasu i udri ,posle zavrsi u nekom kanalu,ubije nekoga ,obicni retardi nista drugo.Vozilo se godinama pre ove tehnologije ,nauci te roditelj i malo skola na polaganju zimskoj voznji,nocnoj voznji,po poledici,po snegu,nista se nije ginulo vise nego danas gde za volanom imamo nesposobne vozace kao nikad pre.Od roditelja nista nije naucio jer ni sami ne znaju ili nemaju vremena,volje,skola ga nauci nesto osnovno samo da uzmu pare i to je to,aj u saobracaj.

zašto na tim novijim autima nema mogućnost da se uključe dugačka svetla ljudski nego samo ono na blic to me jako nervira

Stanem ispred neke radnje nebitno , kad sam kretao , nisam vidio ,iz asfalta virio neki gromobran, uzemljenje traka, zagreb vrata. Ogrebotina nije mnogo duboka , al nije i da nema. Kako i cime da pokusam da rijesim?

Nazad
Vrh