Arpadžik i luk

- - - - - - - - - -

@ megidon probaj isprsci protiv plamenjace.i kod mene je mnogima tako a ja sam stitio vec dva puta i jacom dozom tako da tek po di koje pero se moze primetiti .kod drugara je kompletan flekav i jako tesko ga prodaje. @ bocar darko imao sam spremljenih uvek oko 500 vezica luka i dobrog je kvaliteta. nas troje nemozemo vise spremiti za dva dana pa vecinom da bi bio svez toliko spremim .nije bitna kolicina sve je to isto mozes imati i 500 i 5000 veza kad jednostavno tesko ide prodaja.ja uklapam kad ga niko nepriprema i lakse prodam a inace nakupci placaju 7-9 din u selu a meni 11-12. nedam im jeftinije jer me nemogu ucenjivati , stavim u auto i eto me na pijacu da im pomrsim racune. problem pravi ovo vreme pa ni kupaca nema .

11c7bpg.jpg
1iol7s.jpg
xmianq.jpg

Majski srebrnjak,nema vecih ostecenja od mraza...Samo sunce i kopanje mu trebaju,ali verovatno u aprilu mesecu ... Blato je strasno,prihrana je obavljena pre 2 nedelje otprilike a ici ce jos jednom kad se uvremeni!

Luk ti je super!Ja mislim da ce krenuti da se prodaje u aprilu, tad ga narod i trazi, sad se slabo konzumira. A i uskrs pada kasno 5. maja pa ce to malo produziti sezonu. Nakupci prodaju u sezoni oko 2000 veza na dan, nekad dva dana.

Hvala,i meni se cini OK.Nema sve je do arpadzika,clan @Kiraj ima dobru robu i onda ja imam dobar luk :) Mislim da ce poceti oko 20-og aprila da se cupa...Taman da za 1 maj,Uskrs i Djurdjevdan bude u ponudi a posle ja tu odmah sejem kukuruz.

kod nas se dotle sve pocupa i proda sto se tice srebrnjaka. kod mene je 50-70cm visine .@ savato kad si posadio mladi luk ? lepo izgleda nema sta .kod nas niko neradi tolike povrsine mah do 10ari. nema radne snage dovoljno a placati se neisplati.

Pozdrav. Ne mogu da stignem da oprskam luk od ovog vremena. Uspeo sam nekako da oprskam cetvrtinu parcele, morali smo rucno posto nisu ostavljeni prohodi. Prskali smo sa fungicidom bravo 720sc( plus okvasivac i prehrana), i posle pola sata je pala kisa, pa me zanima da li neko zna da li je prskanje uspelo ili treba ponoviti.

Pa gore smo se dopisivali, flekav je nekako, ne znam je li mraz ili plamenjaca pa mi vica022 preporucio da probam da oprskam, karenca je 14 dana.

Necu da prodajem, nego da ga podelim pa da trujem narod! ha,ha salim se! ne planiram berbu pre 20-og aprila a karenca je do 12-og aprila pa nece biti problema, a i oprskao sam samo cetvrtinu jutra.

Sad citam ovo pa sam se setio price prodavca u apoteci za Sistemin, posto sam isao da kupim isti negde krajem novembra kad mi je srebrnjak imao 3 lista nebi li preko zime bio miran od crva, kaze on: Pazi za luk ti je 63 dana, za ostalo Ti je manje. Na moje pitanje, pa sto samo za luk 63 dana, rece da je i za luk bila ranije karenca 28 dana, medjutim ljudi ni to nisu postovali, pa su podigli na 2 meseca. Ali nisam siguran koliko njih bas postuje to u dan.

Ove godine u selu sam video jednu parcelu pod lukom iz jesenje sadnje iz arpadzika. Izgleda malo oprljeno, ali samo par suncanih dana i bice ok. To je prva parcela posle desetak godina koju sam video da je uradjena sa arpadzikom verovatno kao mladi luk da se proda.

kakve veze ima dal je mladi luk i da se neprska. bitna je karenca da istekne a ovo vreme je vrlo nepovoljno za luk. nisu ga ni kod nas prskali pa sad nemogu nikom prodati ni u bescenje. ja sam moj zastitio jos u februaru od plamenjace i crva i juce prodao zadnji luk sto sam imao. naravno da sam ispostovao karencu i to dosta vise . zato sam po kvalitetu imao jedan od najboljih i prodao bez problema. nocas sam prodao 49 buntova oko 1470 veza za samo sat ipo u novom sadu na kvantasu i po najvisoj ceni do sada 17 din veza. sto se tice prskanja @ megidon mislim da ti nece uspeti prskanje ili vrlo malo. koliko sam obavesten treba najmanje 3-4 sata da neudari kisa a biljka upije preparat. nevolim ni ja licno prskanje ali je vise nemoguce proizvesti nesto kvalitetno a da se neprsce. izbegavam ga maksimalno ali kad se mora mora.sta da sam dao mladi luk po 5-6 din kao ostali kojima je plamenjaca i crv i mraz obrao zaradu

Poslednja izmena:
plamenjaca i crv u martu?????To jos nisam cuo to je fenomen!!!!!!!!!!!!!
Ti ko da si ameriku otkrio,pa prodao si ga po 17 jer si ceprkao po blatu....Da je bilo suvo video bi po kojoj ceni bi ga prodao

Poslednja izmena:
da sam cekao da bude suvo prodavao bi praziluk a ne mladi srebrenjak. to sto ti neverujes u plamenjacu i crva u martu to je tvoj problem a ja se ucim od onih koji ga gaje decenijama i imaju kvalitet i dobru prodaju. tako sam postupio i nisam pogresio.kod nas se vecinom do 1 aprila sve povadii proda sadi druga kultura odmah. niko nema zemlje mnogo pa iskoriscava mah ono sto ima.

Naravno i ja maksimalno izbegavam prskanje, prosle godine ga nisam prskao uopste. Ali sto se tice prskanja ako ne valja prskati luk onda ne valja nijednu biljku, ne bitno da li se jede koren ili list, jer biljka uvlaci otrov u sebe, ako je sistematik. Onda se treba baviti organskom proizvodnjom i gotovo, tu nema otrova. Karenca je period hemijske razgradnje otrova pa ako se ne razgradi na luku nece ni na jednoj biljci.

Prskate bez ikakve potrebe.Idete po apotekama a oni da bi prodali savetuju da prskate sto vise....Ako nesto ne znate pitajte.
A ti vico kad si tako pametan molim te reci mi nesto o plamenjaci,za pocetak koji su uslovi da bi se pojavila???

Nazad
Vrh