Arpadžik i luk

kiraj novi sam na forumu,iz nk sam,procitao sam sve tvoje poruke i vidim da znas dosta o luku.htio bih da usadim holandski zuti luk iz arpadzika pa me interesuje koliko kilograma arpadzika ide na 20 ari?ako mozes odgovori mi na mail --------------------- posto se slabo snalazim na internetu:)HVALA!!!

Pozdrav za sve na forumu i tema je odlicna
Procitao sam ovu teme i celokupnu diskusiju, takodje se bavim proizvodnjom crnog luka(zaokruzena proizvonja), a interesuje me ako moze kiraj da mi kaze na kolikoj povrini se bavi semenskim lukum, i da li vec u napred ima kupca i po kojoj ceni radi, naravno ako nije tajna.Trazio sam dosta na internetu ali malo ima diskusija na temu proizvonje semena luka, pa bi vole da se ukljuce svi koji se time bave

Mozete li mi reci cime treba da se prska beli luk i kada, kao i nacin i vreme prihrane vestackim djubrivom?? Hvala unapred

Pozdrav za sve na forumu i tema je odlicna
Procitao sam ovu teme i celokupnu diskusiju, takodje se bavim proizvodnjom crnog luka(zaokruzena proizvonja), a interesuje me ako moze kiraj da mi kaze na kolikoj povrini se bavi semenskim lukum, i da li vec u napred ima kupca i po kojoj ceni radi, naravno ako nije tajna.Trazio sam dosta na internetu ali malo ima diskusija na temu proizvonje semena luka, pa bi vole da se ukljuce svi koji se time bave
Proizvodnju semena luka imamo ,kako kad .Najviše smo radili 2,5 kj a najmanje 0,5 kj.Uglavnom radimo dve sorte ,majski srebrenjak i holandski žuti.Nekada imamo ugovorenu proizvodnju .Cena ,ugovorene proizvodnje je od 6-8 e / kg za žuti i 8-10 za majski srebrenjak.U slobodnoj prodaji ide ,u zavisnosti od godine 8-10 za žuti a za srebrenjak od 10-15 e /kg.
Ograničavajući faktor u proizvodnji je prostor za dosušivanje cvasti.Prinos semena jako varira ,ima godina kad se po jutru postigne 500-600 kg sa odličnom klijavošću semena (sušne godine) ali ima godina kad ne rodi ni 100 kg pa se javi problem sa klijavošću (2010 godina)

Pozdrav svima! Novi sam ovde. Posejao sam oko 1kj. majskog srebrenjaka, otprilike 550kg, sve za mladi luk. Dosad sam radio u basti oko 10000veza i bilo je ok. Sad mu malo zuti vrhovi a i ne znam kakav ce biti posle ovog snega. U basti nisam imao taj problem verovatno sto je bio u zavetrini, a ovde na otvorenom. Nadam se da ce lepo izgledati. Kakva je situacija kod vas?

moj je za vadjenje ali nikad da krenem cekam da se udeblja jos par dana naravno u plasteniku je da li neko zna cenu na kvantasu ns ili vec koja je cena kod vas.

svuda je zut i tek ce da pozuti od mraza i vetra.Cena je katastrofalna ja ga radim dugo ali ovako jeftin u pocetku nije bio a cenu nesmem ni da kazem.....

Ima nas par clanova koji radimo na otvorenom upravo Majski srebrnjak.Znas kako,to je normalna pojava od mraza i nije problem.Vremenom ce to nestati,a ako ne nestane samo se zalomi vrh koji je malo zut-nista strasno!Ja ocekujem da krenem posle 1 aprila sa nekim iz baste,taj je extra brzo narastao,imao je idealne uslove i zavetrinu.Vec onaj sa vece parcele,mislim da necu pre 15 aprila krenuti...Luk ko luk,divljacina rasti i po hladnom,ja moj ove godine cak necu ni prskati od lukove muve,gotovo ce biti Organski...

pa znaci da sacekamo onda ovaj prvi uskrs pa da tu zadnju nedelju izvadim sve pre nego sto krenu ovi lukovi od spolja mada i taj spolja ne verujem da vredi davati ispod neke cene od 10 dinara jer nije ga lako spakovati i srediti .

Katastrofa, to je mala cena. Mozda jos nije pocela sezona, ne treba ga dati ispod 10 din pa nek propadne. Kad svi gledaju samo svoj luk da prodaju pa spustaju cenu a nakupci to znaju pa ucenjuju. A oni po pijacama uzimaju duplo vise (25-40 din), moj otac se bavi sa time pa znam. Ja imam neke nakupce na kvantasu, ljudi rade dva tri dinara po pusli, npr. ako je kod njih 18 ja im dajem za 15 din i mislim da je to ok. Bice za branje tek oko 10. aprila. Ne prskam ga uopste samo sam bacio dosta azota.

ja sam ga pocetkom septembra zasadio ali malo oko 1,5 ar.nisam sada mogao pronaci [lukovica] .napolju je a moracu jedan veci plastenik napraviti posto je nas troje pa nemogu spremiti mnogo. jednostavno neide prodaja srebrenjaka nigde. na nekoliko pijaca sam se raspitivao i svud lose. zasejao sam 1kg semena [baruta] srebrenjaka pa ako uspe lepo imacu i za prodaju u avgustu. to je skopski srebrenjak i najvise ga traze na pijaci al kad neide neide

Pozdrav.
Imam problem. Sadim crni luka za svoje potrebe, ali svake godine kada ga vadim glavice mi budu sitne.
Sta je potrebno luku da bi napredovao i napravio krupnu glavicu?
Cime da ga prihranim, koje djubrivo da mu bacim...? Sta Vi koristite?
Svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Bio sam da obidjem luk, ima neke fleke od verovatno od zime po perajima, ne znam sta ce biti sa time? Kakva je situacija kod vas?

Bio sam da obidjem luk, ima neke fleke od verovatno od zime po perajima, ne znam sta ce biti sa time? Kakva je situacija kod vas?
da li nije vise od 2 god tu bio luk. treba mu menjati mesto. od mraza se sasuse pera .e sad moze biti i od plamenjace.kod drugara je isto tako prosto ko sugav. ima i neka bolest sam cuo da se istovetno ponasa. ove godine sam poceo da radim sa lukom i nemam tih problema.

@ genca ja sam bacio austrisku 15/15/15 plus. pre setve . posej dublje da se lukovica nevidi i poprsci stompom. stitis od plamenjace i crva cim niknu 3 pera u proseku. ja posle prehranjujem anom i kad prscem od plamenjace ubacim prehranu preko lista. dobro ga natapaj vodom pogotovu u pocetku. meni je mladi srebrenjak u septembru posadjen i sad su vecina ko praziluk velicinom. jedva sam proturio te vece jer vreme zeza pa preraste. okopavanje luk nece i treba izbegavati. to sam od svih cuo posto se ovde svi bave time. selo povrtlara pretezno

Kad smo vec kod tih pruga po liscu,ima toga i kod nas u selu nisam znao!Ljudi obilazili ovih dana i pitaju me,ja reko bio sam skoro nisam nista primetio,kaze sa jedne strane bele pruge,s druge normalno!Ima vise slucajeva...Moracu da skoknem sutra da obidjem

ako je bela pruga to je od mraza i to pero ce se osusiti. ali ako je sivkaste boje [boja pepela] to moze biti i od plamenjace ili ta bolest sto se javlja pretezno kad se vise godina radi na istom mestu. juce sam prodao u dvoristu mladi srebrenjak po 11din veza. nece izgleda krenuti navise cena.na kvantasu 15 din mah vec dve sedmice

Na toj parceli nikad nije radjeno povrce. Radjena je analiza zemlje rekli da ako se sadi soja ne treba bacati npk 10 godina. Rucno je posadjen. Seme je selektovano pre sadnje 16-20mm 9-16mm i ispod 9mm. Selektovano je da bi se moglo redom brati jer ovi krupniji pre stignu. Ovaj najveci, 6 redova od 200m oko 10 000 pusli, je oko 15cm velicine 3-4 lista, i on ima fleke, onaj drugi je manji i nema. Bacili smo 200kg ureje posto je potrebno zakiseliti zemljiste. Fleke su sivkaste nekoliko santimetara ili kao puno sivkastih tackica. Posadjen je u oktobru i otada je skoro stalno natopljena zemlja. Ja mislim da je od mraza, a duva i hladan vetar ko lud, ali se ne razumem dovoljno pa pitam sta to moze biti i da li ima resenja. Psenica je isto vidim ostecena, verovatno od hladnoce.

Nazad
Vrh