ASOCIJACIJA POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE

Најгоре од свега је што је у овом приступном периоду Србија добила пуно новца и што је тај новац мало подељен и пољопривредницима, па су се људи толико обезобразили да сада и неће да сеју ако нема неких субвенција.Па чекајте људи ,па ни пре нису биле субвенције па смо сејали, мислим да су се неки мало избезобразили или ти размазили,, није то поента пољопривредне производње ,већ је поента да те та производња што мање кошта и да се применом најбољих агротехничких мера произведе јефтино и што је најбитније да се обезбеди сигуран и гарантоване цене пласман.нисам је сада против субвенција или подстицајних средстава ,боже сачувај , већ ја лично мислим да би ми сви имали вишеструко више користи када би нам инпути били бар за 30-40 % мањи ,е то би била права ствар онда ми њихове паре и не требају већ да плаћам нафту и дјубриво,семе и заштиту по некој цени коју ће држава субвенционисати произвођачима, на тај начин би једнако био подстицан сваки сељак и не би било више расправе око пио или било које неправилности.( ја мислим да је ово веома паметан предлог који знам да постоји од раније али никако да се спроведе јер тиме би се избегле манипулације типа добијања субвенција на нпр 350 х а тамо расте коров ,брига њега важно је да је он добио паре сејо не сејо ,е ту би дошло до тога да буду награђени они који стварно обрађују земљу а не само фиктивно )

уопште ми није јасан овај нови систем имам само девет порука и не може да прима више или сам ја лаик или не знам шта је у питању, много ми је било лакше пре са старим системом

Provac,ljudi su prinuđeni da čekaju subvencije (to mi hobisti znamo vrlo dobro),jer su neki i zadnji dinar uložili u setvu a do žetve je daleko a to je zato što su cene nafte i repromaterijala visoke plus dažbine da bi se ostvarile subvencije.Kod nas hobista je novčanik sve tanji i ne znam dokle će izdržati ali dugo nećeali kad mi prdnemo u fenjer povućemo i ove kojima je to osnovna delatnost a ostaće samo VELIKI,Nema mnogo vremena za razmišljanje,nego insistirati da se podsticaji daju pre setve a ne kad im padne na pamet i ne zadovoljavati se onom,kad god došlo dobro došlo

ма све то стоји зоки ја сам исто тако за то да се све зна а не да се чека задњи секунд.али ти кажем да би било најједноставније да сви регистровани пољ произвођачи имају свој пиб и да на основу тога могу да купују и нафту и семе и све што прати производњу по регресираној цени и да тако оствариш субвенције на лицу места а не да чекаш уредбе или било какве њихове законе па да скупљаш бонове рачуне па тек онда да добијеш паре које си уложио,већ овако као рег пољ произвођач знаш шта ти следује и толико и толико можеш да узмеш нафте ,семена ђубрива и заштите и крај мукама а не онилика папирологија, стим да контрола нас самих буде ригорозна као и казне ,а те поделе на хоби и нехоби мени се лично не допадају из простог разлога јер је циљ исти УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ а то значи да се што више људи бави пољопривредом без обзира да ли је он хоби или не ако он доприноси том циљу,све једно је како ће се звати.јер ја мислим да нема разлике између тебе и твог производа од онога ко је профи и онога ко није, а то условљавање са ПИО је чисто утеривање пара у државну касу ,јер ако добро израчунаш колико новца дајеш за то ПИО ако би исти новац давао у било који добровољни пензијски фонд много би већу пензију и много боње услове имао.значи циљ је основни појједноставити процедуру а да резултат буде исти.позззз

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ а то значи да се што више људи бави пољопривредом
Ne znači. Unapredjenje ne znači omasovljenje.

е ту би дошло до тога да буду награђени они који стварно обрађују земљу а не само фиктивно
Da bi dobio subvencije moraš da imaš račune za djubrivo, seme i gorivo. Teško je da se prošvercuje na velikim površinama.

ali kad mi prdnemo u fenjer povućemo i ove kojima je to osnovna delatnost
Nećete ih povući. Samo ćete ih ojačati kad im prodate zemlju u arendu.

U tih 20%,imenjače ima poprilično manjih poljoprivrednika koji jedva i svoje uradi,na te mislim da će poći za nama,tj.sve ispod 20ha neće moći opstati

Зоранциле дај мало бре размисли пре него што нешто напишеш:Унапређење пољопривредне производње је врло широк појам који између осталог подразумева од обраде земљишта па до продаје производа ,па ако се све то унапреди и ако се донесу било какви закони који ће ти гарантовати (када сведеш своју рачуницу )зараду на 20 крава од 1000 еур месечно , што значи да ће се пољопривреда омасовити јер ће многи људи видети ту себи спас,.а зашто је потребно да добијеш рачуне за годриво и ђубриво зар није једноставно да добијеш оно што ти следује без тих рачуна ,, и ја не могу да схватим у ком ти веку живиш ,,јел ти тешко данас да набавиш рачун ако треба и за тенк! дај не буди смешан! ти који мувају са тим, њима није тешко да ти набаве путни налог за месец . према томе логика је проста имаш 10х обрадиве земље одеш на пумпу и сипаш регресирану нафту и то колико ти следије по хектару и крај приче исто тако за семе и све остало е онда ће се много теже сналазити ови који добијају субвенције а не знају ни где им је њива или обор.поззз

Nemoj se ti brinuti za državu da će je neko zahebati muvanjem sa računima. Ona o tome mnogo bolje brine sama!
Ako pogledaš hronološki, videćeš da država iz godine u godinu uvode nove, otežavajuće procedure i uslove za dobijanje subvencija. Kako uoči gde dovitljivi nalaze rupe i slabe tačke u proceduri (i tako lakše dolaze do subvencija bez ulaganja u samu poljoprivrednu proizvodnju), tako tu zaoštri uslove. Npr. pre je možda i moglo da se kupe računi, ali sad kad je potreban račun na ime je već teže. Možda i sad neki mogu da muvaju sa računima ali velika većina ipak ne može, a većina je ipak najbitnija.

A to, da ti neko nekim zakonom garantuje neku zaradu, to je utopija!

ako ti neko garantuje otkupnu cenu mleka zasto bi ti neko garantovao i zaradu ,jer ostalo je na tebi a ne na njima jer je upravo to bila jedna od tema sa min ,da se pritisnu preradjivaci i otkupljivaci radi uspostavljanja cvrsce saradnje sa proizvodjacima gde bi cena bila zagarantovana.A sto se tice racuna to je upravo ono sto sam i ja objasnio da je drzava ta koja komplikuje nas posao oko subvencija ,jer je to nekada bilo mnogo lakse i jednostavnije a sada komplikuju upravo zato da bi mnogi odustali ,,,dryava nek ostampa najobicnije bonove za gorivo koje ti sleduje isto tako za seme i djubrivo i kraj. odes u trezor podneses koliko zemlje imas i dobijes bon a posle drzava nek se maltretira oko administracije jer ih i ovako ima na hiljade kao da nas ima 80 miliona a ne osam.pozzzz

Provac, da si upućen u problematiku kao što se hvališ, znao bi da budžet za poljoprivredu nije dovoljan da bi se svima subvencionisao sav repromaterijal. Zato je država i napravila razne prepreke, jer nema svima da isplati subvencije.

Prvo i osnovno ja se nikada u zivotu ni sa cime nisam hvalio i to mi nije neka odlika, ali to bas nema nikakve veze sa budzetom jel tako,, A da li ti koji se ne hvalis, imas neki pametniji predlog od mog! jer ako nisi dobro pratio moje postove od pocetka ne bi bilo lose da malo pogledas,jer ja nisam rekao da to mora biti za juce, vec da je to samo moje misljenje i kao takvo sam ga izneo ,pa je korektno na tu temu da se malo prodiskutuje , a ne da se odmah ide djonom.Kao drugo, ja mnogo bolje znam koliki je budzet, i gde su otisle pare od agrara za razliku od tebe jer ti gledas samo tv i citas novine a nisi upucen u problematiku iz razgovora sa ljudima iz cele Srbije tako da nemoj da iznosis pausalne ocene jer nije koraktno, vec daj neki predlog da bi kao ljudi koji smo u istom sosu nasli resenje za sve. ,Prema tome ja znam da drzava nema sada para ali ko zna mozda cemo jednom (ako ikada izadjemo)iz krize to i moci da ostvarimo jer tako je bilo za vreme Tita(nisam Titoist ali sam odrastao preko puta polj zadruge ), mnogo prostije i jednostavnije , a to si sto posto u pravu da oni namerno donose nove uredbe i uredbe na uredbe da bi sto manji broj ljudi dobio subvencije, sto u nasem komsiluku nije slucaj jer tamo dobijaju svi koji obradjuju zemlju .pozzzz

Čitam ja tvoje postove redovno. Mislim da je u tvom interesu i svih članova asocijacije da ti pažljivo i precizno pišeš da ne bi neko pogrešno shvatio jer ljudi ovde tebe smatraju za nekog uticajnog člana asocijacije. Upozoravao sam te već jednom prilikom u temi o novom ministru ove zime.
Moraš jasno da napišeš: "moje lično mišljenje je da treba da se uradi tako i tako... " ili "stav asocijacije je to i to..." da ne bi bilo zabune.
Što se tiče subvencija, nije problem kako će se raspodeliti. Realno, kako god da se daju, uvek će se naći neka rupa za neke ljude i za neke zloupotrebe. Naš problem je što je mali budžet, i što jednostavno nema dovoljno novca za sve što bi nama trebalo (i što bi mi voleli).

Ako nema novca imenjače onda se lepo izađe pred narod i tako kaže; gospodo poljoprivrednici nemamo novca za subvencije i kraj priče a šta je ovo,mali broj dobije a velika većina ne.Ako nema nema nikom ako ima ima za sve

postoji tu jedan problem koi mi ne želimo da priznamo a to je sledeće večina poljoprivrednika ( bar u mom kraju ) prodaje kukuruz preprodavcima ili ode na kosovo tako da država nema računa da malima da subvencije jer od njih i nema koristi što nije slučaj kod velikih proizvođača jer logično je da ako nekoga stimulišeš realno je da očekuješ da ti on i proda taj svoj " stimulisani " proizvod da bi država to prodala i imala dobit a ovako država ti daje subvencije a ti robu prodaješ drugome i tako samo ti zarađuješ .

To je možda kod vas u Južnom Banatu, ali ovde u Srem nakupci slabo zalaze, a da ne pričam o severnijim krajevima.

postoji tu jedan problem koi mi ne želimo da priznamo a to je sledeće večina poljoprivrednika ( bar u mom kraju ) prodaje kukuruz preprodavcima ili ode na kosovo tako da država nema računa da malima da subvencije jer od njih i nema koristi što nije slučaj kod velikih proizvođača jer logično je da ako nekoga stimulišeš realno je da očekuješ da ti on i proda taj svoj " stimulisani " proizvod da bi država to prodala i imala dobit a ovako država ti daje subvencije a ti robu prodaješ drugome i tako samo ti zarađuješ .
ja sam i napisao da je to u mom okruženju:ppozdrav:

Ako nema novca imenjače onda se lepo izađe pred narod i tako kaže; gospodo poljoprivrednici nemamo novca za subvencije i kraj priče a šta je ovo,mali broj dobije a velika većina ne.Ako nema nema nikom ako ima ima za sve

Razmatrali smo isto ovo nekoliko puta, isti učesnici, ista pitanja i odgovori... Napisao sam već negde da mislim da ako bi se postojeći budžet rasporedio tako da svi dobiju, onda bi svi dobili možda po 1000-2000 dinara po hektaru... a to nikom nebi ništa značilo...

Nazad
Vrh