AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ma uzeo bih kakav sam glupav pa sve volim da znam ali sam se vec svega napraksao, od lepljenja plocica do popravke ves masine i razvlacenja instalacija. Pa ne mogu ni svi novci biti moji. Moram nekad nekome nesto i da platim.
Inace
Zamenio majstor senzor. Senzor 5500, ruke 3000. Ne verujem da je celih 2h posla.
Inace, ne mirisem automehanicare i one koji se trude da budu mehanicari. To je sad toliko (bez uvrede) glupav posao da i oni sto su u srednjoj zvakali kasicice od kafe po kaficima mogu to da rade.

Nego mene sad tu ceka lep posao. Ide karter dole, ciscenje sita uljne pumpe, sito na cevcici sto vodi ulje u turbinu. Razlog: nije menjano ulje 4god. Samo dolivano.
E sad da li da sipam aditiv za ispiranje u sadasnji pekmez pa da ispustim i operem karter ili odmah da ispustim staro ulje, operem karter i stavim neki jeftini filter i jeftinu neku polusintetiku i vozim 500-1000km pa zatim da sipam aditiv za ispiranje, ispustim to sve i sipam redovnu sintetiku i kvalitetniji filter da stavim? Da se mora isterati đubar - mora
Kazu da su ti hdi motori osetljivi na bokluk ulje

Prvo motor ispuškiraj vrelom vodom od gore i od dole i pusti da se osuši.
Skini karter i ispuškiraj naftom to od dole. Gore skini deklu ventila i ispuškiraj naftom bregastu i gorni deo glave.
Sve to izduvaj onda vazduhom. Skinuti usisnu granu sa egr i očistiti. Eventualno produvaj uljne kanale i cevčice.
Onda sklopi i to je to što možeš uraditi, ako ima vajde od toga..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ma uzeo bih kakav sam glupav pa sve volim da znam ali sam se vec svega napraksao, od lepljenja plocica do popravke ves masine i razvlacenja instalacija. Pa ne mogu ni svi novci biti moji. Moram nekad nekome nesto i da platim.
Inace
Zamenio majstor senzor. Senzor 5500, ruke 3000. Ne verujem da je celih 2h posla.
Inace, ne mirisem automehanicare i one koji se trude da budu mehanicari. To je sad toliko (bez uvrede) glupav posao da i oni sto su u srednjoj zvakali kasicice od kafe po kaficima mogu to da rade.

Nego mene sad tu ceka lep posao. Ide karter dole, ciscenje sita uljne pumpe, sito na cevcici sto vodi ulje u turbinu. Razlog: nije menjano ulje 4god. Samo dolivano.
E sad da li da sipam aditiv za ispiranje u sadasnji pekmez pa da ispustim i operem karter ili odmah da ispustim staro ulje, operem karter i stavim neki jeftini filter i jeftinu neku polusintetiku i vozim 500-1000km pa zatim da sipam aditiv za ispiranje, ispustim to sve i sipam redovnu sintetiku i kvalitetniji filter da stavim? Da se mora isterati đubar - mora
Kazu da su ti hdi motori osetljivi na bokluk ulje
Izmeri mu pritisak ulja pre nego sto ga rasturiš?

Zagrejao ga. Ispustio ulje. Podbacio jupol kantu i jedno 5l dizela usuo od gore i u kuciste filtera. Ostavio da se ocedi pa skinuo karter. Dosta dobro se isprao. Gurao sam prst u ventil deklu i nema nesto skorelog uljaNema one spaljene garezi unutra. Nafajdao jos i benzinom, izduvao vazduhom, naneo crveni silikon na karter i spojio. Posle 3-4h namontirao filter ulja i usuo 5w30 ulje. Danas cu ga upaliti da vidim jel curi negde i ako ne curi, vozicu ga na nisotec oko 1000km. Posle toga uspem aditiv za ispiranje i ispustam i sipam neko kvalitetnije ulje i nov filter.
Sad znam sto mehanicari kupuju dizalice. Kanal je nepraktican skroz.
Sledeca stavka, amorizeri i kocnice komplet. Da li pri zameni amortizera treba menjati i solje ili ne mora?

Dali neko ima preporuku za komplet multimedija sa kamericom i parking senzorima.
2DIN veličina , jeftino a da valja. Ugradio bih u sharana.

@ Nesko2563

Mislim da ti nije potreban aditiv za ispiranje, ionako ces zameniti jeftinije ulje posle 1000km.

Zagrejao ga. Ispustio ulje. Podbacio jupol kantu i jedno 5l dizela usuo od gore i u kuciste filtera. Ostavio da se ocedi pa skinuo karter. Dosta dobro se isprao. Gurao sam prst u ventil deklu i nema nesto skorelog uljaNema one spaljene garezi unutra. Nafajdao jos i benzinom, izduvao vazduhom, naneo crveni silikon na karter i spojio. Posle 3-4h namontirao filter ulja i usuo 5w30 ulje. Danas cu ga upaliti da vidim jel curi negde i ako ne curi, vozicu ga na nisotec oko 1000km. Posle toga uspem aditiv za ispiranje i ispustam i sipam neko kvalitetnije ulje i nov filter.
Sad znam sto mehanicari kupuju dizalice. Kanal je nepraktican skroz.
Sledeca stavka, amorizeri i kocnice komplet. Da li pri zameni amortizera treba menjati i solje ili ne mora?
Nemoj aditiv sad da sipas,jer je tesko sav da izadje i razbice ti novo ulje.

Ne sada naravno. Vec da pustim to jeftinije ulje da rastopi to sto je ostalo u motoru za 1000km pa cu onda aditiv da dodam i da ispustim

Poslednja izmena:
Dali neko ima preporuku za komplet multimedija sa kamericom i parking senzorima.
2DIN veličina , jeftino a da valja. Ugradio bih u sharana.
Konkretan brend je tesko preporuciti,jeftinih imas na Aliju.Gledaj samo da ima sto vise rama I da je aktuelna verzija Androida.Izbegavaj rutovane verzije.Ima kineza koji podrzavaju Android auto,ali ne treba previse ocekivati jer hoce da puca veza izmedju telefona i uredjaja nije bas kao kod originalnih uredjaja.Tako da nemoj da se zaleces na Android auto opciju ako ti nije preko potrebna.

Prelistaj Aliekspres izdvoj sta ti se svidja pa odgledaj recenzije na Youtubu.

Komadne na volanu I Ako hoces da ti pokazuje I board treba ti adapter koji je cesto skuplji od samog uredjaja.Imas i uredjaja koji dolaze sa svojim daljincem koji glumi komadne na volanu,Ali je ruzno za videti.

Ne sada naravno. Vec da pustim to jeftinije ulje da rastopi to sto je ostalo u motoru za 1000km pa cu onda aditiv da dodam i da ispustim
Po nekim iskustvima najbolje je aditiv sipati u staro ulje,ispustiti nasuti neko jeftino da ga potpuno ispere I onda sipati nesto krsteno.Jer uglavnom ostane aditiv pa hoce da razbije novo ulje.Nema potrebe da ga vozas 1000km ja obicno pustim da se provoza dan-dva sa losim uljem I odma ide normalno.Filter nikako jeftin u bilo kojoj opciji.Jeftin je u odnosu na problem koji moze da napravi.

Pa jesi to uzeo nešto baš povoljno kada se toliko cimaš? I ja sam trenutno u slučnoj akciji, jedino što nisam prošao baš jeftino.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ulje nisotek je oko 670-680din. Tri litre dizela, zna se, skupo kao oko 😃
A aditiv je ispod 1000
800 i neki dinar
Benzin sam imao par litara sto sam namenio za kosilicu ali susa je preduhitrila kosilicu
A ako mislis na auto
Auto je zena dobila od starca 😄
Hocu da ga utegnem pa da ima. I zbog deteta a i moja starudija nema klimu. Pa da premostimo do nekog novijeg

Generalno ne stedim na delovima nikada. Bukvalno gnjavim mehanicara sto mi odrzava kola da trazi njuska i pretresa sta ne valja svaki put kad oteram na servis.
Volim da upalim i ne mislim i ako mi veceras padne na pamet da ujutru se slobodno zaputim preko 500km.
Gume striktno nove kupujem

Једно питање у вези струје на југу, имам понуду за акумулатор од 97-100 ампера скоро нов. Физички може да стане али ме брине то што ауто има компјутер. Да ли ћу га оштетити са толиком струјом? На послу сам возио југо са акумулатором од трактора. Не знам да ли су тамо нешто чачкали са струјом али ауто је тако ишао годинама.

Poskupljenje ragistracije 4000 za kola 2.0tdi 103kw

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh