Jel koristi neko all season gume ? Uzeo sam neke alu felne sa all season gumama proizvodnja 2017 god. Pa me zanima jel stvarno funkcionisu bez problema i leti i zimi ili je samo reklama. Ja sam sjebao neke Savine zimske gume 7-8god jer sam ih vozio i leti. Pa cisto da znam cemu da se nadam
Neko kompromisno "rešenje" je napravljeno sa tim gumama kako bi se zadovoljili oni kojima gume nisu neki preveliki uslov za vožnju, a opet mogu ispoštovati i propisani zakon za vožnju u zimskom periodu.
Imao sam te gume na nekoliko vozila i od nekoliko proizvođača, jer sam ih pri kupovin dobio, ali sam ih obavezno zbog lošeg iskustva prvom prilikom zamenio. Guma ispunjava obe potrebe, tj za vožnju leti i za vožnju zimi, a u stvari u potpunosti ne ispunjava nijedan od njih. Niti je dovoljno polastična za leto, niti dovoljno gumena za zimu, niti joj dezen šara pripada jednom od ta dva.
One dolaze u obzir za vozače koji ne voze brzo leti, pogotovo magistralnim putem sa zavojima, ne koče naglo i naglo ne ubrzavaju. Dolaze u obzir i onima koji u toku zime nemaju mnogo snega i potrebu za vožnju na uzbrdicama i nizbrdicama, kao i za vozila manje težine, tj manje zapremine motora.
Sa ovim gumama treba zaboraviti žustriju vožnju leti i savladavanje snežnih prepreka zimi.
Iz ekonomskog ugla trebalo bi u obzir uzeti to da su ove gume u određenim dimenzijama skuplje oko 30-ak % u odnosu na letnju ili zimsku iste dimenzije, kao i to da se u letnjem periodu mnogo brže troše nego letnje.
Gledano i sa strane konfora, all season gume su dosta bučnije od letnjih, a ipak se kod nas leti prelazi najveći procenat kilometara.
Po mom mišljenju ako se baš neko želi odlučiti na ovu kupovinu, to bi moglo biti za zadnju osovinu ali pod uslovom da je pogon na prednjim tzočkovima.
Ko na prvom mestu želi ispuniti zakon a ne sigurnu vožnju, neka izvoli.
Najbolje rešenje su dva seta na dva kompleta felni. U startu veće ulaganje ali kroz vreme se sigurno isplati, kako u ekonomskom tako u sigurnosnom smislu.