ASOCIJACIJA POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE

Lepo u svim drzavama sveta pa cak i u Srbiji privrednici placaju socijalno osiguranje prema prometu na racunu cini mi se da je u Srbiji promt od 20 miliona bio limit za prebacivanje u grupu sa visim placanjima
Porez na dobit se za fizicka lica ako se nije menjalo zadnje vreme naplacivao kada prebaci dobit od 1.320.000RSD ako od subvencija neko dobije 1.400.000
to je neto dobit i samim tim je obavezan da prijavi porez na dobit plus sto koliko god da je poljoprivreda u teskoj situaciji onaj ko obradjuje 100 ha ostvaruje znacajnu dobit u odnosu na onoga sa 10* manjm povrsinom

@kicca ne zameri ali nisi u pravu. Prvo se mora razgraniciti kakva vrsta privrednika. Ako govorimo o DOO, nema nikakve veze ko je vlasnik, vlasnik radi za platu i u svojoj firmi i na to placa doprinose. Ono sto ima veze sa prometom na racunu jeste poreska obaveza (do 20.000.000 kvartalno, preko toga mesecno). Dobit na koju se placa porez je razlika izmedju priliva i odliva na racunu, nema nikakve veze sa prometom.
Ako kupis repromaterijal za 100 din a to prodas za 200 din ostajes dobar 100 din (zarada dinar na dinar). Ako tih 100 din prijavis kao dobit placas porez na to. Ako tih 100 din ulozis u razvoj, dobit ti je 0. To se zove INVESTICIONO POSLOVANJE i to je cilj svake normalne drzave jer investicionim polovanjem se otvaraju radna mesta, ulaze u razvoj, povecanje produktivnosti i sve ostalo.
Drzava se ugradjuje kroz naplatu PDV, odnosno da bi ti onih 100 kupio materijala, drzava ti dodje 18 din koje si platio porez.
Na onih 200 sto si prodao ti dodjes drzavi 36 din, pa kad se to sravni dodjes joj 18 din, i to je PDV jer placas porez na vrednost koju si dodao-proizveo. Na taj nacin je drzava uvek u plusu, pod uslovom da ima proizvodnje i da je u stanju da to registruje i naplati.
Poljoprivrednik koji je inkasirao tih 1.400.000 na tu povrsinu mora da je u sistemu PDV ( da ne ulazim u to kako ulazi u taj sistem i cemu to sluzi) ako za te pare ne kupi opremu zemlju ili nesto drugo je kompletna dileja i sledece po podnosenju zavrsnog racuna verovatno ce morati da proda nesto od zemlje da plati svoju nepromisljenost u vidu poreza.

A sto se tice PIO, koliko platis, toliku penziju dobijes. U slucaju PIO osiguranja poljoprivrednika, nemas mogucnost da biras velicinu uplate i vrednost penzije. Za to postoje privatni investicioni fondovi, kao i privatno zdravstveno osiguranje.

ponavljam, tih 1.400.000 nije neto dobit vec priliv, a da bi se ostvario prethodno si morao da platis 1.700.000 prema tome ako ne proizvedes nista, ti si u minusu za 300.000. Tu stupa na scenu inspekcija jer ukoliko nije bilo nek prirodne katastrofe, postavlja se pitanje kako si mogao da ulozis 1.700.000 a da ne prizvedes nista. I ne brini, u tom delu su inspertori vrlo rigorozni kad su u pitanju "veliki" poljoprivrednici!

To je sve prekopirano iz medjunarodnog knjigovodstvenog sistema, nije nista izmisljeno u Srbiji, ali vazi i kod nas, i sa manjim ili vecim izmenama vazilo je i pre '90.

Rupa na saksiji ako znas na sta milim!

Za vlasnike radnji je po probijanju 20 miliona islo socijalno duplo i to znam sigurno ali da to zanemarimo
Ako vlasnik ima platu onda je opterecenje za PIO 65% od plate a ako nema definisanu platu onda je dobit iz predhodne godine njegova plata i uzima se kao osnovica za PIO

To sto ti nazivas investicionim ulaganjem ne POSTOJI u takvom obliku to je dobit koju ces naravno potrositi na investiranje u sirenje proizvodnje i onaj koji zaradi kao neto platu 1.400.000 ce da trosi taj novac nece da ga drzi na kontu
U dosadasnjem sistemu su veliki poljoprivrednici bili privilegovani na vise nacina i svi to veoma dobro znamo ministri i pomocnici samo spartaju po velikim gazdinstvima LICNO sam prisustvovao jednom takvom predizbornom sastanku

Dzaba se prepirete,dok drugi kupe kajmak.Moj licni stav je,da ove asocijacije koje postoje u nasoj zemlji nerade ama bas nista da bi za poljoprivredu i nas seljake ucinile bolje.Nema tu veliki mali, meni tebi,svi su jednaki i svaciji hektar je zita je koristan ovoj drzavi.Oni iz vlade ucine glavesinama u asocijaciji nestokorisno za licni interes i onda kao oni su se borili za sitne kojih ima 90%.To vise ni mala deca nemogu da progutaju a kamoli mi.Nema subvencije pa staradicemo i bez njih ali oni nece ostati na vlast jos dugo tako da ce vec sledece godine doci novi kojice nas valjda saslusati.To stosadbudu pokrali od seljaka to im je zadnje od ove hajke na seljaka koji je uvek menjao vlade u srbiji pa i sad ce.

Asocijacija poljoprivrednika srbije je jedan onako ukras cisto da se zna eto nasa drzava ima poljoprivredu.Slicne asocijacije i udruzenja u pekarstvu i mlinarstvu su uticale da se zabrani izvoz psenice.A jos nijednom nije asocijacija uticala na cenu psenice,kukuruza i soje.
Evo da citiram sebe od 17.3.2011
Odma su mi rekli da nemam sta pametno da pisem pa eto lupetam iz zezanja
Napisao sam Asocijacija poljoprivrednika srbije to se odnosilo na sve asocijacije u Srbiji i Vojvodini nisam znao da postoje 2 asocijacije pa se neko osetio prozvan ali moja greska APV ili APS meni je tako svejedno

Нешто сам изгледа пропустио. Што би рекао Милан Беко "Ајдемо из почетка" ! - до мене није дошао став АПСа, па не могу никога ни да кудим ни да хвалим. Ни уредбе нисмо видели. Шта да кудим? Кога да кудим?

kako nije bilo povecanja proizvodnje, kada se prosla godina smatra za solidnu godinu a mi izvezli rekordne kolicine kukuruza? a one poplave pa grad ne nego to je uzeo neki mamlaz iz birokratije i izracunao i nije uzeo u obzir sve. a te mere koje su od proslih godina ce tek ove i sledece godine pokazati koliko su bile dobre. a dali cemo sledece godine baciti ista djubriva videcemo

samo jedno kratko pitanje za sve forumase?da li je poljoprivreda samo subvencije ili:
1)podsticajna sredstva za vocare
2)podsticajna sredstva za stocare
3)protivgradna odbrana-ne postoji
4)nekontrolisani uvoz polj proizvoda
5)monopol i tajkuni
6)odvodnjavanje zemljista
7)uvoz GMO hrane
:cool:dugorocna strategija
9)odlaganje prodaje zemlje strancima
i jos hiljadu problema koje imamo a vi se uhvatili subvencija , pa samo subvencije pa kako cemo obradjivati zemlju kad jednog dana ne bude bilo tih subvencija.opet isti problem svako svira svoju pesmu stvarno pojedinci bi trebalo da se zapitaju dokle ide taj njihov egoizam i samozivost.pozzz

U pravu si Provac, dobar ti je post.
Svašta nama trenutno nedostaje, ali momentalno najviše nam nedostaje keš.

Najvise nam nedostaje mozga,i zdravog rasudjivanja.

Kad je u pitanju opstanak nas napacenih i kad mislim od cega cu skolovati decu , i razum gubim polako Nikola .

@ Provac u pravu si , ali ovo je korak prvi ovo nas najvise boli trenutno ... pa boze moj duga je godina nije ministar i banda koju slusa nisu bogovi ... polako samo kad seljak ustane kuka i motika to je kraj !!!

Obećaće da će isplatiti,što su već izneli kao vest na kvantašu i normalno paori će nasesti kao i uvek jer protesti treba da se organizuju do ispunjenja zahteva a za to treba dosta novca.Kako se masa raziđe piši propalp

Ovo sto je @provac napisao je sublimat nekih minimalnih zahteva. Tako i treba pregovarati. Separatne mere su za njih samo kupovina vremena, za njihov dalji javasluk, nerad, korupciju, katastrofu. Treba ih naterati da rade, a ove najvaznije prisiliti na ostavke.

Neki bi prodali veru za veceru izgleda...dajte nam ove godine subvencije a do godine i ne moramo raditi zemlju tako neki gledaju,a sta sa seljacima koji su godinama pre subvencija radili zemlju,rade je bez subvencija sad a i radice je i dalje...

@Provac osim zabrane izvoza jos bih dodao i zabranu uvoza,zna se kako je u "evropskim" zemljama kad kod njih stignu prve jagode STOP uvozu drugih jagoda,isto tako je i za ostale proizvode.

@NA sledece godine necemo uletati u kupovinu budjavog semena i preskupog vestaka, kupovati naftu na crnjaka po 90 i 100 din a ne po 120 pa ce biti malo lakse!

Koliko vidim niko ne kuka da nece posejati i podjubriti njive jer nije dobio subvencije,nego nece kupiti nov traktor ili otplatiti postojeci...

Nazad
Vrh