ASOCIJACIJA POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE

Kamo srece da i mali i veliki mogu da kupe i traktore i masine i vestak i seme! Ja licno nisam ni racunao na subvencije jos otkad je propala prodaja telekoma ali da su rekli "nema para" ok, ali ovako da nas prave budalama...

Naravno da cemo posejati njive, nismo mi Jura ili Fiat da sedis i kad oces da radis, to svi znaju zato nas i j..u tako, jer nema toga ko moze da pauzira i strajkuje mesec dana u poljoprivredi pa posle da nastavi sa stevom.

@marko22 Slazem se sa tobom smo kako to uraditi a da bude legalno?
Pa ministar moze da podnese ostavku bez problema. A posto je to drugi ministar za cirka 6 meseci, i premijer bi imao oko svoje ostavke da se zapita. Jer mu jedan od najvaznijih resora u drzavi ne funkcionise. Ako krenemo sa demonstracijama i blokadama, onda tu vise nema mesta za ministra poljoprivrede, sto znaci da je stvar izmakla iz njegovih ruku i ostavka je minimum. Onda nastupaju ministarstva unutrasnjih poslova i trgovine, sto implicira da je u pitanju ozbiljan drzavni problem. Ovi salabajzeri na vlasti, ocigledno nisu svesni sa kakvim se problemom suocavaju. Jer, mi cak i da ne demonstriramo, samo sa nasim necinjenjem tj smanjenjem aktivnosti, bitno cemo narusiti stabilnost drzave. Sa ovolikom kolicinom nezadovljstva, niko ne bi smeo da se igra. Ova kolicina nezadovoljstva ce sigurno da izbije na neku stranu. Po meni je najnormalnije da se artikulise, i da se konacno preuzme nesto.

najbitnije je izaci sa sto vise predloga da se resava stanje u polj i to se uvek radi na taj nacina. da im zahtevas ispunjnje 10 a oni ti ispune 7 (puna kapa) a ne samo subvencije! i subvencije! time se samo kreatkorocno resava PROBLEM JER EVO USKORO I ZETVE,I OTKUPA I OPET ISTA PRICA ,OCEMO LI ONDA PONOVO NA PROTESTE-NE IDE ..kad se vec organizujemo da se digne cela srbija i da im se stavi do znanja-ne moze ovako.i opet cu da ponovim da je nas stav prosle godine bio bas takv da se resavaju nagomilani problemi i to jsvi ,a ne samo selektivno ali na zalost nismo imali podrsdku kolega iz APV koja je bila lojalna ministru (tj samo njihovo rukovodstvo koji imaju po 500 h ) e sada hoce da se digne cela srbija?opet zarad njihovih interesa jer su oni ugrozeni -umesto da se resava kompletna situacija i da svi budu zadovoljni.ja licno imam 3h 1exstra klase koju ne obradjum 5 god jer je pod vodom i ko me pita?evo upravo sada veliko nevreme nad mojim selom i pouzdano znam da nema dovoljno raketa a ja ulozio 50.000 eur u borovnicu sve svog novca bez 1 centa pomoci od drzave ili subvencija i kredita- i sta da radim ako me sjebe grad ?nemojte kolege gledati samo sebe jer mene licno cena psenice ne zanima jer je i ne sejem ali sam sva tri protesta prosle godine odradio kao da sam i ja ugrozen.e to je poenta ove Asocijacije jer smo uspeli da se ujedinimo i pomognemo i malinarima i ratarima, samo nismo vocarima ali ne gubimo nadu pozzz

Poljoprivreda je poljoprivreda bilo to voce povrce ili stocarstvo nemoze se to gledati ako na njihov nacin gledanja vock radja tek trece godine a u petoj je u punom rodu i stoka dok se zapati treba bar 2 godine da prodje a kazu Mirko cvetkovic i kompanija proslogodisnja davanja nisu dala ekonomsku racunicu i uredba nekasni kao prvo prosle godine nafta 60 dinara sada 120 dinara djubrivo 1005 otislo gore nasu proizvodi otkupljeni u bezcenje (zito) po 15 dinara a oni prodavali na berzi po 27.5 stoka se prodaje ispod svake cene kostanja i ko je to u plusu kada se jos i uvozi meso i mesne preradjevine iz kojekojih zemalja isto tako je i sa sadnim materijalom koji je koliko puta bio zarazen subvencionisu skoro 100%sadni materijal(jabuka) iz uvoza dok nas 50 dinara (nasa jabuka) time subvencionisu njihove rasadnike i njihove farme priplodnog materijala dok nekom 100% to i odgovara to je takav idijotizam da je to strasno.BEZ OBZIRA NA SVE NASA POLJOPRIVREDA (JEDINA KOJA IMA SUFICIT)JE U OZBILJNOM PROBLEMU .SVAKO KO RADI 10 HEKTARA ZEMLJISTA PO SUBVENCIJAMA OD 14000 DINARA TO JE 140000 DINARA DOK PLATI PIO I ZDRASTVENO OSTAJE MU OKO 60000 DINARA PODELITE ZA 12 MESECI TO JE 5000 DINARA MESCNO. S O C I J A L N A POMOC JE VECA OD TE RACUNICE ovim ne pokusavam poniziti nikoga ko radi manje od 10 hektara jel ovo je realnost jel svi smo mi mali i ovi do 100 hektara za razliku od miskovica kostica matijevica i ostalih takuna i vecih igraca,Zato asocijacija poljoprivrednika nije bas nesto mnogo dosada uradila ali nadam se da hoce i mi sami sebi treba da pomognemo nezanm ni ko je predsednik zasociacije mora da je neki poljoprivrednik domacin(bez uvrede) sami mi sebi moramo pomoci jednom lepom blokadom BEOGRADA i postaviti normalne uslove . nije 20 % i vise prijavljeno gazdinstva a budzet za pojloprivredu u nasem slucaju za granu koja jadina ima suficit postoji e sada sto su oni ocerupali nas budzet i pare preusmerili penzionerima policiji za povecanje plata ili komunalnoj policiji koja ima koliko hiljda radnika koji su toliko potrebni pa mogli su i ovi klosari da rade isto to ionako nista nerade e to je problem svaka zemlja ima budzet za pojloprivredu a sobzirom na broj manje prijavljenih trebaju da su subvencije i vece a kako mi da budemo kunkurentni na nepostenoj utakmici bez pomoci drzave koja neceni jedino sto statisticki ima dobit

ja ulozio 50.000 eur u borovnicu sve svog novca bez 1 centa pomoci od drzave ili subvencija i kredita
Ovo nisi trebao da napišeš. Sad će te neko pitati odakle ti? A može i da te poveže sa politikom, korupcijom...

"SVAKO KO RADI 10 HEKTARA ZEMLJISTA PO SUBVENCIJAMA OD 14000 DINARA TO JE 140000 DINARA DOK PLATI PIO I ZDRASTVENO OSTAJE MU OKO 60000 DINARA PODELITE ZA 12 MESECI TO JE 5000 DINARA MESCNO. S O C I J A L N A POMOC JE VECA OD TE RACUNICE"
O cemu to bre pricas?!?Kako mozes da ovo uopste i pominjes?!? Bunis se sto ti ostaje PLATA od 5000 mesecno ZATO STO OBRADJUJES SVOJU ZEMLJU?!?I prihod ti kompletan ostane koji ostvaris.pojedini rade kod gazde za 10000 din bez socijalnog i penzionog pa zive.SRAM VAS BILO!!!

Ajde molim bez razdora .... svacija je muka najveca , svakom svoja , sustina je da se mora menjati iz korena program u poljoprivredi

@Provac verovatno si osigurao usev , ako nisi nije ti kasno .... niko ovde nije izasao sa svojim ciframa

Ljudi, prvo treba realno sagledati situaciju.
Niko, nije nikog naterao da obradjuje zemlju.
Kao sto niko nije naterao nekog da radi u firmi za 10 000 din, a neko za 30 000.
Ako gledamo realno, bolje je ukinuti subvencije, a imati neku okvirno zagarantovanu cenu gotovih proizvoda.
Ovako je narod podeljen.
Jedni primaju subvencije, drugi ne primaju.
Jadni hoce da protestvuju samo zbog subvencija i ocekuju podrsku svih drugih.
Kome mi povrtari da se zalimo nemamo nikakvu stimulaciju, a svoju robu dajemo u bescenje.
Evo danas jedan kg plastenickog krastavca 20 dinara, kvantom.
Treba se sloziti i izaci sa zahtevima koji ce obuhvatiti sve grane poljoprivrede, a ne samo zadovoljiti jedan mali deo.

Zato treba da se donese dugorocna strategija za poljoprivredu i to ne u intervalu jednog ministarkog mandata pa menjaju pravila kako se kome hoce vec u periodu 10-15 godina.Nemogu neke mere da daju rezultate za 1 godinu ko sto su propagiraju ovih dana po medijima nisu mere dale rezultate ajde da presecemo sredstva.Trebalo bi strucni ljudi da vode tako nesto a ne kojekakvi savetnici,menadzeri koji se sluze samo ciframa na papiru.Mislim da to zasluzuju seljaci ipak je ovo grana sa stalnim rastom proizvodnje i bez minusa

@kurkela Ja se slazem sa time ali onda treba menjati agrarnu politiku iz korena.Jer sve zemlje ili uglavnom sve u EU imaju subvencije iz svoje zemlje i iz EU. Tu kod nas je najbolje davati stimulaciju po kilogramu predate robe a i po grlu da nebi stocari bili na gubitku.Takodje naci najbolji model za ostale grane poljoprivrede a za resenje pitati proizvodjace koji se bave tom delatnoscu(vocarstvo,povrtarstvo,itd..)Onda moze da se ukine subvencija po hektaru.Ovo je moje misljenje one koji se neslazu molim neka daju predloge druge ali ne da se svadjaju kao neke babe.

Tu moze sa malim rezovima da se naprave veliki rezultati.
Imamo neka trzista na koje minimalno svoju robu plasiramo.
Ako bih zaziveo izvoz trzisnih viskova, cene bih morale kod proizvodjaca ici gore.
Ali ovima koji kroje tu politiku ta strategija ne odgovara.
Evo prostog primera sa psenicom i hlebom u zadnje dve godine.
Koliko je hleb poskupeo, kada je manjak psenice u drzavi.
SMANJI UVOZ, POVECAJ IZVOZ.
Sve to stoji da velika vecina zemalja daje stimulacije poljoprivredi.
Koji broj gazdinstava procentualno kod nas prima subvencije?
To je neki minimalan. I od tog broja velika vecina radi sve i svasta (iispod zita) kako bih dobila
subvenciju, za koju nije ispunila uslove.

pricate neke gluposti nije problem ukinuti subvencije problem je u tome da su oni obecali to ljudi uzeli kredite uzajmili se i posadili vise naprimer nego sto su imali finansija,bacili vise vestaka,uzeli zemlju pod rendu i platili lupam 150evra po 1h planirali da plate od subvencija i sad to sve uradili kada su iz ministarstva rekli da ce finansirati velike i jake proizvodjace a sad odjednom od toga nema nista rata stize,ovi traze pare nekog voda uhvatila neko se preracunao da od tih para kupi nesto od masina a para nema i nema i nece ih ni biti sve dok postoje takvi ljudi kao sto ste vi neki ovde bez uvrede kako u svim zemljama u okruzenju ima tih subvencija kod nas nema kako to da kod nas najkuplje gorivo sto seljacima ne daju gorivo bez astronomskih poreza koje su uveli sto vestak skup ko lek a siguran sam da i tu porez astronomski mnogo stvari ovde nevaljaju nije samo subvencija u pitanju al subvencija najvise boli trenutno sutra ce boleti cena psenice kada ovi fakultetski obrazovani kazu da zito dobro rodili i da ce cena bude 12din po kg pa tamo malo kasnije ce da boli kukuruz i tako sve u krug dok se lepo ne slozimo i trazimo da zagarantuju cenu pa da vidimo kako ce onda bude!!!

@kurkela Ja se slazem sa time ali onda treba menjati agrarnu politiku iz korena.Jer sve zemlje ili uglavnom sve u EU imaju subvencije iz svoje zemlje i iz EU. Tu kod nas je najbolje davati stimulaciju po kilogramu predate robe a i po grlu da nebi stocari bili na gubitku.Takodje naci najbolji model za ostale grane poljoprivrede a za resenje pitati proizvodjace koji se bave tom delatnoscu(vocarstvo,povrtarstvo,itd..)Onda moze da se ukine subvencija po hektaru.Ovo je moje misljenje one koji se neslazu molim neka daju predloge druge ali ne da se svadjaju kao neke babe.
niko ne bi bio na gubitku kad bi bile realne cene,ovako država subenijama i premijama... pokriva deo razlike koji otkupljivači,prerađivači,klaničari...uzimaju sebi u vidu masnog profita....

pricate neke gluposti nije problem ukinuti subvencije problem je u tome da su oni obecali to ljudi uzeli kredite uzajmili se i posadili vise naprimer nego sto su imali finansija,bacili vise vestaka,uzeli zemlju pod rendu i platili lupam 150evra po 1h planirali da plate od subvencija i sad to sve uradili kada su iz ministarstva rekli da ce finansirati velike i jake proizvodjace a sad odjednom od toga nema nista rata stize,ovi traze pare nekog voda uhvatila neko se preracunao da od tih para kupi nesto od masina a para nema i nema i nece ih ni biti sve dok postoje takvi ljudi kao sto ste vi neki ovde bez uvrede kako u svim zemljama u okruzenju ima tih subvencija kod nas nema kako to da kod nas najkuplje gorivo sto seljacima ne daju gorivo bez astronomskih poreza koje su uveli sto vestak skup ko lek a siguran sam da i tu porez astronomski mnogo stvari ovde nevaljaju nije samo subvencija u pitanju al subvencija najvise boli trenutno sutra ce boleti cena psenice kada ovi fakultetski obrazovani kazu da zito dobro rodili i da ce cena bude 12din po kg pa tamo malo kasnije ce da boli kukuruz i tako sve u krug dok se lepo ne slozimo i trazimo da zagarantuju cenu pa da vidimo kako ce onda bude!!!

Ko je tog tukao po usima da uzme kredit i nada se subvenciji.
Tovio sam i ja svinje bez subvencije, kredita,,,,
finansirao iz sopstvenog dzepa, i na kraju bio u minusu.
Mnogi ne obradjuju zemlju, a podizu subvencije, dali je to realno?

Oko drugog dela posta se potpuno slazemo.

Ma zaleteli se alavci i izpodizali kredite za traktore i ostalo racunajuci na subvenciju kao obaveznan prihod.Sad kad nema-prpa,i odmah dernjava i kuknjava.Sve subvencije treba ukinuti,to je cisto bacanje para iz budzeta.Pa onda kao za mleko-ako predas vise od toliko i toliko dobijas bonus na cenu.Znas kako bi se onda obradjivalo,sve u 16.I nebi bilo zaparlozenih njiva.Ovako,zapeli za subvenciju kao da im je to obavezno sledovanje.Cak je racunaju kao prihod od zemlje.Bruka.

Vec sam pisao da mislim da su subvencije po Ha glupost kao i one koje su bile za ukrupnjavanje poseda.Stimulacije treba da postoje ali samo po kg ili grlu i to za ekonomski neisplative proizvode jer npr Ha tresnje moze da da netto zaradu od 30.000€ a jedan Ha sljive za industriju 3.000€ i jedan i drugi proizvodjac su vocari a dali treba obojici subvencionisati zasad procenite sami.Druga stvar je sto zemlje sa razvijenom industrijom koja puni budzet od toga odvajaju za podsticaj poljoprivredi,nasa zemlja te pare od industrije NEMA i to svi znamo_Ovo je kao kada jedva imas za hleb a dete ti trazi Patike od 150€

Vidite kako bi mi umeli da ekonomišemo u agraru. Svaki domaćin u ovoj zemlji bi u 10 tačaka izneo rešenje problema i to bi funkcionisalo, svi to znamo. Ali ovi gore to jednostavno neće. Nikada ! To im je, izgleda, nalog, i nema diskusije.

Ma zaleteli se alavci i izpodizali kredite za traktore i ostalo racunajuci na subvenciju kao obaveznan prihod.Sad kad nema-prpa,i odmah dernjava i kuknjava.Sve subvencije treba ukinuti,to je cisto bacanje para iz budzeta.Pa onda kao za mleko-ako predas vise od toliko i toliko dobijas bonus na cenu.Znas kako bi se onda obradjivalo,sve u 16.I nebi bilo zaparlozenih njiva.Ovako,zapeli za subvenciju kao da im je to obavezno sledovanje.Cak je racunaju kao prihod od zemlje.Bruka.

::lose::

Vi verovatno ne zivite od poljoprivrede kad ovako govorite ili imate neki drugi razlog zasto tako govorite...i smatram da niste u pravu iz vise razloga...
1) Stalno se prica o zasterloj mehanizaciji, neadekvatnim uslovima za drzanje zivotinja, potrebama za cuvanje i skladistenje voca i povrca...da, to su problemi a resenje tih problema je u obnovi mehanizacije koja ce biti produktivnija i bolja, izgradnji savremenih objekata i tako dalje....to su investicije u podizanje konkurentnosti ali su to vrlo velike investicije za poljoprivredu u kojoj je obrt kapitala spor a profiti mali....iz tog razloga DRZAVA MORA DA PODSTICE OVE STVARI
2) Naravno da je veca proizvodnja isplativija ali ne unedogled...postoje granice u velicini za jedno porodicno gazdinstvo ali sa dve krave sigurno necete moci da prezivite (mislim samo od mleka) i ne vidim zasto su problem oni koji hoce da povecaju svoju proizvodnju do granica koliko mogu da obrade u svom gazdinstvu...ZASTO SE I SADA I U PROSLOSTI SVI PLASE BOGATOG SELJAKA
3) zaparlozenih njiva ima tamo gde nema ljudi...idite u Vojvodinu ili u dolinu Morave i nadjite mi zaparlozene njive...necete uspeti
4) u Evropi, kojoj mi geografski i na svaki drugi nacin pripadamo, poljoprivrednici dobiju subvencije i to je njihovo pravo i kalkulisu i subvencije u svoje prihode...pa nisu nasi seljaci uvati i repati pa da njima ne treba drzava da daje subvencije i podsticaje...JA LICNO SVAKOG KO GOVORI DA POLJOPRIVREDNICIMA TREBA UKINUTI SUBVENCIJE I PODSTICAJE SMATRAM NEPRIJATELJEM SELA I POLJOPRIVREDE

AKO VAMA SUBVENCIJE I PODSTICAJI NE TREBAJU A VI IH NEMOJTE UZIMATI I TACKA ALI NEMOJTE OSUDJIVATI ONE KOJIMA SE DAJU I KOJIMA SU NEOPHODNE

Svako dobro,

Male im subvencije kad hoce da su velike gazde,da kupe za 3 godine sve nove masine i placaju arendu 200e/kj pa njima je mala cena i 25din/kg kukuruza i malo im subvencije kad su alavi.

Nazad
Vrh