ASOCIJACIJA POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE

@Radivoje da ti iskreno kaze Sremac bolje da oni batale subvencije a daju nam uvek slobodan izvoz na trziste,meni je malo muka od toga da socijalni mir ide preko seljakovih ledja sladoled 100din,cigarete bar 100din,pivo 50din a samo hleb da im bude 30din...
Ili ako ce davati subvencije nek dobije hektar a ne covek,ko placa PIO jel on bolji domacin i proizvodjac od onog sto ne placa ??

Ma ja se slazem sa tobom,Radivoje druze moj...samo sto se prave te razlike?
PIO ne PIO?
Ja sam paor,volim zemlju,volim zivotinje....al' "kasno" sam krenuo u taj biznis,jer sem pokojnog dede,nikog zemlja nije interesovala,tako da je sad to sve na mojim ledjima,al' cutim i plivam jer daleko je amerika.
I ja kao mali,jednostavno,nemam racuna da budem u pio!
Bez obzira sto su moje njive i prinosi u full-u,ja nemam pravo na subvencije!

Ma ja se slazem sa tobom,Radivoje druze moj...samo sto se prave te razlike?
PIO ne PIO?
Ja sam paor,volim zemlju,volim zivotinje....al' "kasno" sam krenuo u taj biznis,jer sem pokojnog dede,nikog zemlja nije interesovala,tako da je sad to sve na mojim ledjima,al' cutim i plivam jer daleko je amerika.
I ja kao mali,jednostavno,nemam racuna da budem u pio!
Bez obzira sto su moje njive i prinosi u full-u,ja nemam pravo na subvencije!

PIO nije merilo da li si pravi poljoprivrednik ili ne, to je instrument koji je uveden kao pokazatelj toga (vrlo verovatno pogresan) i ja se nadam da ce jednom biti ukinut kao uslov za podsticaje
Ali treba svako da stavi na papir matematiku...posto je sada PIO obavezan uslov...koliko cu ja morati da platim a koliko cu da dobijem, jesam li u plusu ili u minusu...prosle godine je svako sa tri hektara i dve krave vec bio u plusu...ako si u minusu, onda to ne treba raditi...ekonmski principi, vrlo jednostavno

Svako dobro Robika

@radivoj.nadlacki
Vi uopste niste shvatili sustinu mog posta:
ja JESAM za subvencije,ali ne na ovakav nacin.Smatram da se poljoprivredna proizvodnja ne podstice ovakvim nacinom subvencionisanja,jer se ovo smatra kao nesto sto je obavezno za svakog ko preda racune za seme i djubrivo,a uplacuje PIO.Ovako se zemlja daje u zakup onima koji placaju PIO, i koji ostvaruju pravo na subvencije.Oni koji neuplacuju PIO nemaju "stimulans" od drzave,a da li su sami krivi za to?Smatram da je mnogo bolje primeniti stimulaciju u proizvodnji,kao sto sam napisao u predhodnom postu.I sve fabrike imaju stimulaciju radnika ako prebace normu,pa zasto se to nebi i ovde primenjivalo?Nemoze se stimulisati isto onaj koji proizvede 1t kukuruza,i onaj koji proizvede 10t.Ili na broj grla.Ili na broj stabala,itd,itd.To je moj stav.
I ja nezivim iskljucivo od poljoprivrede,ali je ona polovina mojih prihoda.

@Radivoj.Nadlacki a u kolikom su minusu ljudi koji rade 100ha ove godine a odobrano 10ha pola daju na PIO a de su pare koliko plate papirologiju,gorivo i ostalo dok sve prevedu na sebe... znaci i oni su u minusu.

Pritom zaboravljate da se od drzave trazi da subvencionise privrednu granu koja je prosle godine verovatno jedina zabelezila spoljnotrgovinski suficit sto znaci da su sve ostale nerazvijenije pretpostavljam.
I jos treba da da vetar u ledja najbogatijim poljoprivrednicima koji obradjuju -100Ha
Druga tacka mi je posebno interesantna koja je granica velicine poseda jednog porodicnog gazdinstva i koje taj koji ce da stane sa ukrupnjavanjem poseda ja licno ne planiram da stanem i dali treba limitirati velicinu poseda porodicnog gazdinstva i od toga uraditi preregistraciju na poljoprivredno preduzece.
Da li vam je poznata pojava u zadnjih par godina da su siromasna domacinstva sa malo zemlje ulaze pod "zastitu " jacih domacinstava i polako postaju sluge sa minimalnim dnevnicama i bez ikakve socijalne zastite.
Ovo nije tema o subvencijama vec o buducnosti a za buducnost nam treba puno toga mnogo je ovo kompleksno pitanje i zalosno je sto se drzava njime bavi na nacin "baci im kosku/14.000/ i bice mirni i poslusni glasaci" to je i osnovni problem svake vlasti posle Tita u zemlji NIJEDNA SE NIJE POTRUDILA DA JE UCINI BOLJIM MESTOM ZA ZIVOT vec su samo pronalazili nacin da prevare ljude da za njih glasaju
Pozdrav

@Radivoj.Nadlacki a u kolikom su minusu ljudi koji rade 100ha ove godine a odobrano 10ha pola daju na PIO a de su pare koliko plate papirologiju,gorivo i ostalo dok sve prevedu na sebe... znaci i oni su u minusu.

nije samo koliko je minus nego koliko su ulaganja u ceo taj proces na otvoreno nebo, ja pio placam jos od97g tad jos subvencije nisu ni postojale, a da uspes da registrujes do 100h treba vreme zivaca i naravno mnogo::novac::

Nije mi samo jasno zašto se toliko insistira na tom podnošenju računa za gorivo, đubrivo i seme, kad je i to motor sive ekonomije.

@Petru ako su Vam ulaganja tako velika i ne mozete bez subvencija Vi odustanite od zemlje,licno poznajem mnogo ljudi koji nisu dobili subvencije pa opet rade i nisu nikom duzni.

@Nikola.KV
Izvinjavam se ako sam Vas pogresno protumacio.
Ako pod podsticanjem proizvodnje mislite na placanja po kilogramu proizvedene robe, opet se ne bih slozio sa Vama iz nekoliko razloga:
1) Nikad nece biti moguce podsticati sve vidove proizvodnje na ovaj nacin pa ce sredstva dobijati samo oni koji proizvode one kulture koje se subvencionisu (npr proizvodjaci soje, suncokreta, secerne repe i sl)
2) Ako drzava pocetkom godine izadje sa visinom podsticaja po kg, preradjivaci i otkupljivaci odmah to ukalkulisu u svoje otkupne cene i tako ta sredstva u stvari i ne dobiju poljoprivrednici vec otkupljivaci
3) Sa istim ulaganjem inputa nece isto proizvodjac iz Srbobrana na prvoklasnom cernozemu (zasejete dugme a nikne kaput) i proizvodjacim iz Banata na ritskim crnicama ili proizvodjac iz Sumadije na gajnjacama, tako da bi bili privilegovani oni koji imaju bolje resurse (zemlju, polozaj, mikroklimu)

Nemojte ovo moje pisanije da shvatite licno, shvatam ovo kao razmenu misljenja i suceljavanje razlicitih stavova...ja pokusavam moje stavove da odbranim argumentima

Svako dobro

mogu ja i bez subvencije pod br jedan ne dugujem nikom nista , pod dva nek oni plate suncokret 40din soju 35 i sve ostalo , treca 99 posto zemlje sto radim je u moje vlasnistvo , i cetvrto deda je 20g radio u inostranstvo i sad otac 30g pa kad god zafali posalje ::novac:: zalosno necu dalje da idem u:off_topic:

MOJ LICNI STAV JE:

Ja sam pobornik direktnih placanja po hektaru bez ikavih uslovljavanje, dakle bez PIO i bez potrebnih racuna za inpute (jer kako da obezbedi racune za djubrivo npr onaj koji ima mnogo stoke i trosi stajnjak sa svog imanja)
Ali ne moze bas bez ikakvih uslovljavanja jer: morali bi ipak postaviti lestvicu na odredjenoj visini (broj hektara), morao bi da postoji uslov da subvencije dobija onaj koji zemlju obradjuje a ne onaj koji je poseduje a ne obradjuje (zemljovlasnik iz BG ili odakle god)
Za ovakva placanja nam treba MNOOOOOOOGO VECI AGRARNI BUDZET i to je stvar na kojoj se moramo zajednicki boriti u buducnosti i za ovakvo placanje treba razraditi takve administrativne procedure da bi se izbegle prevare svih vrsta opet u korist postenih zemljoradnika.

A ko zeli da placa PIO neka placa a ako ja zelim da ne primam malu poljoprivrednu penziju zasto ne bih mogao uplacivati privatno penzijsko osiguranje

Svako dobro

@Radivoj.nadlacki
Naravno da tako nebi bili svi jednako subvencionisani,ali bi mogli da iznadju resenja da se pojloprivrednici jednako stimulisu,kao sto su uradili sa marginalnim podrucjem.A sto se tice prekupaca,tu bi zadruge mogle da rese problem,kao sto se nekada radilo,pa bi sve islo preko njih na zagarantovan iznos.Pa kome se isplati nek radi.
Nista licno,taman posla.

pazite sad ovo mozda ce se dosta sad ljudi prepoznati u ovome kod mene u selo ovako rade imaju 5h u vlasnistvo i on registruje 95 od ovov do onog itd pola meni pola tebi , ovi sto rade 3000h plate radnicima pio koju kutiju cigara i zimi struju i on dize 14000e ovo treba da se spreci bez ljutnje

Trziste ce platiti.
Seti se Karlovaca kad je bilo receno da vise nema zabrane izvoza,a ono nam uterase onu stvar sad sa zabranom izvoza zita.

Da ali kad si bio u Karlovcima...
1) Bio je drugi ministar
2) Slobodan Teofanov se tada, kao pomocnik ministra, obratio forumasima a sada je razresen
2) Bio si u prostorijama Sektora za ruralni razvoj koji je ukinut i vise ne postoji http://www.dnevnik.rs/node/33133

tako da NA mnogo se toga od tada promenilo

Nazad
Vrh